ΤΟΠΙΚΑ

Λαμπρή η γιορτή της Αναλήψεως στον Βόλο

λαμπρή-η-γιορτή-της-αναλήψεως-στον-βόλ-558986

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Κάποιοι αδελφοί μας διακυβεύουν την ενότητά μας»

Με τη δέουσα λαμπρότητα, τηρουμένων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, γιορτάσθηκε στον Βόλο η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως, με επίκεντρο τον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ναό της πόλης.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία ικανού αριθμού προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του κ. Ιγνατίου, ο οποίος ομίλησε επικαίρως. Ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε ότι «σωστά εγράφη γι’ αυτή την εορτή ότι είναι η χαρά του αποχωρισμού. Γνωρίζουμε ότι ο κάθε χωρισμός, που, τελικά, είναι μια απώλεια, κρύβει μέσα του πόνο. Κάποιες φορές, μάλιστα, σφραγίζει την ζωή μας. Όμως, οι Μαθητές, ενώ αποχωρίζονται τον Διδάσκαλο, με χαρά επιστρέφουν εις τα ίδια, διότι η θέα του Αναστημένου Χριστού είναι πλέον ο μεγάλος πλούτος και η περιουσία τους. Γνωρίζουν ότι οι Βιβλικές αναφορές περί του Μεσσία εκπληρώθηκαν στο πρόσωπο του Χριστού. Ακόμα, η εορτή αυτή είναι ένα μεταίχμιο, διότι με την Ανάληψή Του ο Κύριος ολοκλήρωσε το επί γης έργο Του. Κατήλθε ταπεινά ως Υιός και Λόγος και ενηνθρώπισε. Προσέλαβε το σώμα μας, χάρη στην Παναγία. Ο Δημιουργός εισήλθε στην ανθρώπινη ιστορία κι έγινε ένα με το δημιούργημα, δίδαξε την αλήθεια του Ζωντανού Θεού, θαυματούργησε, ως Κύριος της ζωής και του θανάτου και εν τέλει, έζησε την εμπειρία του Σταυρού, διαλύοντας, ταυτόχρονα, με τον θάνατό Του, τον θάνατο. Με την Ανάστασή Του, χάρισε χαρά στους Μαθητές και σε όλους όσοι διαχρονικά πιστεύουν σ’ αυτήν. Η γιορτή αυτή προαναγγέλλει τον Παράκλητο, Τον οποίο όλοι προσλαμβάνουμε κατά το Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος. Ο Χριστός διαβεβαίωσε τους Μαθητές ότι θα είναι πάντα μαζί τους, όπως και ο Παράκλητος, με την δύναμη του Οποίου επρόκειτο να φέρουν το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι και η δική μας εποχή είναι ένα μεταίχμιο: «σε πολλά θυμίζει εκείνη των Μαθητών. Φόβο και τρόπο ένιωσαν, όταν Τον είδαν Σταυρωμένο, το ίδιο βίωσαν και οι Μαθήτριες, όταν τον είδαν Αναστημένο και σταδιακά προσέγγισαν το Μυστήριο της Αναστάσεως, για να πλημμυρίσει η ψυχή τους με χαρά. Και στην πνευματική μας ζωή συχνά δοκιμαζόμαστε από τον Θεό, γιατί, ως Πατέρας, διαπαιδαγωγεί τα παιδιά Του. Μας δίδει την ευκαιρία να κλείσουμε ένα κύκλο ζωής, που ίσως έχει ελλείμματα, για να διακρίνουμε αν έχουμε ζωντανή και ακλόνητη πίστη, μέσα από την οποία μπορούμε να βιώσουμε την χαρά της ζωής. Ζούμε την ευλογία να είναι το σώμα μας ευλογημένο από τον Θεάνθρωπο και να καθαγιάζεται διαρκώς μέσα στην εμπειρία των Μυστηρίων, από εμάς εξαρτάται, όμως, να παραμένει αγιασμένο. Γι’ αυτό, η Παναγία και οι Άγιοι θυμίζουν ότι σαν κι εμάς ήταν, αλλά κράτησαν τον αγιασμό του σώματος και προγεύονται την κληρονομιά της αιωνιότητας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την προτροπή του Κυρίου στους Μαθητές να μείνουν ενωμένοι, «διότι το Άγιο Πνεύμα ενεργεί όταν επισημαίνει την πίστη στην Ανάσταση, την αγάπη και την ενότητα. Αυτό είναι η Εκκλησία. Τούτη την περίοδο καλούμαστε να υπερασπιστούμε το δώρο της ζωής, που μας χάρισε ο Θεός, ψυχή τε και σώματι και μέσα στην δύσκολη αυτή συγκυρία να κρατήσουμε την ενότητά μας, για να λειτουργούμε εν Αγίω Πνεύματι. Η χαρά μας διασκορπίζεται, όταν διαπιστώνουμε ότι κάποιοι αδελφοί μας διακυβεύουν την ενότητα και ερμηνεύουν τα πράγματα με την δική τους κρίση, ξεχωρίζοντας από το Σώμα της Εκκλησίας. Όμως, η Εκκλησία είναι ένας Οργανισμός, με υπεύθυνη ηγεσία, με Ποιμένες, που συγκροτούν την ενότητα, που φέρουν την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Λυπούμαστε, διότι, μέσα σ’ αυτή την παιδαγωγία εμφανίζονται άνθρωποι που θέλουν να ξεχωρίζουν, και αυτοπροβάλλονται ως οι θεματοφύλακες της αλήθειας, οι «σωτήρες» της Εκκλησίας. Πόσο έξω έχουν πέσει. Και μόνο που σκέπτονται έτσι, θύματα του εγωισμού τους, δημιουργούν ρήγματα στην ενότητα των πιστών, που συγκροτούν το Σώμα της Εκκλησίας. Να κρατήσουμε, λοιπόν, την πίστη στην Ανάσταση, την αγάπη προς τον Χριστό και την ενότητά μας, σήμερα που δοξάζεται το ανθρώπινο σώμα, σήμερα που δοξάζεται ο Λυτρωτής μας και την ενότητα εν Αγίω Πνεύματι, για να μπορεί ο Παράκλητος να καρποφορεί στη ζωή μας».

Καθόλη την διάρκεια της Πανηγύρεως τίθεται σε προσκύνηση το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Κάτω Ξενιάς. Η Τιμία Ζώνη θα παραμείνει στον Ναό έως την Κυριακή 13/6.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου