ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνιες: Βατό και κατανοητό χαρακτήρισαν το θέμα της Εκθεσης οι υποψήφιοι της Μαγνησίας

πανελλήνιες-βατό-και-κατανοητό-χαρακ-553957

«Οι προκλήσεις της εποχής μετά την πανδημία» το θέμα, που χαρακτηρίστηκε βατό και κατανοητό

Χωρίς προβλήματα άνοιξε χθες στη Μαγνησία η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο μηχανισμός της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και των λυκειακών επιτροπών στα 22 εξεταστικά κέντρα, που λειτουργούν για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων, δούλεψε σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Η ομαλή πρεμιέρα συνοδεύτηκε από βατό και επίκαιρο θέμα στην Εκθεση, στην οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι, η συμμετοχή των οποίων στις εξετάσεις ήταν υψηλή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και πρόεδρο της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων Χαράλαμπο Σταχτέα, η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά κατά την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών. «Ολοι, καθηγητές και μαθητές, προσήλθαν στα εξεταστικά κέντρα με αρνητικό self test και με τη χρήση μάσκας. Δεν είχαμε αρνητές ούτε των τεστ, ούτε της μάσκας», σχολίασε.

Απαντες, στελέχη της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, μέλη των λυκειακών επιτροπών και επιτηρητές ήταν από νωρίς το πρωί στις θέσεις τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διαδικασία. Χθες ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης (ΣΑΜ) θεμάτων, μέσω διαδικτύου, το οποίο αντικατέστησε το σύστημα VBI κατά το οποίο η αναμετάδοση των θεμάτων γινόταν μέσω δορυφόρου. Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών εκπομπών, παρουσιάστηκαν μικροπροβλήματα, ωστόσο γρήγορα ξεπεράστηκαν. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ούτε μελλοντικά θα έχουμε πρόβλημα μετάδοσης των θεμάτων», σχολίασε ο κ. Σταχτέας.

Τα θέματα άρχισαν να φθάνουν στα εξεταστικά κέντρα από τις 8:32 έως τις 8:40 το πρωί, αναπαρήχθησαν, μοιράστηκαν στους μαθητές και η εξέταση ξεκίνησε στις 9 το πρωί, ενώ η δυνατότητα αποχώρησης ορίστηκε μία ώρα αργότερα, στις 10.

Υψηλή συμμετοχή υποψηφίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σταχτέας, η συμμετοχή των υποψηφίων ήταν υψηλή. Από το σύνολο των 1.345 υποψηφίων της χερσαίας Μαγνησίας, στις εξετάσεις έλαβαν μέρος 1.274 υποψήφιοι (ποσοστό συμμετοχής 95%) και 71 ήταν απόντες. Στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων από τους 81 υποψηφίους, στα εξεταστικά κέντρα προσήλθαν 75, δηλαδή απουσίασαν έξι και η συμμετοχή ανήλθε στο 93%.

Συνολικά το ποσοστό συμμετοχής κατά την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών διαμορφώθηκε στο94,60% καθώς από τους 1.426 υποψηφίους, έλαβαν μέρος οι 1.349.

Τα δύο μέλη της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων Μαγνησίας, οι Ευαγγελία Μπαλαμώτη διευθύντρια του Γυμνασίου Ιωλκού και Μαρία Σταυραντώνη διευθύντρια του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, επισκέφθηκαν χθες πρώτη ημέρα εξεταστικά κέντρα και διαπίστωσαν την πλήρη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και το καλό κλίμα στις αίθουσες εξέτασης για τους υποψηφίους.

Βατό, κατανοητό και επίκαιρο

Η αυλαία των εξετάσεων άνοιξε χθες με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας. Τα θέματα χαρακτηρίστηκαν βατά και κατανοητά από τους ίδιους τους υποψηφίους, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν δυσκολεύτηκαν, ενώ επίκαιρο ήταν και το θέμα της Εκθεσης που αφορούσε στους νέους και πώς θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μετά την πανδημία, ενώ το κομμάτι της λογοτεχνίας είχε να κάνει με ποίημα του Νίκου Γκάτσου.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των ΓΕΛ συνεχίζονται αύριο, Τετάρτη 16 Ιουνίου, με τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για την Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, των Μαθηματικών για τις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, και της Βιολογίας για την Ομάδα Σπουδών Υγείας.

Πρεμιέρα σήμερα στα ΕΠΑΛ

Σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου, ανοίγει η αυλαία των εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Από το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο, όπως το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, ανακοινώθηκε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση και ειδικά για την πρώτη μέρα των εξετάσεων, επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στο εξεταστικό κέντρο, το αργότερο μέχρι τις 07:40, ώστε να γίνει έγκαιρα ο έλεγχος των self test, η παράδοση των κινητών τηλεφώνων (η κατοχή κινητού, έστω και απενεργοποιημένου μέσα στην αίθουσα συνιστά επαρκή λόγο μηδενισμού τους) και η τοποθέτησή τους στις αίθουσες.

Υπενθυμίζεται (σύμφωνα με την αντίστοιχη εγκύκλιο) ότι οι υποψήφιοι:

-Προσερχόμενοι στις αίθουσες εξετάσεων επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους στυλό μόνο, ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλέ), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

-Γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικά αποδεικτικά στοιχεία το δελτίο εξεταζόμενου και την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο ταυτότητας που φέρει φωτογραφία.

-Επίσης, κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξέτασης, δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης πληροφοριών ή επικοινωνίας ή οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δολιεύεται τις εξετάσεις.

-Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων κατά την είσοδό τους στο εξεταστικό κέντρο υποχρεούνται, εκτός του δελτίου εξεταζόμενου, να επιδεικνύουν και το εκτυπωμένο ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξέτασης τοποθετούν οι ίδιοι το εκτυπωμένο ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση στην έδρα. Μετά την παράδοση του γραπτού τους, παραλαμβάνουν το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται από τους υποψηφίους κάθε ημέρα εξέτασης. Υπενθυμίζεται ότι η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους υποψηφίους, τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολικών μονάδων.

Η προσέλευση στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας γίνεται με την αστική γραμμή Νο2 (προέκταση),της οποίας τα δρομολόγια αναχωρούν από την αφετηρία στις 6:50, 7:10 και 7:30, και η οποία τερματίζει στην είσοδο του κτιριακού συγκροτήματος κατά τις ώρες άφιξης των υποψηφίων.

Τέλος, γίνεται γνωστό ότι το σχολικό κυλικείο θα είναι κλειστό κατά το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων οπότε οι υποψήφιοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους νερό ή αναψυκτικό (τα οποία επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της εξέτασης).

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου