ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Μπουκώρος: Διαβατήριο ελευθερίας το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

χρ-μπουκώρος-διαβατήριο-ελευθερίας-τ-561540

Τόνισε στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αποτελεί το διαβατήριο ελευθερίας, αποτελεί την κινητήριο δύναμη, ώστε να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας και του τουρισμού, επεσήμανε στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Θέσπιση, το περιεχόμενο και τη διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι, με την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, η Ελλάδα πρωτοπορεί και δείχνει το δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας ανέφερε τα εξής: «Οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν ζητούν οικονομικές ενισχύσεις, αυτό που ζητούν είναι να βρούμε τρόπο, να ανοίξουμε τον δρόμο και να έρθουν οι Ευρωπαίοι τουρίστες στη χώρα μας. Οικονομικές ενισχύσεις η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε, όπως ακόμη ένα μισό δισεκατομμύριο που ανακοίνωσε πρόσφατα και επανέλαβε και από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να ανοίξουν όμως τα ξενοδοχεία και να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας και του τουρισμού πρέπει να ανοίξουμε μια λεωφόρο και τη λεωφόρο αυτή την ανοίγει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το ζήτημα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που συζητείται σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, συζητείται την ίδια ώρα και στο ευρωκοινοβούλιο και αύριο κατά τα φαινόμενα θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία.

Αλήθεια, πόσες φορές οι Έλληνες βουλευτές απολαμβάνουμε την ικανοποίηση, μια καθαρά ελληνική πρόταση να υιοθετείται από το ευρωκοινοβούλιο και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς της Ένωσης; Σπανιότατα! Πάντα δηλώνουμε αδικημένοι, ότι η Ελλάς δεν εισακούγεται και δεν μπορεί να περάσει τις θέσεις της. Σήμερα όμως εδώ μιλάμε για μια πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού που κατατέθηκε εγκαίρως από τον Ιανουάριο του 2021. Μπορεί η συγκεκριμένη πρόταση να συνάντησε αντιδράσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, όμως πλέον γίνεται πράξη. Ήδη εννιά ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει και μέχρι την 1η Ιουλίου θα ισχύσει η συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια στιγμή, στο ελληνικό κοινοβούλιο μας κατηγορούν για έκθεση προσωπικών δεδομένων και για ελλιπή στοιχεία στο πιστοποιητικό.

Θα πρέπει όμως να γίνεται αντιληπτό ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο, ενώ τα προσωπικά δεδομένα θα προστατεύονται γιατί θα γίνεται ανάγνωση μόνο της ηλεκτρονικής υπογραφής. Εξάλλου, η ηλεκτρονική υπογραφή του κάθε πιστοποιητικού έχει κωδικό QR, ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα και να αναγράφονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία, όπως οι ημερομηνίες εμβολιασμού και μόνο όταν μιλάμε για τους εμβολιασμένους συμπολίτες και ευρωπαίους πολίτες.

Γιατί λοιπόν η αντίδραση και η κριτική; Καταλαβαίνω ότι γίνεται μια αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αλλά το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό δεν είναι μέτρο υγειονομικού χαρακτήρα, είναι μέτρο κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα.

Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε 40-50% ευρωπαίους εμβολισμένους πολίτες. Θα πρέπει οι εμβολιασμένοι ευρωπαίοι πολίτες να ξέρουν ότι στην Ελλάδα μπορούν να έρθουν για διακοπές χωρίς να μπουν 7 ημέρες σε καραντίνα και κυρίως να ξέρουν ότι θα επιστρέψουν στη χώρα τους, η οποία θα είναι συμβεβλημένη με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, χωρίς να χρειαστεί να παραμείνουν ακόμη μια εβδομάδα σε καραντίνα.

Εξάλλου, αυτό θέλουν οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μας. Να δώσουμε ένα διαβατήριο ελευθερίας, να ανοίξουμε μια λεωφόρο, η οποία θα οδηγεί από την Ευρώπη στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός μας έκανε έγκαιρα αυτή την πρόταση που πανηγυρικά πλέον υιοθετείται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσοι αντιδρούν στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό είναι αντιεμβολιαστές, «ωχαδερφιστές» που δεν αναλαμβάνουν την κοινωνική τους ευθύνη, δυσκολεύοντας την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σοβαρότητα και πρόγραμμα αξιοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και μπαίνουν πρωτοπόροι στην ευρωπαϊκή μάχη για επιστροφή στην κανονικότητα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών αποτελεί και αυτό ένα ακόμη επίτευγμα της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας τα έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά, πάρα πολύ οργανωμένα, πάρα πολύ ψηφιακά, τόσο όσο καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Πόσες φορές έχουμε την χαρά να συζητάμε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι πρωτοπορούμε στην Ευρώπη, σε ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα εμβολιασμών που όμοιό του δεν έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα;».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε ότι όλα αυτά τα επιτεύγματα, το άρτιο πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ανήκουν σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και συντελούν στην ανάταξη της εικόνας της χώρας και του ελληνικού λαού που τόσο είχε κατασυκοφαντηθεί, άδικα τις περισσότερες φορές, κατά τα χρόνια της κρίσης. «Όλα αυτά είναι σημαντικά επιτεύγματα, ας τα αξιοποιήσουμε, ας τα συνεχίσουμε, γιατί αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί τον ελληνικό λαό και τη χώρα μεταξύ των προηγμένων ευρωπαϊκών λαών, μια θέση που μας ανήκει ιστορικά και την οποία ουδέποτε κατακτήσαμε» τόνισε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου