ΤΟΠΙΚΑ

Όχι από τα συνδικάτα στις αλλαγές στα εργασιακά

όχι-από-τα-συνδικάτα-στις-αλλαγές-στα-ε-559017

Με τρείς απεργιακές συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι στον Βόλο διαδήλωσαν κατά του νόμου Χατζηδάκη

Με τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι στον Βόλο διαδήλωσαν την Πέμπτη κατά του εργασιακού νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.

Στον απόηχο της προχθεσινής 24ωρης κινητοποίησης τα συνδικάτα δηλώνουν ικανοποιημένα και διαμηνύουν πως είναι έτοιμα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις αλλαγές που θεωρούν ότι στρέφονται κατά της εργατικής τάξης.

Συγκέντρωση στην Πλ. Ελευθερίας από ΕΚΒ- ΑΔΕΔΥ

Η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας.

Πραγματοποιήθηκαν δύο ομιλίες από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου και τον Πρόεδρο του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ στη Μαγνησία, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Από τη στάση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη φαίνεται ότι θέλει οπωσδήποτε να περάσει το νομοσχέδιο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργοδοτών», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν΄Παπαδημόπουλος, προτρέποντας τους εργαζόμενους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση το επόμενο διάστημα για να καταδείξουν τα τρωτά του νομοσχεδίου που καταργεί επί της ουσίας το 8ωρο, όπως είπε.

Σύμφωνα με το ΕΚΒ τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στον ιδιωτικό τομέα κινήθηκαν στο 50%.

Αντίθετα στις δημόσιες υπηρεσίες η συμμετοχή δεν ήταν αναμενόμενη, με τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος Φιλ. Κωνσταντινίδη να το επισημαίνει.

«Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να δείξουμε στον Βόλο και στην κοινωνία ότι η ανατροπή του 8ωρου είναι μπροστά μας, οι εργαζόμενοι θα είναι θύματα αυτής της πολιτικής και σε καμία περίπτωση οι ρυθμίσεις που γίνονται δεν είναι υπέρ τους», ανέφερε.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε επίσης ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος που εκτίμησε πως «οι εργαζόμενοι θα νιώσουν στην καθημερινότητα τις διατάξεις του νομοσχεδίου» και δεσμεύτηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα δώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο, το «ξήλωμα» όμως θα γίνει από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα στους εργασιακούς χώρους».

Στην Πλ. Πανεπιστημίου το ΠΑΜΕ

Η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση έγινε από το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Πανεπιστημίου. Τα συνδικάτα έθεσαν ως κυρίαρχο ζήτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου-«έκτρωμα» όπως το χαρακτήρισαν. Ακολούθησε επίσης πορεία με πανό και συνθήματα κατά του νομοσχεδίου.

«Πρόκειται για νομοσχέδιο κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να βγουν αλώβητοι από τη νέα τους οικονομική κρίση αλλά και ένας «οδοστρωτήρας» πάνω στη θεμέλιο λίθο των δικαιωμάτων μας: στο χρόνο εργασίας. Ένα τέτοιο έγκλημα το βαφτίζουν πρόοδο και εκσυγχρονισμό. Εμείς αυτό το βαφτίζουμε “σκλάβοι του 21 αιώνα”», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Παν. Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Μαγνησίας.

Τα σωματεία και οι φορείς που οργάνωσαν το συλλαλητήριο είναι:
Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Μαγνησίας, Σωματείο Καθαριστριών/ών Μαγνησίας, Συνδικάτο Τροφίμων – Ποτών Μαγνησίας, Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Συνεργαζόμενες Συνταξιοδοτικές Οργανώσεις, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βόλου.

Στα ΕΛΤΑ οι συλλογικότητες

Μία τρίτη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν συλλογικότητες του Βόλου στη συμβολή των οδών Αγ. Νικολάου με Δημητριάδος.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γ. Χατζηγιάννης o οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις διατάξεις νομοσχεδίου, τονίζοντας πως «το εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει νέες δυνατότητες περισσότερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους καπιταλιστές μέσω της αύξησης του χρόνου εργασίας τους (υπερωρίες, Κυριακές, κ.λπ.) και νέες υποχρεώσεις, νέες αυστηρότερες ”ρήτρες” για τη συνδικαλιστική κινητοποίησή τους (π.χ. υποχρεωτική εγγραφή στα κρατικά Μητρώα).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου