ΤΟΠΙΚΑ

Οριακή αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Βόλο

οριακή-αύξηση-στο-ιικό-φορτίο-των-αστι-546506

Ευχάριστα είναι τα νέα από τις μετρήσεις του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, τα αποτελέσματα αφορούν στην περίοδο από 14 έως 18 Ιουνίου 2021 και όχι σε ολόκληρη την εβδομάδα 14 ως 20 Ιουνίου λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, της Πάτρας, της Ξάνθης και των Ιωαννίνων.

Πιο αναλυτικά:

Την περίοδο 14-18 Ιουνίου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 5 από τις 10 (5/10) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-50%), στην Ξάνθη (-45%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-34%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-27%) και στα Ιωάννινα (-27%).

Οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (+14%), με τα επίπεδα αυτού να παραμένουν σταθερά χαμηλά.

Μείωση παρουσίασαν οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Οι μεταβολές αυτές όμως δεν αξιολογούνται ποσοτικά λόγω των διακυμάνσεων και των χαμηλών τιμών του ιικού φορτίου. Στην Πάτρα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου