ΤΟΠΙΚΑ

Σχολείο του Βόλου θυμίζει… πινακοθήκη [εικόνες]

σχολείο-του-βόλου-θυμίζει-πινακοθήκ-559936

Το αποτύπωμά του στο συγκρότημα των 2ου Γυμνασίου – 2ου ΓΕΛ Βόλου άφησε ο καλλιτέχνης Γιώργος Κουρκούβελος μαζί με μαθητές του

Τι κοινό έχουν η «Γκουέρνικα» του Πικάσο με την «Εναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ, ο Θησέα να παλεύει με τον Μινώταυρο, έργα του Μιχαήλ Αγγελου, κυκλαδίτικα εδώλια και ο Αγιος Γεώργιος; Συναντιούνται στους εξωτερικούς τοίχους του σχολικού συγκροτήματος του Αναύρου, του 2ου Γυμνασίου και 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου και δημιουργήθηκαν από τον καλλιτέχνη και καθηγητή καλλιτεχνικών Γιώργο Κουρκούβελο, μαζί με μαθητές του.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος ο Γιώργος Κουρκούβελος, με παρότρυνση του διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Βόλου Απόστολου Ζαχαρού και τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων, με στόχο αρχικά να «απαντήσουν» σε ερώτημα περί ελευθερίας που ήταν αναγραμμένο στην πρόσοψη του σχολικού συγκροτήματος, επίσης να ομορφύνουν το σχολικό προαύλιο που θυμίζει… πινακοθήκη και ταυτόχρονα να δώσουν το ερέθισμα στους μαθητές να ασχοληθούν με τον μαγικό κόσμο της τέχνης.

«Εχουμε την εξαιρετική τύχη ως 2ο Γυμνάσιο – 2ο ΓΕΛ Βόλου να έχουμε καθηγητή καλλιτεχνικών τον Γιώργο Κουρκούβελο που είναι ένας γνωστός καλλιτέχνης και έχει εκθέσει έργα του σε εκθέσεις. Ο Γιώργος Κουρκούβελος ανέλαβε την πρωτοβουλία να αφήσει το αποτύπωμά του όχι μόνο στις ψυχές των μαθητών αλλά και στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες του σχολικού συγκροτήματος, ζωγραφίζοντας γνωστά έργα που πλέον κοσμούν το προαύλιο και τους χώρους του σχολείου. Δεδομένου μάλιστα ότι ζήτησε να φύγει με απόσπαση για τα νησιά των Κυκλάδων, για οικογενειακούς λόγους, θα τον έχουμε κοντά μας μέσα από τα υπέροχα έργα του», σχολίασε ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Βόλου, Αποστόλης Ζαχαρός.

Ο κ. Κουρκούβελος πρωτοδιορίστηκε στο 2ο Γυμνάσιο – 2ο ΓΕΛ Βόλου και είναι καθηγητής καλλιτεχνικών για περίπου 24 χρόνια. «Νιώθω ότι έχω κάνει πολύ λίγα. Θα μπορούσα να είχα ζωγραφίσει όλο το σχολείο. Ομως μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν μπορώ να πάρω ένα πινέλο και να ζωγραφίσω. Χρειάζεται συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, από τις διευθύνσεις των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς τους ίδιους τους μαθητές», σχολίασε ο κ. Κουρκούβελος που ανέλαβε δράση προ τριετίας.

Με «όπλο» του το πινέλο του, το χάρισμά του στη ζωγραφική και «συμμάχους» εκτός από συναδέλφους του, τους ίδιους τους μαθητές του, ο κ. Κουρκούβελος ξεκίνησε τη μάχη να ομορφύνει το σχολείο με ζωγραφιές- αρχέτυπα, μέσα από τα οποία οι μαθητές μπορούν να πάρουν ερεθίσματα και να διαβούν μονοπάτια της γνώσης.

Η έμπνευση προήλθε από ένα ερώτημα περί ελευθερίας που βρισκόταν σε τοίχο και σκέφθηκε να απαντήσει με καλλιτεχνική διάθεση. «Επιλέξαμε να απαντήσουμε μέσα από το Σπήλαιο του Πλάτωνα, που αναφέρεται στην έξοδο του ανθρώπου από κάποιου είδους φυλακή, τη «Γκουέρνικα» του Πικάσο που περιλαμβάνει στοιχεία διάλυσης της κόλασης που ζει ένας άνθρωπος, ως μορφές ελευθερίας και ταυτόχρονα, μέσα από τη μάχη του Θησέα με τον Μινώταυρο που δείχνει τη δύναμη που πρέπει να έχει ο άνθρωπος για να βρει την ελευθερία του», εξηγεί για τις πρώτες τοιχογραφίες.

Λίγο πιο δίπλα η «Εναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ, στην πρόσοψη του 2ου Γυμνασίου έργα κυκλαδίτικης τέχνης, στον 2ο όροφο του σχολείου, εντυπωσιακή τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου και στον τοίχο δίπλα από την είσοδο του Γυμνασίου, δύο έργα του Μιχαήλ Αγγελου.

«Προσδοκία μας είναι οι μαθητές να πάρουν ερεθίσματα. Κάποιοι μπορεί απλώς να τα βλέπουν και να μην καταλαβαίνουν τίποτα. Όμως και μόνο το στοιχείο της επανάληψης μετρά. Όπως άσχημες εικόνες που επαναλαμβάνονται μέσω διαδικτύου επηρεάζουν τους μαθητές, έτσι θέλουμε να βλέπουν όμορφες εικόνες που δουλεύουν διαφορετικά. Θέλουμε να ρίξουμε τον σπόρο», σημειώνει ο κ. Κουρκούβελος, δηλώνοντας χαρούμενος που οι ίδιοι οι μαθητές φροντίζουν για την ακεραιότητα των έργων που βρίσκονται σε κοινή θέα στο προαύλιο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου