ΤΟΠΙΚΑ

Θέλουμε καλές σχέσεις με την Π.Γ.Δ.Μ.

θέλουμε-καλές-σχέσεις-με-την-π-γ-δ-μ-851206

Μήνυμα προς την Π.Γ.Δ.Μ. έστειλε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την επέτειο της Μάχης του Κιλκίς, επισήμανε:
“Θέλουμε καλές σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Όμως, η ευρωατλαντική προοπτική της δεν είναι εξασφαλισμένη χωρίς επίλυση του θέματος της ονομασίας με αμοιβαία αποδεκτά τρόπο”.
Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Τουρκία και είπε πως η ένταξή τους στην ΕΕ δεν είναι απλώς θέμα μεγέθυνσης μιας οικογένειας, αλλά έχει να κάνει με την τήρηση, από την πλευρά τους, των αρχών και αξιών που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμη έκανε λόγο για “μεγαλοϊδεατισμό” της ΠΓΔΜ, αλλά και σε απειλές της Τουρκίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας, αναφερόμενος στην τραγωδία της Κύπρου και παρατήρησε πως όταν η Ελλάδα δέχεται απειλές βασίζεται σε δύο τομείς για να τις αντιμετωπίσει: Ο ένας είναι η άμυνα, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και ο δεύτερος η διπλωματία. Η χώρα μας έχει στα χέρια της ένα μεγάλο όπλο που είναι η πορεία των χωρών της περιοχής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν πρέπει να απεμπολείται εν μία νυχτί. Η πολιτική μας πρέπει να είναι ισχυρή διαπραγματευτική θέση και καλή γειτονία με τους λαούς της περιοχής και αυτή πρέπει να την εμπεδώσουμε ως μια εθνική πολιτική, τόνισε.
Έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, με την οποία στο παρελθόν ήμασταν αντίπαλοι στους Βαλκανικούς πολέμους, όπως είπε, και τώρα είμαστε αδέλφια και συνεργαζόμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης αναφέρθηκε στη σημασία της μάχης του Κιλκίς, η οποία ήταν η πιο φονική των Βαλκανικών πολέμων (σκοτώθηκαν 5.636 αξιωματικοί και οπλίτες) και άλλαξε τη ροή των εξελίξεων.
Το Κιλκίς διαθέτει το πλεονέκτημα της γειτνίασης με άλλους πολιτισμούς, είπε, αλλά και το μειονέκτημα αυξημένου κινδύνου να βρεθεί στο περιθώριο εθνικών εξελίξεων. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν τελειώνει στα σύνορα, αλλά αρχίζει από τα σύνορα.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το Κιλκίς μαζί με τον αδελφό του Νίκο και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και για έναν επιπλέον λόγο.
Στη μάχη που έγινε από τις 19 έως 21 Ιουνίου του 1913 στο Κιλκίς, μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν και ο λοχίας πεζικού Νικόλαος Παπανδρέου, αδελφός του παππού τους Γεωργίου Παπανδρέου.
Το πρωί παρακολούθησαν την επίσημη δοξολογία και έπειτα παρέστησαν στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο μνημείο των πεσόντων.
Εκεί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στεφάνι, ενώ μαζί με τον αδελφό του άφησαν από ένα λουλούδι στην επιτύμβια στήλη στην οποία αναγράφεται το όνομα του Νικόλαου Παπανδρέου.
Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης του Κιλκίς παρακολούθησαν ο Γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Σάββας Τσιτουρίδης, Κώστας Κιλτίδης, Γιώργος Φλωρίδης, ο νομάρχης Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Από την πλευρά του κ. Φλωρίδη και του κ. Καρατζαφέρη τέθηκε θέμα γιατί δεν εκπροσωπήθηκε η κυβέρνηση με κάποιο μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
“Με λύπη μου διαπιστώνω ότι η κυβέρνηση απουσιάζει. Δεν ξέρω τους λόγους που απουσιάζει, ελπίζω όμως να μην είναι αυτοί που διαδίδουν τα κυβερνητικά στελέχη”, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης.
Σε ερώτηση τι εννοεί, απάντησε “ο νοών νοείτο”.
“Λυπάμαι που δεν υπάρχει εκπρόσωπος της κυβέρνησης και χαίρομαι που για πρώτη φορά βλέπω τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης”, είπε ο κ. Καρατζαφέρης.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κιλτίδης, σε ερώτηση για το ίδιο ζήτημα απάντησε: “έτσι αποφασίστηκε, έτσι έγινε. Εκπροσωπήθηκε η κυβέρνηση με τον γενικό γραμματέα της περιφέρειάς μας. Είναι τιμητικό ότι βρίσκεται εδώ ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που έχει και θυσία αίματος στην περιοχή μας”.
“Η κυβέρνηση εκπροσωπείται”, δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Τσιτουρίδης, ενώ ο περιφερειάρχης κ. Τσιότρας είπε στους δημ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου