ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για τη φετινή αγροτική παραγωγή στο Νότιο Πήλιο

προβληματισμός-για-τη-φετινή-αγροτικ-551773

Παρέμβαση Μιχάλη Μιτζικού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την οικονομική στήριξη των παραγωγών

Οικονομική στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας, που για πολλούς παραγωγούς αποτελεί το μοναδικό εισόδημα, αλλά και των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, όπως είναι τα οπωροφόρα, ζητεί με επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός.

Ο κ. Μιτζικός έχει λάβει ανησυχητικά μηνύματα για τη φετινή παραγωγή, μετά από ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς, όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μηλεών και Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής. Στις συναντήσεις αυτές αναδείχθηκαν τα προβλήματα λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων και συγκεκριμένα του παγετού που επικράτησε το διάστημα Φεβρουαρίου – αρχών Απριλίου και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Γεγονός είναι ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στους παραγωγούς του Δήμου Νοτίου Πηλίου για την εξέλιξη της φετινής αγροτικής παραγωγής, η οποία αναμένεται μικρότερη των προσδοκιών σε πολλά σημαντικά προϊόντα της περιοχής, όπως οι ελιές και τα οπωροφόρα», αναφέρει ο κ. Μιτζικός.

Συγκεκριμένα, αν και για φέτος αναμενόταν ικανοποιητική παραγωγή στις ελιές για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, παρατηρήθηκε σχετικά μικρή και διάσπαρτη ανθοφορία, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η πραγματοποίηση της δακοκτονίας σε αρκετές περιοχές.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση στα οπωροφόρα, σε ανησυχητικό βαθμό, λόγω των ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας (ήπιος σχετικά χειμώνας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τα μέσα Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου). Τα φαινόμενα μειωμένης ανθοφορίας οφείλονται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων που αυτή προκαλεί. Ανάλογα ζητήματα παρατηρούνται άλλωστε και στις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές του Νομού Μαγνησίας. Σημειώνεται ότι κατά την περσινή ελαιοκομική περίοδο και λόγω της παρενιαυτοφορίας της ελιάς οι παραγωγοί είχαν προχωρήσει σε όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες των ελαιοκτημάτων τους επειδή ανέμεναν υψηλή παραγωγή για το έτος 2021. Με τη διαφαινόμενη μικρή φετινή παραγωγή δυστυχώς δεν θα καλυφθούν τα έξοδα.

«Λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων του διαστήματος Φεβρουαρίου – αρχών Απριλίου, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και της κακοκαιρίας της 14ης – 17ης Φεβρουαρίου 2021 (κακοκαιρία «ΜΗΔΕΙΑ») ζημιώθηκε σε μεγάλο βαθμό η αγροτική παραγωγή του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του και από την πλευρά του Αιγαίου, προκλήθηκαν πολλά σπασίματα σε ελαιόδεντρα και υπάρχουν περιοχές που η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική.

Ήδη για όλες τις πληγείσες περιοχές έχουν γίνει σχετικές αναγγελίες μέσω του ΕΛΓΑ, για την αποζημίωση των ζημιών μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.)», αναφέρει ο κ. Μιτζικός, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη υποβληθεί 633 δηλώσεις στον ΕΛΓΑ.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου ζητεί οικονομική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου