ΤΟΠΙΚΑ

Στροφή στην υγιεινή ζωή στη διάρκεια της καραντίνας

στροφή-στην-υγιεινή-ζωή-στη-διάρκεια-τ-556008

Αρκετοί μείωσαν το κάπνισμα και επέλεξαν την άσκηση, σύμφωνα με έρευνα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Νέα δεδομένα διαμόρφωσε σε όλους τους τομείς η πανδημία, αλλάζοντας συνήθειες ετών και ανοίγοντας το παράθυρο για μετάβαση στον πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σύμφωνα με έρευνα, που διενήργησε η ομάδα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, πολλοί ήταν εκείνοι που άλλαξαν συνήθειες στη διάρκεια της πανδημίας, επιλέγοντας συνειδητά την άθληση και την ελάττωση του καπνίσματος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με τη βοήθεια ερωτηματολογίου, η επιστημονική ομάδα κατέγραψε τις νέες τάσεις που διαμορφώθηκαν, ευρύτερα στην Θεσσαλία, λόγω της πανδημίας, στην διάρκεια της καραντίνας, και όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, άνοιξαν σε πολλές περιπτώσεις, τον δρόμο για την υιοθέτηση της σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό με ανάλογες διατροφικές συνήθειες.

«Παρατηρήθηκε, πράγματι, στροφή στον πιο υγιεινό τρόπο ζωής λόγω της πανδημίας. Κατ’ αρχάς μειώθηκε η κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών. Οταν δεν βγαίνει κανείς έξω για φαγητό ή διασκέδαση και παραμένει στο σπίτι, καταναλώνει λιγότερο αλκοόλ», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Στην ίδια μελέτη αποτυπώθηκε ευκρινώς, η στροφή πολλών Βολιωτών και κατοίκων της Θεσσαλίας γενικότερα, στον υγιεινό τρόπο ζωής, που μεταφράστηκε σε άσκηση είτε στο σπίτι, στην διάρκεια της καραντίνας, είτε σε περπάτημα σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν την καθημερινότητά τους, στη διάρκεια του αναγκαστικού εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας.

Θετική ήταν, εξάλλου, η διαπίστωση ότι αρκετοί μείωσαν το κάπνισμα στη διάρκεια του lockdown, που τους κράτησε αναγκαστικά στο σπίτι, κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ, επιλέγοντας περισσότερη άσκηση στο σπίτι, με την βοήθεια διαδικτυακών προγραμμάτων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αρκετοί επέλεξαν, στον αντίποδα, την καθιστική ζωή, την παραμονή στο σπίτι και την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με επιπλέον κιλά.

«Οι περισσότεροι καπνιστές έμεναν πολλές ώρες μέσα στο σπίτι με τα παιδιά τους και οι περισσότεροι, εκτός από τους πολύ φανατικούς, μέσα στο σπίτι σέβονται τους δικούς τους ανθρώπους, κυρίως τα παιδιά τους, και δεν καπνίζουν. Αρα μειώθηκε το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο και ενδεχομένως αυξήθηκε το άτμισμα, που θεωρείται, κακώς κατά την γνώμη μου, ως πιο υγιεινός τρόπος καπνίσματος», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Ενημέρωση στο διαδίκτυο

Σειρά ερωτηματολογίων τέθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και τους φοιτητές του, να καταγράφουν το αποτύπωμα της «επέλασης» του κορονοϊού, στην καθημερινότητα του τοπικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 70% των ερωτηθέντων, ανέφεραν ότι ενημερώνονται από το διαδίκτυο, τόσο για τα ζητήματα της πανδημίας, όσο και για τα θέματα της επικαιρότητας, σε γενικότερη βάση. «Στο διάστημα που παρέμεναν κλεισμένοι στο σπίτι, ουσιαστικά η ενημέρωση προέρχονταν από το διαδίκτυο. Το υπόλοιπο ποσοστό, των ερωτηθέντων, απάντησαν ότι ενημερώνονταν από τον Τύπο και τους επίσημους φορείς, δηλαδή, τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, πολιτικών, του πρωθυπουργού και των φορέων», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Συμπερασματικά, «στον καιρό της πανδημίας και της καραντίνας, ειδικότερα, το διαδίκτυο έπαιξε σημαντικό ρόλο, ενώ αναπαρήγαγε και τις αρνητικές ειδήσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι η ενημέρωση είναι ανεξέλεγκτη και μπορεί κάποιος να πάρει μηνύματα, τα οποία είναι αρνητικά», σημείωσε ο ίδιος.

Μείωση προληπτικών εξετάσεων

Με προσοχή καταγράφηκαν σοβαρά ζητήματα που ανέκυψαν λόγω της πανδημίας, με τον πληθυσμό να αποφεύγει να μεταβεί στα Νοσοκομεία για προληπτικές εξετάσεις, με τον φόβο του κορονοϊού, να κυριαρχεί.

Αλλαγή δεδομένων καταγράφηκε σε όλους τους τομείς, με τον διακεκριμένο επιστήμονα να υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος δεν πήγαινε στα Νοσοκομεία, δεν έκανε προληπτικές εξετάσεις, λόγω της πανδημίας, δεν ασχολήθηκε με την υγεία του. Συνεπεία των προαναφερθέντων, εκτιμούμε ότι θα έχουμε, στο προσεχές διάστημα και μελλοντικά, ασθενείς που θα έρχονται καθυστερημένα, με χρόνια προβλήματα υγείας».

Παράλληλα, παρατηρήθηκε κάθετη μείωση στην προσέλευση κόσμου στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο, ακόμη και στα ιατρεία για την αντιμετώπιση του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, με τον κ. Γουργουλιάνη να υπογραμμίζει ότι υπολειτουργούσαν στη διάρκεια του lockdown.

Προβλήματα στην υγεία

Σε επίπεδο υγείας «διαπιστώσαμε τα προβλήματα της υγείας, δηλαδή διαπιστώσαμε ότι ερχόμαστε από μια οικονομική κρίση με 18.500 γιατρούς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Αναδείχθηκαν προβλήματα έλλειψης κυρίως γιατρών και προσωπικού, δεν υπήρχαν νοσοκομεία λοιμωδών, δεν είχαμε κάποιο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Δημιουργήθηκαν γρήγορα μονάδες εντατικής θεραπείας και τμήματα κορονοϊού, και το σύστημα αιφνιδιάστηκε από την πανδημία», σημείωσε ο ίδιος.

«Τα θετικά, όμως, δεδομένα, είναι ότι αρκετοί άνθρωποι και κυρίως νέοι γιατροί απέκτησαν πολύ μεγάλη εμπειρία, αντιμετωπίζοντας βαριά ασθενείς. Εξοπλισμός που αγοράστηκε, όπως τα μηχανήματα high flow, είτε δωρίθηκε, και πρέπει να ευχαριστήσουμε τους δωρητές, θα μείνει στα Νοσοκομεία, θα ενισχυθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι μονάδες αυξημένης φροντίδας. Ελπίζω τα τμήματα λοιμωδών να παραμείνουν και να μην κλείσουν μετά την πανδημία.

Αρα μετά τον αιφνιδιασμό, το σύστημα ισορρόπησε. Είναι ουσιαστικής σημασίας θέμα, όμως, η έλλειψη των γιατρών ορισμένων ειδικοτήτων, και κυρίως των γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό», επεσήμανε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Παράλληλα, ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επάνοδο των γιατρών που έφυγαν στο εξωτερικό. «Το 2015 άρχισε η μεγάλη ροή των γιατρών στο εξωτερικό και μέχρι τώρα δεν έχουν γυρίσει. Εχουν πάει στο εξωτερικό έχουν κάνει καριέρα, έχουν τελειώσει την ειδικότητά τους. Τα παιδιά που φεύγουν τώρα, δεν φεύγουν για να γυρίσουν. Φεύγουν για να μείνουν εκεί και να ζήσουν έξω και αυτό είναι πρόβλημα. Πρέπει να δημιουργήσουμε κίνητρα, πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες επιστροφής, πίσω στην Ελλάδα».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι είναι υψηλό το ποσοστό «θωράκισης» που προσφέρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι είναι απαραίτητο «όπλο» στην «φαρέτρα», για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την δημιουργία τείχους ανοσίας για τον πληθυσμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου