ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήσεις στις αντικειμενικές στο κέντρο του Βόλου

αυξήσεις-στις-αντικειμενικές-στο-κέν-561696

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ο πίνακας με τις αναπροσαρμοσμένες τιμές

Αυξήσεις καταγράφουν οι νέες αντικειμενικές σε ζώνες στο αστικό κέντρο του Βόλου σύμφωνα με τον πίνακα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Κατά μέσο όρο φθάνουν στα 150 ευρώ η τιμής ζώνης εκτός από το παραλιακό μέτωπο όπου οι νέες αντικειμενικές αυξήθηκαν πολύ παραπάνω.

Οι αντικειμενικές αξίες αναπροσαρμόζονται, για να πλησιάζουν τις εμπορικές αξίες, με τρόπο διαφανή και σύμφωνο με τα διεθνή και ευρωπαϊκά εκτιμητικά πρότυπα και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται, χωρίς να αυξάνεται το συνολικό δημοσιονομικό ποσό που αναμένεται να αποφέρει.

Έτσι, οι όποιες μεταβολές και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών.

Οι αυξήσεις δεν είναι παντού ίδιες, για παράδειγμα στην Αγριά είναι 100 ευρώ η τιμή ζώνης, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις με μειώσεις στις αντικειμενικές και με μηδενική αναπροσαρμογή.

Στο κεντρικό ιστό του Βόλου εξαίρεση παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο όπου οι τιμές ανέβηκαν πολύ. Στον Αγιο Κωνσταντίνο η τιμής ζώνης πήγε στα 2050 ευρώ από 1700, στην Αργοναυτών 2050 από 1650, ενώ η τιμή ζώνης στον Σωρό μειώθηκε κατά 50 ευρώ.

Στις Νέες Παγασές αντίστοιχα η τιμή ζώνης αυξήθηκε στα 1400 ευρώ από 1350.

Οι τιμές στα περίχωρα

Στην Αγριά οι νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές ξεκινούν από 800 ευρώ η τιμή ζώνης και φθάνουν στα 1000 ευρώ, στη Νέα Ιωνία η κατώτερη ξεκινά από 750 ευρώ και η ανώτερη σε 2050 ευρώ.

Στα περίχωρα η τιμή έναρξης είναι από 500 ευρώ για ορεινούς προορισμούς και φθάνει και στα 1300.

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας Ιωάννης Κόνσουλας είπε ότι οι αυξήσεις θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2022 τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου μπορούν να γίνονται κανονικά με τις υπάρχουσες τιμές όλα τα συμβόλαια, όπως γονικές παροχές και δωρεές, δωρεάν.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσέλθουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία για τις απαραίτητες διορθώσεις έγκαιρα για την προετοιμασία των συμβολαίων που θα γίνουν από την καινούργια χρονιά.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα επισήμανε για τις μικρές αυξήσεις στις Νέες Παγασές ότι στην τελευταία αναπροσαρμογή που είχαν γίνει οι τιμές είχαν πάρει φωτιά και το υπουργείο Οικονομικών όφειλε να τηρήσει την υπόσχεσή του για μείωση.

Ειδική αναφορά έκανε και για τις τιμές στο Πήλιο, σημειώνοντας ότι τα αγροτεμάχια που έχουν κριθεί από το ΣτΕ εκτός οικισμών θα πρέπει να έχουν αντικειμενικές αξίες ως εκτός σχεδίου περιοχές. «Ο πίνακας αναφέρει τους οικισμούς και δεν λαμβάνει υπόψιν του την απόφαση του ΣτΕ που έχει ακυρώσει τα όρια των οικισμών», σημείωσε.

Οι τιμές σε Πήλιο, Αλμυρό, Ρήγα Φεραίο και Σποράδες

Συγκεκριμένα στον δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου οι τιμές ξεκινούν από 600 ευρώ σε περιοχές όπως Μακρυράχη και Πουρί και ξεπερνούν τα 1000 ευρώ σε παραθάσσιους προρισμούς. Στο Νότιο Πήλιο διαμορφώνονται επίσης αντίστοιχες τιμές με τις τιμές να ξεκινούν από 500 ευρώ.

Αντίστοιχα, στον καλλικρατικό δήμο Αλμυρού οι τιμές ξεκινούν από 500 ευρώ η τιμή ζώνης και φθάνουν και στα 950 ευρώ ανάλογα με την περιοχή.

Οι ίδιες τιμές έναρξης υπάρχουν και στον Δήμο Ρήγα Φεραίου με τις ανώτερες όμως να φθάνουν 800 ευρώ στην πρώην κοινότητα Κεραμιδίου.

Στις Σποράδες τέλος, οι υψηλότερες τιμές διαμορφώνονται στη Σκιάθο όπου οι αντικειμενικές φθάνουν και τα 1750 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη τιμή τους είναι στα 950 ευρώ. Στη Σκόπελο οι τιμές ξεκινούν από 750 ευρώ και φάνουν στα 950 ευρώ όπως σε Γλώσσα, Κλήμα και Αγνώντα, ενώ στην Αλόννησο ξεκινούν από 800 ευρώ και φθάνουν έως και 1000 ευρώ στο Πατητήρι.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου