ΤΟΠΙΚΑ

Φορολογούνται με πλασματικές αξίες ιδιοκτήτες ακινήτων

φορολογούνται-με-πλασματικές-αξίες-ι-546767

Το αυτοτελές Τμήμα Αντικειμενικών Αξιών του Υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ενημερωμένο για τους συντελεστές δόμησης, που μειώθηκαν οριζόντια το 2016!

Αρχισε το 2008 για να δώσει ανάσα στην πόλη από την… ασφυξία, που προκάλεσε η μεγάλη ανοικοδόμηση. Επί οκτώ χρόνια βρισκόταν σε εκκρεμότητα για να κλείσει άρον – άρον από τη δημοτική αρχή Βόλου, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ και μπει ο Δήμος σε περιπέτειες. Το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βόλου εγκρίθηκε και στις 4 Νοεμβρίου 2016 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τότε, είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον χώρο της οικοδομής, καθώς η μείωση των συντελεστών δόμησης, ανάγκασε μηχανικούς να προχωρήσουν σε αλλαγές μελετών και τοπογραφικών για νέες οικοδομές που ήταν στα σκαριά. Οι οριζοντίως μειωμένοι συντελεστές δόμησης, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, να ταλαιπωρούν ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι φορολογούνται με βάση αντικειμενικές αξίες που λαμβάνουν υπόψη τους, τους προηγούμενους συντελεστές!

Ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μπει σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, κινούμενοι από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, στους μηχανικούς κι από εκεί στην Πολεοδομία και την Εφορία για να μην πληρώσουν φόρους παραπάνω από αυτούς που τους αντιστοιχούν.

Οπως διαπιστώνουν, το αυτοτελές Τμήμα Αντικειμενικών Αξιών του Υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ενημερωμένο για τους συντελεστές δόμησης που ισχύουν από το 2016 με βάση το Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) και η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους που διαμορφώνεται και από τους συντελεστές δόμησης είναι στα χαρτιά και φορολογικά, υψηλότερη της πραγματικής.

Το πρόβλημα αποκαλύφθηκε όταν ιδιοκτήτες ακινήτων επιχείρησαν να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές ή δωρεές των ακινήτων τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Λάρισας, Γιάννη Κόνσουλα, υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα. «Το αυτοτελές Τμήμα Αντικειμενικών Αξιών δεν είναι ενημερωμένο για τους συντελεστές δόμησης που ισχύουν από το 2016, με αποτέλεσμα να δίνεται μεγαλύτερη αξία σε ακίνητα, κυρίως στα μη δομημένα οικόπεδα, σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Για παράδειγμα αν σε ένα ακίνητο ο συντελεστής δόμησης ήταν 2,1 σημαίνει ότι μπορούσε να χτίσει παραπάνω τετραγωνικά σε σχέση με τον μειωμένο συντελεστή 1,8 που ισχύει. Αρα η αντικειμενική αξία του οικοπέδου είναι πραγματικά μικρότερη και με βάση αυτή θα πρέπει να φορολογείται ο ιδιοκτήτης», σημειώνει ο κ. Κόνσουλας.

Μειώνεται ο συντελεστής, μειώνεται η αντικειμενική αξία

«Μειώνεται ο συντελεστής δόμησης, μειώνεται και η αντικειμενική αξία του οικοπέδου», σημειώνει η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, τονίζοντας την ανάγκη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση του ισχύοντες συντελεστές δόμησης.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ Μαγνησίας, οι μηχανικοί δηλαδή, ήταν οι πρώτοι που ήρθαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα που δημιούργησε η οριζόντια μείωση των συντελεστών δόμησης, που ήρθε τότε να δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη «ακινητοποιημένη» οικοδομή. Φάκελοι μηχανικών επιστράφηκαν πίσω από την πολεοδομία του Δήμου Βόλου, προκειμένου οι μελέτες και τα τοπογραφικά να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα. Εργολάβοι που είχαν προχωρήσει σε αγορά οικοπέδων, είχαν υπολογίσει σε συγκεκριμένη επιφάνεια δόμησης και άλλα τετραγωνικά (λιγότερα) καλούνταν να χτίσουν, χάνοντας ταυτόχρονα και μέρος της αξίας του οικοπέδου.

Καταβάλλουν υψηλότερο φόρο

Αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν έρθει αντιμέτωποι με το πρόβλημα όταν θέλησαν να πουλήσουν, να μεταβιβάσουν ή να κάνουν δωρεά το ακίνητό τους. Ο φόρος που κλήθηκαν να πληρώσουν διαμορφώθηκε με την αντικειμενική αξία του ακινήτου τους που είχε διαμορφωθεί με βάση τους παλιούς συντελεστές δόμησης, ενώ η πραγματική αντικειμενική αξία σύμφωνα με τους συντελεστές του 2016 είναι μικρότερη κι άρα θα έπρεπε να καταβάλουν μικρότερο φόρο.

Για να απαλλαχθούν από φόρο μερικών χιλιάδων ευρώ, κλήθηκαν πριν προχωρήσουν στη συμβολαιογραφική πράξη, να απευθυνθούν σε μηχανικούς που πιστοποιούσαν τους συντελεστές δόμησης. Ομως οι πιστοποιήσεις των μηχανικών δεν γίνονται δεκτές από την εφορία, η οποία στέλνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην επίσημη υπηρεσία, την Πολεοδομία Βόλου, προκειμένου από εκεί να προσκομίσουν βεβαίωση και να περαστεί στο σύστημα που δεν… αναγνωρίζει τους νέους συντελεστές δόμησης.

Ιδιοκτήτες ακινήτων μάλιστα, εκφράζουν τον προβληματισμό, αν και κατά πόσο έχουν επιβαρυνθεί και σε επιπλέον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα για τα οποία υπάρχει… υπεραξία μόνο στα χαρτιά.

Βρήκαν το πρόβλημα μπροστά τους

Χαρακτηριστικό το πάθημα Βολιώτη, ιδιοκτήτη ενός μικρού σπιτιού, του 1932, μόλις 27 τ.μ., με 100τ.μ. οικόπεδο, μη άρτιο, μη οικοδομήσιμο.

Ηθελε να το μεταβιβάσει σε συγγενικό του πρόσωπο και ο φόρος που αντιστοιχούσε ήταν σχεδόν 3.000 ευρώ (φόρος μεταβίβασης, έξοδα συμβολαιογράφου και υποθηκοφυλακείο).

Η αντικειμενική του αξία στα αρχεία της εφορίας είναι ύψους 53.000 ευρώ, όταν με βάση τους συντελεστές δόμησης του 2016 δεν ξεπερνά τις 29.000 ευρώ.

Για το ίδιο ακίνητο, ο ιδιοκτήτης όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ καταβάλλει ΕΝΦΙΑ 230 ευρώ, όταν για ακίνητο 70τ.μ. και μάλιστα στην περιοχή του Αναύρου, το ύψος του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 20 ευρώ υψηλότερο, στα 250 ευρώ.

Είναι ένας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που για να μην καταβληθεί φόρος υψηλότερος από αυτόν που έπρεπε να πληρώσει, αναγκάστηκε, εν μέσω πανδημίας, να υποστεί τη βάσανο του να κλείσει ραντεβού στην εφορία, να διαπιστώσει ότι το σύστημα δεν είναι ενημερωμένο και να απευθυνθεί στην Πολεοδομία Βόλου, όπου για μία απλή βεβαίωση του ζήτησαν να περιμένει μία εβδομάδα και όταν ζήτησε να του σταλεί ηλεκτρονικά, κλήθηκε να υποβάλλει και… δεύτερο αίτημα!

Μία ακόμη επίσημη επιστολή απηύθυνε στην Πολεοδομία Βόλου προκειμένου να βρεθεί τις πταίει και οι ιδιοκτήτες ακινήτων βαρύνονται με φορολογία που δεν τους αντιστοιχεί. «Τουλάχιστον ας κινητοποιηθούν και το κακό να σταματήσει εδώ. Να μην ταλαιπωρηθούν άλλοι άνθρωποι», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου