ΤΟΠΙΚΑ

Σε πολιορκητικό κλοιό οι αμετάπειστοι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές

σε-πολιορκητικό-κλοιό-οι-αμετάπειστο-551926

Ανεμβολίαστοι νοσηλευτές στο τμήμα χημειοθεραπειών, στη μονάδα περιτοναϊκής και στα συνεργεία καθαρισμού και φύλαξης τίθενται στο μικροσκόπιο

Τρόπους αναχαίτισης των ενδοιασμών σε όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι έναντι του Covid 19, παρά το γεγονός ότι η εμβολιαστική «βεντάλια» έχει ανοίξει για την πλειονότητα των πολιτών, επεξεργάζονται οι υγειονομικές αρχές του νοσοκομείου Βόλου, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών.

Σε πολιορκητικό κλοιό μπαίνουν οι αμετάπειστοι υγειονομικοί, καθώς με την επιμονή τους να μην εμβολιάζονται ρισκάρουν την προστασία της υγείας τους, αλλά και των ασθενών. Επαναπαυμένοι στο δικαίωμα που τους δίνει ο μη υποχρεωτικός εμβολιασμός αποφεύγουν ακόμη να εμβολιαστούν.

Αρκετοί όμως από εκείνους που ακολουθούν αυτή την τακτική απασχολούνται σε ιδιαίτερα ευαίσθητα πόστα, όπως, στο Τμήμα Χημειοθεραπειών, όπου προσέρχονται καθημερινά δεκάδες καρκινοπαθείς, στη μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης που έχει να κάνει με νεφροπαθείς.

Αντίθετα σ’ άλλα τμήματα, όπως στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, είναι άπαντες «θωρακισμένοι». Γιατροί και νοσηλευτές αυτών των τμημάτων έχουν εμβολιαστεί το σύνολό τους.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών στο Αχιλλοπούλειο προσεγγίζει το 72,9%, ενώ ένα 27,91% παραμένει ανεμβολίαστο. Σε απόλυτους αριθμούς έχουν εμβολιαστεί 700 υγειονομικοί, ενώ ανεμβολίαστα είναι 271 άτομα.

Ανά κατηγορία, ανεμβολίαστοι παραμένουν 27 γιατροί, 153 άτομα από τη νοσηλευτική υπηρεσία (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων κ.α.), 39 άτομα που ανήκουν στο παραϊατρικό προσωπικό και 52 άτομα που συγκαταλέγονται στον τομέα των διοικητικών υπηρεσιών.

Επίσης υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων εργαζομένων που απασχολούνται στο κομμάτι της καθαριότητας και της φύλαξης.

Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες

Με «σηκωμένες» κεραίες η διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου και η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθούν καθημερινά την πορεία των εμβολιασμών.

Εχοντας διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη αμετάπειστοι αποφάσισαν να δράσουν και να προσπαθήσουν να πείσουν όσους ακόμη είναι επιφυλακτικοί να λάβουν το «τσίμπημα».

«Εμείς οφείλουμε πρώτοι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Πρέπει να πειστεί και ο τελευταίος υπάλληλος ότι ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μας όπλο απέναντι στον κορονοϊό», επισήμανε χθες ο διοικητής του νοσοκομείου σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο αμφιθέατρο εκδηλώσεων στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι διευθυντές κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου.

Για την ανάγκη του εμβολιασμού όσων παραμένουν επιφυλακτικοί θα μιλήσουν ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας Ηλ. Καραμέτος, ο επικεφαλής των κλινικών covid Χαρ. Μάνδρος, ο εντατικολόγος της ΜΕΘ και επικεφαλής στο εμβολιαστικό κέντρο Ι. Κόκορης, ο επικεφαλής του Βιοχημικού Τμήματος και υπεύθυνος για τον μοριακό Η. Τογκουσίδης και ο διοικητής.

Ενόψει της αυριανής σύσκεψης χθες έγινε μία πρώτη προπαρασκευαστική κουβέντα με τους επικεφαλής του Τμήματος Χημειοθεραπειών και την Μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης, παρουσία όλων των εμπλεκομένων στελεχών.

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους»

«Οταν εργαζόμαστε σε χώρους όπου υπάρχουν ζητήματα προστασίας της υγείας των άλλων, όταν προσφέρουμε για παράδειγμα υπηρεσίες υγείας και η δουλειά σου είναι να προστατεύεις τη δική σου υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που έρχονται να νοσηλευτούν, πρέπει να υπάρχει η ανάλογη συμπεριφορά εκ μέρους των υγειονομικών.

Δεν είμαι υπέρ των τιμωρητικών πολιτικών, αλλά εκτιμώ πως οι συνάδελφοι πρέπει να κάνουν μία δεύτερη σκέψη και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους», ανέφερε σχετικά μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ιωάννης Κόκορης.

«Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας, εκείνοι που παραμένουν εκτεθειμένοι στον ιό είναι οι ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κατ’ επέκταση», όπως τόνισε «εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν…».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου