ΤΟΠΙΚΑ

Αρχίζει η προανάκριση για το σκάνδαλο με τις «μαϊμού» αναστολές και την επιστρεπτέα

αρχίζει-η-προανάκριση-για-το-σκάνδαλο-551032

Τον λόγο τώρα για τις κορονο – απάτες έχει η δικαιοσύνη – Κλητήριο θέσπισμα έλαβαν οι ελεγκτές

Αρχίζει η προανάκριση για το σκάνδαλο με τις «μαϊμού» αναστολές εργαζομένων και την επιστρεπτέα προκαταβολή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, στο οποίο εμπλέκονται τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις από τη Μαγνησία, οι οποίες θα γίνουν «φύλλο και φτερό», στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας.

Ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας στον Βόλο, αλλά και στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΕΠΕ στη Λάρισα έλαβαν ήδη κλητήριο θέσπισμα. Αρχές Ιουλίου καλούνται να καταθέσουν στη δικαιοσύνη για όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, τα οποία επιβεβαιώνουν την απώλεια μεγάλων ποσών για το δημόσιο.

Το πάρτι… εκατομμυρίων ευρώ, που είχε στηθεί με τους πόρους στήριξης έναντι του κορονοϊού, περιλάμβανε από «μαϊμού» τζίρους, τροποποιητικές δηλώσεις στην εφορία, για τις οποίες ποτέ δεν καταβλήθηκε ο ΦΠΑ στο κράτος, εταιρείες με τη μορφή Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) και «μπροστινούς» ακόμη και αλλοδαπούς, μέχρι μαζικές προσλήψεις που έβγαλαν… μάτι, ειδικά λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το lockdown του περασμένου Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς στη Μαγνησία το ποσό που απώλεσε το δημόσιο από παρόμοιες περιπτώσεις ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Τη βιομηχανία με τις «μαϊμού» αναστολές σε τοπικό επίπεδο ανακάλυψε έλεγχος που ξεκίνησε μετά από διασταύρωση στοιχείων.

Επιθεωρητές Εργασίας από τον Βόλο άρχισαν να ερευνούν το προφίλ επιχειρήσεων οι οποίες, ενώ πριν από τη δεύτερη καραντίνα ήταν, είτε ανενεργές, είτε απασχολούσαν δύο και τρία άτομα προσωπικό, βρέθηκαν κυριολεκτικά εν μία νυκτί να απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους.

Τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές έμοιαζαν με «βόμβα» που ήταν έτοιμη να «εκραγεί». Ενημερώθηκε αμέσως το υπουργείο Εργασίας. Γρήγορα διαπιστώθηκε πως η «φάμπρικα» δεν αφορούσε μόνο στις αναστολές συμβάσεων, αλλά και στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Επιτήδειοι είχαν βρει τον τρόπο να θησαυρίζουν σε βάρος του δημοσίου, καταστρατηγώντας τα μέτρα στήριξης για την πανδημία, εκμεταλλευόμενοι για μήνες ότι οι ασφαλιστικές δικλίδες δεν ήταν αρκετές για να κλείσουν ενδεχόμενες διόδους εξαπάτησης του δημοσίου.

Ο πρώτος κύκλος διασταύρωσης στοιχείων που αφορούσε και τοπικές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκε πριν το Πάσχα. Ακολούθησε και δεύτερη φουρνιά επιχειρήσεων που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο. Ο έλεγχος ήταν εξονυχιστικός και έβγαλε νέα «λαβράκια». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ οι εισαγγελικές αρχές στον Βόλο έχουν παραλάβει ήδη όλα τα στοιχεία που χρειάζονται και η προανάκριση ξεκινά προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου