ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήθηκαν οι εθελοντές αιμοδότες στη Μαγνησία

αυξήθηκαν-οι-εθελοντές-αιμοδότες-στη-553320

Με τον μέσο όρο στο 53% πανελλαδικά, εντείνονται οι προσπάθειες στη Μαγνησία

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη» για την εξασφάλιση ικανής ποσότητας αίματος για όσους έχουν ανάγκη το μεγάλο δώρο ζωής. Με τον μέσο όρο των εθελοντών αιμοδοτών σε πανελλαδικό επίπεδο να έχει αυξηθεί από το 50% στο 53%, εντείνονται οι προσπάθειες για αύξηση του συνολικού αριθμού εθελοντών αιμοδοτών.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου «Η Αλληλεγγύη», Ιγνάτιος Γελαγώτης, με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, στο πλαίσιο της χθεσινής, διεθνούς μέρας εθελοντή αιμοδότη, που τιμήθηκε με δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου. Την εθελοντική αιμοδοσία διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη.

Επίσης, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου, με τη χθεσινή πρωτοβουλία τίμησε τη μνήμη του Δημήτρη Παπαχρήστου, «συναθλητή και μέλους του συλλόγου που χάθηκε τόσο άδικα και πρόωρα», όπως τονίστηκε σε σχετική ανακοίνωση.

Η πρόσκληση στη χθεσινή, εθελοντική αιμοδοσία απευθυνόταν στα μέλη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Βόλου, αλλά και όλους τους εθελοντές αιμοδότες, που επιθυμούν να προσφέρουν λίγο από τον χρόνο τους, χαρίζοντας ζωή στον πάσχοντα συνάνθρωπο μέσα από την προσφορά αίματος.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη αποτελεί μια ημέρα γιορτής, χαράς, απέραντης ευγνωμοσύνης και τιμής για κάθε Εθελοντή Αιμοδότη, που κάθε φορά που προσφέρει αίμα σώζει τη ζωή ενός συνανθρώπου του», υπογράμμισαν οι διοργανωτές.

«Το αίμα είναι ζωή»

Συγκινητική η ανταπόκριση των Βολιωτών στο χθεσινό κάλεσμα, με τη Δέσποινα Λουκάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία σε τοπικό επίπεδο, να υπογραμμίζει ότι κάθε μήνα χρειάζονται 300 φυλές αίματος συνολικά για την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων. «Από τα 160 μέλη του Συλλόγου, οι 80 μεταγγιζόμαστε συστηματικά. Είναι ζωή το αίμα στην κυριολεξία», υπογράμμισε η πρόεδρος.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «υπάρχει ανταπόκριση στο κάλεσμα για εθελοντική αιμοδοσία και κυρίως από νέους ανθρώπους. Το αίμα είναι ζωή».

Με αφορμή τη χθεσινή, παγκόσμια μέρα εθελοντή αιμοδότη, απηύθυνε κάλεσμα στον τοπικό πληθυσμό, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος, αλλά να έρθει να αιμοδοτήσει, γιατί προσφέροντας αίμα, βοηθάει τους συνανθρώπους του και μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή».

Διαρκής προσπάθεια

Διαρκής η προσπάθεια του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών, με τον πρόεδρο Ιγνάτιο Γελαγώτη να επισημαίνει ότι στόχος είναι να αυξηθούν οι φιάλες αίματος που συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση, φτάνοντας σε προ πανδημίας επίπεδα.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «πριν από την πανδημία, συγκεντρώνονταν μέχρι 1.500 φιάλες αίματος, ενώ την φετινή χρονιά, μειώθηκαν σε 900 περίπου, λόγω της πανδημίας. Θέλουμε να καλύψουμε αυτό το κενό και να φτάσουμε σε εποχές προ κορονοϊού».

Παρήγορο είναι, στο μεταξύ, το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση πανελλαδικά, στον μέσο όρο των εθελοντών αιμοδοτών, με τον κ. Γελαγώτη να υπογραμμίζει ότι «γενικά σε όλη την Ελλάδα έχει ανέβει ο μέσος όρος των αιμοδοτών, οι οποίοι δίνουν αίμα εθελοντικά. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να ανέβει το ποσοστό ακόμη περισσότερο, για να έχουμε συνέχεια εθελοντικά προσφερόμενο αίμα».

Σε πείσμα των δυσκολιών που συνεπάγεται η περίοδος της πανδημίας, «προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο και να εξασφαλίσουμε περισσότερο αίμα για το καλοκαίρι, που το χρειαζόμαστε, καλύπτοντας τακτικές και έκτακτες ανάγκες, που ενδέχεται να προκύψουν», σημείωσε, κλείνοντας, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου