ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Γουργουλιάνης: «Δεν θα αργήσουμε να βγάλουμε τη μάσκα, εάν…»

κ-γουργουλιάνης-δεν-θα-αργήσουμε-να-β-558587

Βασική προϋπόθεση είναι να εμβολιαστεί πάνω από το 60% του πληθυσμού, υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Πνευμονολογίας

Με τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εξωτερικούς χώρους να είναι επιβεβλημένη, άγνωστο μέχρι πότε, συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, «δεν θα αργήσουμε να βγάλουμε τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εμβολιαστεί, στο μεταξύ, το 60% με 70% του πληθυσμού».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Απαντώντας στο ερώτημα που απασχολεί την πλειονότητα του τοπικού πληθυσμού, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, εκτιμά ότι «δεν είμαστε πολύ μακριά σε αυτό, γιατί αυτή την στιγμή, με μια δόση, έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού. Επομένως, γνωρίζουμε ότι η ανοσία των ατόμων που αρρώστησαν είναι περίπου στο 10 με 15%, άρα είμαστε στο 50% με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δηλαδή, μια δόση εμβολίου, συν αυτούς που αρρώστησαν, μέσα στον Ιούνιο, με τους εμβολιασμούς που εντείνονται, θα έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό 60% με 70%».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του διακεκριμένου Βολιώτη επιστήμονα, «από τον Αύγουστο, εφόσον δεν υπάρχει άλλο κύμα και παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα μπορούσε, ενδεχομένως, κάποιος να βγάλει τη μάσκα στον εξωτερικό χώρο».

Στο σημείο αυτό, διευκρινίζει ότι ο χρόνος υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας είναι συνάρτηση της πορείας των εμβολιασμών, του τείχους ανοσίας και του επιδημιολογικού φορτίου.

Απαντώντας παράλληλα, στο ερώτημα περί της χρήσης της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι: «Το τελευταίο διάστημα είδαμε οικογένειες που μολυνθήκαν σε εσωτερικούς χώρους. Στους εσωτερικούς χώρους επιβάλλεται να φοράμε τη μάσκα, όταν υπάρχει συγχρωτισμός και είναι πολλοί άνθρωποι ο ένας κοντά στον άλλον».

Με το εμβόλιο να αποτελεί προτεραιότητα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε ότι «η περίοδος για να αποκτήσει κάποιος ανοσία μετά τον εμβολιασμό αρχίζει από την πρώτη δόση, μετά από δύο εβδομάδες, και η αιχμή, το μέγιστο, είναι δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση».

Ερωτηθείς για τις μεταλλάξεις, επεσήμανε ότι «δεν με ανησυχούν σε αυτή τη φάση. Τα εμβόλια πιάνουν τις μεταλλάξεις που έχουμε μέχρι τώρα. Εάν ο πληθυσμός εμβολιαστεί και αποκτήσει ανοσία, ο ιός θα μεταδίδεται σε λιγότερους», για να προσθέσει ότι ενδεχομένως θα υπάρξει μικρή αύξηση των μολύνσεων το φθινόπωρο.

Οπως σημείωσε, ωστόσο, «αυτοί που θα κινδυνεύσουν, είναι οι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν αποκτήσει ανοσία».

Σαφής και κατηγορηματικός σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο κ. Γουργουλιάνης συνιστά στους πολίτες να «σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο άμεσα. Θα σώσουμε τους ανθρώπους που εισάγονται στα Νοσοκομεία και το σύστημα υγείας, δηλαδή ανθρώπους πάνω από 60 ετών με συνοσηρότητες. Αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου