ΤΟΠΙΚΑ

Το πρώτο ενθαρρυντικό μήνυμα για τον τουρισμό στη Μαγνησία

το-πρώτο-ενθαρρυντικό-μήνυμα-για-τον-τ-548395

Κίνηση και αφίξεις τουριστών στην περιοχή ενόψει του Αγίου Πνεύματος

Τονωτική ένεση αναμένεται να αποτελέσει για την περιοχή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που μεταφράζεται ως το πρώτο θετικό μήνυμα και βαρόμετρο, ταυτόχρονα, για τον τουρισμό. Με τους Ελληνες τουρίστες να υπερτερούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη Μαγνησία, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τις σκέψεις, τις προσδοκίες και τις ελπίδες των επαγγελματιών του τουρισμού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Χρήστος Δημητριάδης, πρόεδρος των επαγγελματιών της Σκιάθου, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν αρκετές κρατήσεις για το τριήμερο και πιστεύω ότι θα έχουμε κίνηση. Η συγκεκριμένη περίοδος θα μας δείξει πως θα είναι το διάστημα από 20 Ιουλίου μέχρι 25 Αυγούστου, περιμένοντας, πάντα, την άφιξη των Αγγλων τουριστών. Σε περίπτωση που δεν έρθουν οι Αγγλοι, θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Σκιάθο, όχι τόσο στη χώρα της Σκιάθου η οποία δουλεύει πιο πολύ με Ελληνες στη φουλ σεζόν, όσο στις περιοχές εκτός, που είναι παραδοσιακά περιοχές Αγγλων. Ευχή και στόχος είναι να διαφημίσουμε όσοι μπορούμε το νησί για τους Ελληνες, γιατί φέτος θα είναι μια χρονιά που θα μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά και αυτό θα είναι παρακαταθήκη για του χρόνου».

Συγκρατημένα αισιόδοξη και η Εύα Αρβανίτη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων και Διαμερισμάτων Μαγνησίας, ενώ χαρακτηρίζει «τονωτική ένεση» το τριήμερο, «διήμερο», διευκρινίζει η ίδια, καθώς οι περισσότερες αφίξεις πραγματοποιούνται το Σάββατο, με αναχώρηση την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. «Ενθαρρυντικό το πρώτο μήνυμα, οι επισκέπτες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό Ελληνες, ενώ υπάρχουν επίσης, Σέρβοι, Ρουμάνοι και Ουκρανοί τουρίστες. Το μήνυμα είναι ενθαρρυντικό την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά δεν έχουμε εικόνα για την θερινή σεζόν, διότι δεν υπάρχουν ακόμη πολλά τηλεφωνήματα για το καλοκαίρι. Το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Ελληνες, ενώ οι ξένοι είναι πιο πολύ από το Ισραήλ, την Ουκρανία, την Ρωσία και την Σερβία. Κυρίως από τις Βόρειες χώρες παρατηρείται κινητικότητα».

Κίνηση στη Μαγνησία

Μάλλον ικανοποιητική η εικόνα που περιγράφει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, ο οποίος εκτιμά ότι η πληρότητα θα κυμανθεί στο 70%, τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τις παλαιότερες, αντίστοιχες περιόδους, πριν από την πανδημία. «Είναι ενθαρρυντικό το μήνυμα του τριημέρου, οι επισκέπτες είναι κατά κύριο λόγο Ελληνες και λίγοι Βαλκάνιοι. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την κρίση φέτος και να οργανωθούμε για του χρόνου. Το τριήμερο απλώς τονώνει την κατάσταση και μειώνει το οξυγόνο στον αναπνευστήρα, στον οποίο βρίσκονται οι επιχειρήσεις», τόνισε.

Θετική η εικόνα που μεταφέρει, την ίδια στιγμή, η Αθηνά Ντάκη, γραμματέας στην Ενωση Επαγγελματιών Λουτρακίου, Γλώσσας και Νέου Κλήματος. «Φαίνεται ότι θα πάμε καλά. Το τριήμερο θα είναι το πρώτο crash test για το καλοκαίρι στο νησί μας. Αυτό θα φέρει κινητικότητα σε όλους τους τομείς, γιατί η ζωή στο νησί είναι αλληλένδετη. Οταν η βαριά βιομηχανία του νησιού, ο τουρισμός, πάει καλά, όλα τα υπόλοιπα πάνε καλά. Η Σκόπελος είναι ένα νησί που μπορεί να δώσει πάρα πολλά στον επισκέπτη», σημείωσε.

Συγκρατημένα αισιόδοξη και η Αγγελική Μαλαματένιου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, η οποία υπογράμμισε ότι «αυτή την στιγμή περιμένουμε να δουλέψουμε μόνο με τον εσωτερικό τουρισμό, διότι δεν μπορεί κανείς να κάνει πρόβλεψη για την φετινή σεζόν, πολύ δε περισσότερο, να μιλήσει για ποσοστά και πληρότητες». Θετικό, σύμφωνα με την ίδια, το γεγονός ότι είναι ανοιχτές φέτος οι επιχειρήσεις, σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που ο τουρισμός βρίσκονταν σε αναμονή, ενώ σημείωσε ότι «προχωράμε μέρα με την ημέρα και στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε τον απολογισμό».

Διστακτική εκκίνηση στα ταξίδια

Εξαιρετικά διστακτική η εκκίνηση των ταξιδιών και των εκδρομών, μετά από έναν και πλέον, χρόνο απραξίας.

«Πολύ λίγες οι εκδρομές για το τριήμερο. Ελάχιστοι θα ταξιδέψουν. Οι πιο πολλοί προτίμησαν κοντινούς προορισμούς και νησιά όπως η Τήνος και η Σκιάθος. Αλλοι επέλεξαν να ταξιδέψουν προς Πρέβεζα και Λευκάδα, αλλά δεν υπάρχει, γενικά, μεγάλη συμμετοχή. Είναι αρκετά χαμηλή και προσδοκούμε ότι θα αυξηθεί σταδιακά, από εδώ και πέρα», υπογράμμισε ο Θανάσης Σιμώτας, γενικός γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Μαγνησίας.

Μετά από μακρά περίοδο αναγκαστικής απραξίας, τα τουριστικά λεωφορεία αρχίζουν σιγά – σιγά να ζεσταίνουν τις μηχανές, με την προοπτική και την προσδοκία ότι θα αυξηθεί σταδιακά η ζήτηση για εκδρομές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου