ΤΟΠΙΚΑ

Στη γραμμή της εκκίνησης σήμερα 1.944 υποψήφιοι των πανελλαδικών στη Μαγνησία

στη-γραμμή-της-εκκίνησης-σήμερα-1-944-υποψ-555359

Στη μάχη για τη διεκδίκηση του πολυπόθητου εισιτηρίου που θα τους εξασφαλίσει την πρόσβαση στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ρίχνονται από σήμερα οι 1.944 υποψήφιοι από τη Μαγνησία.

Η αυλαία των εξετάσεων άνοιξε σήμερα, για τους υποψηφίους των ΓΕΛ με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Στα ΕΠΑΛ οι εξετάσεις ξεκινούν αύριο, Τρίτη 15 Ιουνίου, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Οι υποψήφιοι έπρεπε να βρίσκονται στις αίθουσες εξέτασης έως τις 8 το πρωί, ενώ η ώρα έναρξης των εξετάσεων ήταν στις 8:30 το πρωί και διαρκεί τρεις ώρες.

Φέτος, οι μαθητές θα κάθονται εντός της αίθουσας με απόσταση τουλάχιστον 1,5μ. μεταξύ τους. Επίσης υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα, ενώ η είσοδος στο εξεταστικό κέντρο θα γίνεται μόνο με την επίδειξη εγγράφου που θα πιστοποιεί ύπαρξη αρνητικού αποτελέσματος από self test. Σε όλα τα εξεταστικά κέντρα δόθηκαν οδηγίες ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της πανδημίας (σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών, φυσικός αερισμός αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων, χρήση αντισηπτικού).

Στις φετινές εξετάσεις θα λάβουν μέρος 1.443 υποψήφιοι των ΓΕΛ (εκ των οποίων 17 προφορικά εξεταζόμενοι) και 501 υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (εκ των οποίων 28 προφορικά εξεταζόμενοι).

Από το σύνολο των υποψηφίων των ΓΕΛ, οι 463 είναι υποψήφιοι της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι 353 των Θετικών Σπουδών, οι 234 των Σπουδών Υγείας και οι 383 της Ομάδας Οικονομίας και Πληροφορικής, ενώ υπάρχουν και δέκα απόφοιτοι οι οποίοι θα εξεταστούν μόνο στα μουσικά μαθήματα.

Οι προφορικά εξεταζόμενοι των ΓΕΛ, θα εξεταστούν στο εξεταστικό κέντρο που λειτουργεί στο χώρο του Βαθμολογικού Κέντρου Βόλου, το οποίο εδρεύει στις εγκαταστάσεις του 9ου Γυμνασίου Βόλου.

Οι προφορικώς εξεταζόμενοι υποψήφιοι πανελλαδικών από τα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας φέτος δεν θα εξεταστούν στη Θεσσαλονίκη αλλά στην Αθήνα. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν στο 1ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ (Αθηνών- Αχιλλέως 37-41 και Μυλλέρου τ.κ. 10436, Αθήνα, τηλ. 2105221158).

Σε επίπεδο νομού Μαγνησίας, θα λειτουργήσουν 22 εξεταστικά κέντρα για τα ΓΕΛ και 3 εξεταστικά κέντρα για τα ΕΠΑΛ.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους υποψηφίους

Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής. Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι φετινές αλλαγές

Εκτός από τα μέτρα προστασίας για την Covid-19, που είναι παρόμοια με όσα ίσχυσαν κατά τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών στα σχολεία, υπάρχουν κάποιες αλλαγές, που θα ισχύσουν από φέτος.

Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Κατάθεση δυο μηχανογραφικών

Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος/α μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Μηνύματα στους υποψηφίους

«Ως μαθήτρια πέρασα την ίδια δοκιμασία, ως μητέρα στήριξα τους δύο γιους μου στην πιο κρίσιμη, μέχρι τότε, απόδειξη και αξιολόγηση γνώσεων, ως συγγενής και φίλη, κάθε χρόνο, ξαναζώ τα συναισθήματα και την ένταση τους μέσα από γνωστά μου παιδιά, που, για πότε, μεγάλωσαν και αναμετρώνται με την ίδια καθαρή και διαφανή διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Εύχομαι σε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές καλή δύναμη, προχωρήστε με πίστη στις ικανότητες και τις γνώσεις σας. Ενισχύστε την προσπάθεια σας με καθαρό μυαλό και ψυχραιμία, απερίσπαστοι και συγκεντρωμένοι θα πετύχετε τα βέλτιστα», προτρέπει τους υποψηφίους σε μήνυμά της για την έναρξη των Πανελλαδικών η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σημειώνοντας επίσης πως «οι δρόμοι ανοίγονται μπροστά σας να τους περπατήσετε, την πορεία θα τη διαμορφώσετε εσείς, το μέλλον σας ανήκει και όλα τα καλά σας αξίζουν».

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι μονάχα μια δοκιμασία γνώσεων, αλλά μια δοκιμασία ψυχραιμίας, σταθερότητας και κουράγιου, εφόδια που είναι απαραίτητα στο στίβο της ζωής. Το μέλλον είναι μπροστά σας γεμάτο επιλογές. Σας καλεί να επιλέξετε την πορεία και τους στόχους σας και να έχετε πάντα στο νου πως με συνέπεια, δουλειά, υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρετε», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος.

«Η γνώση είναι δύναμη. Είναι το κλειδί της επιτυχίας του αύριο, το κλειδί της επιτυχίας στη ζωή σας. Η γνώση είναι το αγαθό που είναι μόνο δικό σας, σας ανήκει αποκλειστικά και κανείς δεν μπορεί να σας το αφαιρέσει. Κανείς δεν μπορεί, κανείς δεν δικαιούται να σταματήσει τη πορεία σας προς τη γνώση. Με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση μπορείτε να πετύχετε τους στόχους σας», αναφέρει με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου