ΤΟΠΙΚΑ

Νοσοκομείο Βόλου: Απέραντο εργοτάξιο στον μαγνητικό τομογράφο

νοσοκομείο-βόλου-απέραντο-εργοτάξιο-551903

Οι «προεκλογικές» κορδέλες, τα εγκαίνια και οι υποδομές, που δεν είχαν προβλεφθεί για να είναι λειτουργικό το μηχάνημα

Οταν τον Μάιο του 2019, ασθμαίνοντας και μέσα στην προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών, η προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου προχωρούσε στα εγκαίνια του Μαγνητικού Τομογράφου, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές είχαν αναρωτηθεί αν θα είναι λειτουργικό το νέο μηχάνημα, με δεδομένο, ότι προηγουμένως δεν είχαν δημιουργηθεί οι υποδομές που θα υποστήριζαν τη λειτουργία του.

Δεν είχε προβλεφθεί χώρος για την αναμονή των ασθενών που πρέπει να εξεταστούν, ούτε γραφεία για τους γιατρούς, νοσηλευτές και χειριστές του τμήματος, αλλά και δωμάτιο το οποίο θα χρησιμοποιούν οι ασθενείς για να ντύνονται κατάλληλα, πριν μπούνε στο ειδικό κουβούκλιο να υποβληθούν στην ειδική εξέταση.

Επιπροσθέτως και εξίσου σημαντικό ήταν ότι η έναρξη της λειτουργίας του δεν συνοδεύτηκε εξαρχής με επιπλέον προσωπικό. Πέρασαν αρκετοί μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν διαδικασίες, να υποβληθούν αλλεπάλληλα αιτήματα στο υπ. υγείας, να προκηρυχθούν οι θέσεις και τελικά το τμήμα να ενισχυθεί με έναν επιπλέον γιατρό.

Η νέα διοίκηση του Ι. Ντόκου μόλις ανέλαβε είχε να ασχοληθεί με τα δύο σοβαρά αυτά θέματα. Παρ’ ότι εκδηλώθηκε η πανδημία και όπως ήταν φυσικό το κύριο βάρος έπεφτε πλέον στην ενίσχυση των κλινικών κορονοϊού που ήταν στην πρώτη γραμμή, ο σχεδιασμός ώστε ο μαγνητικός τομογράφος να πάψει να είναι «τυφλός» δεν εγκαταλείφθηκε.

Με εντολή της διοίκησης οι Τεχνικές Υπηρεσίες «σήκωσαν μανίκια», έγινε η σχετική μελέτη, ελήφθησαν οι αποφάσεις και χάρη στις δωρεές ιδιωτών ξεκίνησε το εργοτάξιο στο -2 υπόγειο του νοσοκομείου Βόλου. Εκεί όπου έχει στηθεί το «στρατηγείο» του Μαγνητικού.

Τα έργα ολοκληρώνονται άμεσα. Πολύ σύντομα θα υπάρχει ξεχωριστός χώρος που θα λειτουργεί ως αίθουσα αναμονής. Εκεί θα περιμένουν ασθενείς και οι συνοδοί τους που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για μαγνητική τομογραφία. Εξασφαλίστηκαν επίσης χώροι που θα χρησιμοποιηθούν ως αποδυτήρια, ενώ οι γιατροί και οι τεχνολόγοι θα διαθέτουν τα δικά τους γραφεία. Ετσι μπορούν να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους και παράλληλα να προγραμματίσουν τις επόμενες εξετάσεις σε ανθρώπινες συνθήκες.

Μέχρι σήμερα το προσωπικό «στοιβάζεται» σε ένα χώρο δίπλα ακριβώς από την αίθουσα που είναι τοποθετημένος ο μαγνητικός τομογράφος και εξετάζεται ο ασθενής.

170 μαγνητικές τομογραφίες τον μήνα

Ο μαγνητικός τομογράφος σε πλήρη λειτουργία μπήκε τον περασμένο Μάρτιο. Για τη λειτουργία του μαγνητικού έχουν εκπαιδευτεί και απασχολούνται δύο γιατροί, τέσσερις τεχνολόγοι και μία νοσηλεύτρια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί το τμήμα υπολογίζεται ότι μηνιαίως υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία 170 άτομα. Είτε πρόκειται για ασθενείς που νοσηλεύονται μέσα στο νοσοκομείο, είτε για ασφαλισμένους που στο πλαίσιο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού για μαγνητική τομογραφία.Η εξέταση δεν πληρώνεται. Μπορούν να την κάνουν ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου