ΤΟΠΙΚΑ

Διαπίστευση Erasmus στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου

διαπίστευση-erasmus-στο-σχολείο-δεύτερης-ευ-561418

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) / Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus+ απένειμε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Βόλου τη Διαπίστευση Erasmus στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του νέου προγράμματος (2021-2027) στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το ΣΔΕ Βόλου ήταν ένας από τους εννιά φορείς στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων πανελλαδικά, στον οποίο απονεμήθηκε η διαπίστευση μετά από αξιολόγηση της αίτησης που υποβλήθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων και ισχύει από 1 Μαρτίου 2021 έως την 31 Δεκεμβρίου 2027.

Η απονομή της διαπίστευσης έρχεται σε συνέχεια της ανελλιπούς συμμετοχής του ΣΔΕ Βόλου σε ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2007 και ουσιαστικά εξασφαλίζει απλουστευμένη πρόσβαση σε ευκαιρίες χρηματοδότησης για την επόμενη περίοδο του προγράμματος. Με άλλα λόγια, η διαπίστευση Erasmus αποτελεί ένα εργαλείο για τους οργανισμούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διασυνοριακές ανταλλαγές και συνεργασία. Η απονομή της διαπίστευσης Erasmus επιβεβαιώνει ότι ο αιτών έχει καταρτίσει σχέδιο για την υλοποίηση δραστηριοτήτων κινητικότητας υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ανάπτυξης του οργανισμού του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης της αίτησης, «η διεθνοποίηση του ΣΔΕ Βόλου μέσω των ερασμιακών προγραμμάτων κρίνεται απαραίτητη για τη συνέχιση του τόσου σημαντικού και ιδιαίτερου ρόλου των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Υπάρχει πλάνο για τη χρήση και ενίσχυση μη-τυπικών μεθόδων διδασκαλίας, το οποίο μάλιστα καλύπτει σχεδόν όλο το επιθυμητό εύρος».

Επιπλέον, στόχος είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας και της μάθησης μέσω της προώθησης των αξιών της συμπερίληψης, της πολυμορφίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής, των γνώσεων σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και τον πλούτο της πολυμορφίας, καθώς και η υποστήριξη της ανάπτυξης επαγγελματικών δικτύων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου έχουν ξεκινήσει. Όπως είναι γνωστό, το ΣΔΕ Βόλου απευθύνεται σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα στα ΣΔΕ είναι ταχύρρυθμο και διαρκεί 18 μήνες, δηλαδή, 2 σχολικά έτη και οδηγεί στην απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου. Στο Πρόγραμμα λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική πραγματικότητα την οποία βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευόμενοι σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Τα ευέλικτα γνωστικά αντικείμενα στοχεύουν στην κατάκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων συνδυάζοντας τυπικές, μη τυπικές και άτυπες μορφές μάθησης, αλλά και στην κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων (μαθαίνω πώς να μαθαίνω, συνεργασία, επικοινωνία, κλπ.).

Το ΣΔΕ Βόλου στεγάζεται στο Συγκρότημα Μουρτζούκου (είσοδος από Επτά Πλατανίων) και λειτουργεί καθημερινά 4.30 – 8.30 μμ, τηλ. 2421048762. Οι αιτήσεις εγγραφής γίνονται είτε στο σχολείο, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://forms.gle/z8yAY4nj8fj8pwVx8

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου