ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή για όλους στις λαϊκές αγορές

επιστροφή-για-όλους-στις-λαϊκές-αγορέ-553420

Επιστροφή για όλους, παραγωγούς και πωλητές, από σήμερα στις λαϊκές αγορές του Δήμου Βόλου, οι οποίες λειτουργούσαν για επτά μήνες με μόλις το 50% των θέσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Από σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου, μπορούσαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Εμπορίου του Δήμου Βόλου, να δραστηριοποιείται το σύνολο των παραγωγών και πωλητών, υπό την προϋπόθεση της τήρησης ενός μέτρου απόστασης μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρου αντίστοιχα μεταξύ των ατόμων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, Απόστολο Τσακανίκα, αυτό προϋποθέτει ότι η επιστροφή του συνόλου των κατόχων αδειών λαϊκών αγορών θα γίνει με μικρότερους πάγκους. «Ενας που έχει άδεια για πάγκο τεσσάρων μέτρων, θα στήσει τρία μέτρα, ένας που έχει άδεια για πάγκο τριών μέτρων θα στήσει δύο κ.ο.κ. για να τηρούνται οι αποστάσεις. Μικρό το κακό από το χάλι που είχαμε με το 50%», σχολιάζει ο κ. Τσακανίκας για το επτάμηνο που προηγήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο με το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι λαϊκές αγορές διεξάγονταν με μόλις το 50% της δυναμικής τους. «Κάποιοι δούλευαν μία φορά την εβδομάδα και οι περισσότεροι δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε παρά μισό μήνα κι αν», σημειώνει ο κ. Τσακανίκας.

Με βάση το ΦΕΚ που εκδόθηκε, τα μέτρα χαλαρώνουν από σήμερα και σύσσωμοι παραγωγοί και πωλητές επιστρέφουν στις θέσεις τους. Ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη διενέργειας self test μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές.

«Μας βάζουν σε επιπλέον έξοδο και για λόγο που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε», διαμαρτύρεται ο κ. Τσακανίκας σύμφωνα με τον οποίο το self test θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους, καθώς μέχρι και χθες δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη δωρεάν χορήγησή του από τα φαρμακεία.

«Είμαστε σε εξωτερικό χώρο, τηρούμε αποστάσεις και μεταξύ μας και με τους καταναλωτές, είναι καλοκαίρι. Αν κάποιος από εμάς έχει απλή γρίπη, όχι κορονοϊό, δεν μπορεί να δουλέψει. Ούτε να πάει στο χωράφι, ούτε να μείνει όρθιος πίσω από τον πάγκο, στον ήλιο και στη ζέστη. Θέλουν απλώς να μας βάλουν σε επιπλέον έξοδο», σχολιάζει ο ίδιος.

Η ανακοίνωση του Δήμου Βόλου

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου αναφέρει: «Σας κάνουμε γνωστό ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ Δια/Γ.Π.οικ. 36587/2021-ΦΕΚ 2476/Β/10-6-2021 οι Λαϊκές Αγορές του Δήμου Βόλου, από τις 15 Ιουνίου 2021 θα λειτουργούν με απόσταση ενός μέτρου εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης και με απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων. Επίσης, θα πραγματοποιείται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self-test) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στην αγορά».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου