ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα με 4.086 νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο στη Μαγνησία

ανάσα-με-4-086-νέες-θέσεις-εργασίας-τον-μάι-546359

Ισχυρά σημάδια ανάκαμψης της απασχόλησης στη Μαγνησία δείχνουν τα στοιχεία από το ΕΡΓΑΝΗ

Εστίαση και τουρισμός είναι οι δύο κλάδοι, που τον Μάιο αναδείχτηκαν πρωταθλητές σε νέες προσλήψεις προσωπικού στη Μαγνησία.

Παρά το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν δεν έχει ακόμη καλά – καλά ανοίξει, οι επιχειρηματίες των συγκεκριμένων κλάδων έσπευσαν να προσλάβουν προσωπικό, δίνοντας ισχυρό «φιλί ζωής» στην τοπική αγορά εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η ανάσα στην απασχόληση τον μήνα Μάιο σε απόλυτους αριθμούς «μεταφράζεται» σε 4.086 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη».

Από τα στοιχεία είναι, επίσης, εμφανής η τεράστια επίδραση του τουρισμού στην προσπάθεια να «ανοίξει» η αγορά εργασίας, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης σε τομείς όπως καταλύματα, η εστίαση και ακολουθεί το λιανικό εμπόριο

Αναλυτικά στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας τον περασμένο μήνα έγιναν 3.013 νέες προσλήψεις, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων 1.073. Την ίδια περίοδο στην ηπειρωτική Μαγνησία έχουν δηλωθεί στο ΕΡΓΑΝΗ. 1.581 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 222 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν, ενώ 550 συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώθηκαν.

Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι θετικό κατά 660 θέσεις εργασίας.

Αντίστοιχα στην ΠΕ Σποράδων την ίδια περίοδο καταγράφηκαν στο σύστημα 1.073 νέες προσλήψεις, ενώ 146 άτομα βρέθηκαν εκτός εργασίας. Οι 74 αποχώρησαν οικειοθελώς, οι 37 εργάζονταν με σύμβαση αορίστου χρόνου που καταγγέλθηκε, ενώ σε 35 εργαζόμενους δεν ανανεώθηκε η σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Ιδια θετική εικόνα προκύπτει και για το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, καθώς συνολικά στη Μαγνησία έχουν δημιουργηθεί 10.077 νέες θέσεις απασχόλησης.

Επίσης το πρώτο πεντάμηνο καταγράφηκε ότι 3.710 άτομα αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους στην ΠΕ Μαγνησίας και 177 στις Σποράδες. Ακόμη, 707 εργαζόμενοι στην ΠΕ Μαγνησίας και 86 στις Σποράδες που απασχολούνταν με σύμβαση αορίστου χρόνου πλέον βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας, ενώ σε 2.242 άτομα στην ΠΕ Μαγνησίας και 114 στις Σποράδες έληξαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεν ανανεώθηκαν.

Σε ό,τι αφορά το είδος των συμβάσεων που προέκυψαν από τις προσλήψεις του Μαΐου, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι σε ποσοστό 58,37% είναι πλήρους απασχόλησης, 35,05% μερικής απασχόλησης και 6,58% με εκ περιτροπής εργασία.

Ανά ειδικότητα, η πρώτη θέση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ανήκει στους σερβιτόρους, στους τραπεζοκόμους και στους μπάρμαν, ενώ ακολουθούν οι μάγειροι ξενοδοχείων και εστιατορίων και οι καμαριέρες.

Ζητούν πλήρη απασχόληση

Την ίδια ώρα στο ΚΠΑ ΟΑΕΔ στον Βόλο οι άνεργοι που αναζητούν εργασία, δίνουν προτεραιότητα στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Από τους 20.000 και πλέον ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του τοπικού ΟΑΕΔ, το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ ένα ποσοστό 10% των απασχολούμενων συνεχίζει να αναζητεί εργασία, παρ’ ότι εργάζεται, καθώς ελπίζει και προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του με την αλλαγή απασχόλησης παρ’ ότι η περίοδος δεν προσφέρεται λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στους λόγους για τους οποίους πρώην εργαζόμενοι σταμάτησαν να εργάζονται διαπιστώνεται ότι για το 1/5 αυτών ο κύριος λόγος διακοπής είναι η συνταξιοδότηση , γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ένας στους πέντε από όσους σταμάτησαν να εργάζονται, διέκοψε την εργασία του επειδή συνταξιοδοτήθηκε. Για τους υπόλοιπους οι κύριοι λόγοι διακοπής αυτών διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες που έχουν να κάνουν: α) Με απολύσεις, β) η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε και γ) παραιτήθηκαν για λόγους προσωπικούς ή οικογενειακούς αλλά και για λόγους που δεν θέλουν να αναφέρουν, όπως οι οικειοθελείς αποχωρήσεις

Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα, παρατηρείται ωστόσο ότι η ποσοστιαία κατανομή των ανέργων είναι περίπου ομοιόμορφη.

Έτσι το μορφωτικό επίπεδο ειδικά όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά στη Μαγνησία, είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.

Τέλος, αναφορικά με τους ανέργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι περισσότεροι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).

Ειδικότερα το 23% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ, το 36% απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη

Eναν χρόνο πριν

Ενδιαφέρον έχουν τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τον Μάιο του 2020 που έχουν καταγραφεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οπως και φέτος, έτσι και πέρυσι καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 782 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαΐου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 1.714 στην ηπειρωτική Μαγνησία και 182 στις Σποράδες, ενώ οι αποχωρήσεις σε 1.114. Από τις 1.114 συνολικά αποχωρήσεις, οι 523 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 591 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Αντίστοιχα για την περίοδο Ιανουάριος – Μάιος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 10.021 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 10.008, εκ των οποίων οι 5.483 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 4.230 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου