ΤΟΠΙΚΑ

Αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης για τον Ζαγοριανό Ιερολοχίτη Ρήγα Πάντο

αποκαλυπτήρια-αναθηματικής-στήλης-γ-563281

Στις επετειακές εκδηλώσεις, που οργάνωσε ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου για τους Ιερολοχίτες που έπεσαν μαχόμενοι στο Δραγατσάνι στις 7 Ιουνίου 1821 και έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης για τον Ζαγοριανό Ιερολοχίτη Ρήγα Πάντο, βρέθηκε ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Σούρλας.

Ο κ. Σούρλας ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και μίλησε για τον Ιερό Λόχο, για την Ζαγορά στους απελευθερωτικούς αγώνες και τον Ζαγοριανό Ιερολοχίτη Ρήγα Πάντο.

«Η Ζαγορά καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους. Είχε καταστεί πνευματικό και επαναστατικό κέντρο ήδη από τον 17ο αιώνα, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Η Ζαγορά πρωτοστάτησε σε όλα τα επαναστατικά κινήματα. Από την Ζαγορά καταγόταν ο γενάρχης των Μπασδεκαίων, Στέργιος Μπασδέκης, που κράτησαν το αρματολίκι του Πηλίου 100 χρόνια. Στην επανάσταση του 1854 που οι Ζαγοριανοί πρώτοι ύψωσαν στις 19 Μαρτίου την σημαία της Επανάστασης. Στην Επανάσταση του 1878, στις 19 Ιανουαρίου η Ζαγορά και πάλι υψώνει πρώτη την σημαία του Αγώνα», σημείωσε ο κ. Σούρλας.

«Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Ζαγοριανό Ρήγα Ιωάννου (Πάντο), που με νέους Πηλιορείτες, πήγε στην Μολδοβλαχία και εντάχθηκε στον Ιερό Λόχο, και μάλιστα ως αξιωματικός στο επιτελείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Του απενεμήθη το αξίωμα του Πεντηκόνταρχου Ιερολοχίτη. Έπεσε μαχόμενος στο Δραγατσάνι στις 7 Ιουνίου του 1821.

Γόνος πλούσιας οικογένειας, που κυριαρχούνταν από φιλελεύθερες ιδέες και εθνικό παλμό εγκατέλειψε τα πλούτη, όπως όλα τα αδέλφια του και μπήκε δυναμικά στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας.

Αυτή την επιθυμία του ιερολοχίτη Ρήγα και την υπόσχεση του αδελφού του Φίλιππου εκπληρώνεται σήμερα, μετά από 200 χρόνια από την Δημοτική Αρχή της Ζαγοράς και αυτό σας τιμά κύριε Δήμαρχε και συγχωριανοί του Ρήγα.

Ο Ρήγας δεν το χρειάζεται το θυμητάρι. Εμείς το χρειαζόμαστε για να τιμήσουμε και να θυμόμαστε όλους εκείνους τους γενναίους, που απελευθέρωσαν την πατρίδα.

Εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και να κρατήσουμε όρθια και περήφανη την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σούρλας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου