ΤΟΠΙΚΑ

Αρχισε η δακοκτονία στο Πήλιο

αρχισε-η-δακοκτονία-στο-πήλιο-547821

Εξαιρούνται περιοχές από το πρόγραμμα, λόγω μειωμένης ή μηδενικής παραγωγής

Συνολικά 25 περιοχές, εκ των οποίων οι δεκαπέντε στο Πήλιο, εντάσσονται στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, σε χρονιά κατά την οποία οι καλλιεργητές εκπέμπουν S.O.S. για την παραγωγή τους.

Το πρόγραμμα εκπονεί η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση και την ανά πενθήμερο παρακολούθηση δικτύου παγίδων δάκου τύπου Mc Fail, καθώς και την εφαρμογή επαναλήψεων δολωματικών ψεκασμών.

Αναγκαία προϋπόθεση για τη διενέργεια του προγράμματος αποτελεί η εμφάνιση ποσοστού καρποφορίας ανώτερο του ελάχιστου ποσοστού 25% μιας πλήρους εσοδείας για τις ελαιοποιήσιμες και 20% για τις βρώσιμες ελιές. Για την εξακρίβωση της εκπλήρωσης της αναγκαίας προϋπόθεσης για τη διενέργεια του προγράμματος τη φετινή περίοδο, κλιμάκια της Ομάδας Διαχείρισης του Προγράμματος Δακοκτονίας της υπηρεσίας πραγματοποίησαν εκτενείς επιτόπιες επιθεωρήσεις κατά τα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης των ελαιοδέντρων στις ελαιοκομικές περιοχές. Ως γενική παρατήρηση εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή θα είναι σημαντικά χαμηλότερη μιας πλήρους εσοδείας.

Συνολικό ποσοστό περίπου 77% των εκτάσεων του ελαιώνα της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, που περιλαμβάνεται σε είκοσι πέντε ελαιοκομικές περιοχές, εκτιμάται ότι διαθέτει σήμερα μέτρια καρποφορία ανώτερη του ελάχιστου ποσοστού 25% μιας πλήρους εσοδείας για τις ελαιοποιήσιμες και 20% για τις βρώσιμες ελιές. Οι εκτάσεις του ελαιώνα για τις είκοσι πέντε ελαιοκομικές περιοχές οι οποίες εκπληρώνουν προς το παρόν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας για την τρέχουσα χρονιά είναι οι εξής για την περιοχή του Πηλίου: Βυζίτσα, Πινακάτες, Ανω Λεχώνια, Κάτω Λεχώνια, Αγ. Βλάσιος, Δράκεια, Αγριά, Μηλιές, Καλά Νερά, Αγ. Γεώργιος Νηλείας, Λεφόκαστρο, Ξυνόβρυση, Συκή, Νεοχώρι και Ξουρίχτι.

Ωστόσο υπάρχουν περιοχές που δεν εκπληρώνουν τους όρους του προγράμματος λόγω μειωμένης καρποφορίας. Περίπου το 23% των ελαιόδενδρων του ελαιώνα της Μαγνησίας, παρουσίασαν μειωμένη ανθοφορία της τάξης του 2% ως 15%, και μετά την καρπόδεση και τη διεξαγωγή επανελέγχων εκτιμήθηκε το ποσοστό καρποφορίας από 0% ως 10%. Οι περιοχές αυτές στις οποίες δεν θα γίνει δακοκτονία στην περιοχή του Πηλίου είναι οι εξής: Αγ. Λαυρέντιος, Λαύκος, Μηλίνα, Αργαλαστή, Αφέτες, Τρίκερι, Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Ανήλιο και Λαμπινού.

Με αποφάσεις δημοτικών οργάνων εξαιρούνται επίσης από το πρόγραμμα οι περιοχές: Μακρυράχη, Πουρί, Ζαγορά, Προμύρι και Πρόπαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου