ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχοι… κατά ριπάς στην εστίαση στον Βόλο

ελεγχοι-κατά-ριπάς-στην-εστίαση-στον-552403

Το τελευταίο πενθήμερο αντί για πελάτες οι επιχειρήσεις υποδέχονται… ελεγκτικά όργανα!

Κατά ριπάς… οι έλεγχοι στον χώρο της εστίασης στον Βόλο. Κλιμάκια διαφόρων υπηρεσιών, από ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ μέχρι ΕΟΔΥ και Χημείο, το τελευταίο πενθήμερο, κάνουν «παρέλαση» σε καφετέριες, τσιπουράδικα, εστιατόρια, προβαίνοντας σε ελέγχους για αποδείξεις, ασφάλεια του προσωπικού, τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό, ακόμη και για νοθεία ποτών, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε επαγγελματίες, οι οποίοι αντί για πελάτες υποδέχονται… ελεγκτικά όργανα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανο Στεφάνου, από την περασμένη Πέμπτη οι έλεγχοι είναι συνεχείς στον χώρο της εστίασης.

Ελεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έγιναν χθες στην περιοχή της Ν. Ιωνίας, ενώ προηγήθηκαν σαρωτικοί έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ για την τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά) στη μία μετά την άλλη στις επιχειρήσεις της περιοχής Φυτόκου.

Κλιμάκιο της Εφορίας έκανε την εμφάνισή της σε επιχειρήσεις στην παραλία της πόλης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο του ΕΦΚΑ προχώρησε σε ελέγχους σε καταστήματα στο ύψος της Γιάννη Δήμου. Μέχρι και κλιμάκιο του Γενικού Χημείου του Κράτους εμφανίστηκε σε τσιπουράδικο στο κέντρο του Βόλου, προβαίνοντας σε δειγματοληψία για να ελέγξει την ποιότητα των προσφερόμενων ποτών.

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες οι έλεγχοι είναι συνεχείς κι όπως είναι φυσικό προκαλείται γκρίνια στους επαγγελματίες. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει πληροφορία για την επιβολή προστίμου, κάτι που σημαίνει ότι ως χώρος τηρούμε τα μέτρα και έχουμε διασφαλίσει τη νόμιμη λειτουργία των επιχειρήσεών μας», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Και… καταγγελίες

Ελέγχους την ίδια ώρα επισείουν και καταγγελίες που γίνονται σε βάρος επιχειρήσεων εστίασης, κυρίως ανώνυμες.

Καταγγελίες κινητοποιούν κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας, που προβαίνουν σε ελέγχους κυρίως για τραπεζοκαθίσματα, περιορίζονται όμως, σε πρώτη φάση, σε συστάσεις απέναντι στους επιχειρηματίες.

Κλιμάκια ελέγχου αντί για πελάτες

Οι έλεγχοι έρχονται να επιτείνουν το άσχημο κλίμα που υπάρχει στον χώρο, ιδίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε και στην εστίαση στον Βόλο, οι τζίροι είναι πεσμένοι. «Με εξαίρεση το πρώτο διάστημα κατά το οποίο ο κόσμος βγήκε μαζικά, η υπόλοιπη περίοδος είναι υποτονική. Μετά από έξι μήνες καραντίνας, ο κόσμος έχει στεγνώσει οικονομικά και έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις εξόδους του. Αδειασαν οι τσέπες και οι έξοδοι είναι πλέον μία Παρασκευή ή ένα Σάββατο. Η αγορά δεν κινείται και πλέον περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι», σχολιάζει ο κ. Στεφάνου, αποδίδοντας την υποτονικότητα στο περιορισμένο ωράριο λειτουργίας, στη μέχρι και πρότινος κλειστή μουσική αλλά και στο γεγονός ότι δεν λειτουργεί το σύνολο της εστίασης, παρά μόνο το 50% των επιχειρήσεων που διαθέτει εξωτερικό χώρο.

«Σχεδόν το 50% των καταστημάτων παραμένουν κλειστά. Κι όμως πρόκειται για επιχειρήσεις στις οποίες εργάζεται προσωπικό που θα μπορούσε επίσης να βγει έξω», πρόσθεσε.

Ψάχνουν προσωπικό με το… τουφέκι

Και σαν να μην φθάνουν οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις και η μειωμένη κινητικότητα, οι έλεγχοι αλλά και οι καταγγελίες, πολλές επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης δυσκολεύονται να βρουν ακόμη και προσωπικό.

Οπως εξηγεί ο κ. Στεφάνου, μετά από έξι μήνες καραντίνας, πολλοί εργαζόμενοι στην εστίαση έχουν αλλάξει επάγγελμα, άλλοι βγήκαν στην ανεργία και δεν παίρνουν ρίσκο να εργαστούν πριν σταθεροποιηθεί η κατάσταση κι άλλοι, κυρίως νεότερης ηλικίας, που ήταν προ καραντίνας σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, έκαναν «κουμπαρά» με τα επιδόματα ειδικού σκοπού και επέλεξαν να αποσυρθούν προσωρινά από τον εργασιακό στίβο.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού έχουν επιστρατεύσει τις οικογένειές τους για να μπορέσουν να δουλέψουν ή και μαγαζιά που το γύρισαν στο self service γιατί δεν βρίσκουν σερβιτόρους. Υπάρχει γενική έλλειψη σε εργαζόμενους στην εστίαση και αυτό δεν είναι τοπικό φαινόμενο. Υπάρχουν διαμαρτυρίες από επιχειρηματίες ακόμη και από την Πάτρα, μέχρι και από την Αθήνα», τόνισε ο κ. Στεφάνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου