ΛΑΡΙΣΑ

Τι προβλέπει ο Ιόλαος για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από δασικές πυρκαγιές στη Θεσσαλία

τι-προβλέπει-ο-ιόλαος-για-την-αντιμετώ-563578

Σε πλήρη εφαρμογή είναι εν μέσω αντιπυρικής περιόδου το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών από την Εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την κωδική ονομασία «Ιόλαος».

Στόχοι του είναι η αυξημένη ετοιμότητα εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, η υποστήριξη του πυροσβεστικού σώματος στο έργο της καταστολής δασικών πυρκαγιών και η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν και η διαχείριση των συνεπειών.

Το Πήλιο και οι Σποράδες ανήκουν στις επικίνδυνες περιοχές για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Βασική αρχή εφαρμογής του Σχεδίου είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Φορέων και η συντονισμένη δράση τους.

Μετά την εκδήλωση μιας δασικής πυρκαγιάς οι φορείς πολιτικής προστασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, κινητοποιούνται άμεσα και δρομολογούν σειρά δράσεων.

Οι αντιπεριφερειάρχες κινητοποιούν τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, τις Δασικές Υπηρεσίες, ενώ προχωρούν στη συλλογή πληροφοριών για την επικρατούσα κατάσταση σε επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΛ.ΑΣ και το ΕΚΑΒ.

Οταν συντρέχουν λόγοι ενεργοποιούν μνημόνια συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, ενώ ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας για την υποστήριξη του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Είναι ακόμη υπεύθυνοι για τη λήψη απόφασης για την οργανωμένη -προληπτική απομάκρυνση κατοίκων, όταν η καταστροφή έχει επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο, κατόπιν σχετικής εισήγησης από τον εκάστοτε επικεφαλή αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου, καθώς και ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Για τις επιχειρήσεις καταστολής των δασικών πυρκαγιών, η διοίκηση, ο έλεγχος και ο συντονισμός των επιχειρήσεων γίνεται από τα αρμόδια όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος και σύμφωνα με το επίπεδο κλιμάκωσης των επιχειρήσεων, όπως αυτό ορίζεται στα επιχειρησιακά του Σχέδια.

Δράσεις ελέγχου και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, διάσωσης καθώς και ενίσχυσης σε προσωπικό και μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος και λοιπών φορέων, αναλαμβάνονται και συντονίζονται από τον εκάστοτε επικεφαλή αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου στην περιοχή του συμβάντος.

Δράσεις μέτρων τάξης και ασφάλειας, μέτρων τροχαίας, υποστήριξη μέτρων προστασίας πολιτών αναλαμβάνονται και συντονίζονται από τον εκάστοτε επικεφαλή αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και σε περίπτωση περιοχής αρμοδιότητας Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής, από τον εκάστοτε επικεφαλή Αξιωματικό του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τέλος, δράσεις ιατρικής υποστήριξης, διακομιδής τραυματιών-ασθενών και ενεργοποίησης των κατά τόπους μονάδων υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κλπ). αναλαμβάνονται και συντονίζονται από το ΕΚΑΒ (Κεντρική Υπηρεσία ή Παράρτημα ΕΚΑΒ).

Η άμεση διαχείριση συνεπειών από καταστροφές που προκλήθηκαν από πυρκαγιές γίνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη συνδρομή των Δήμων στην παροχή βοήθειας στους πληγέντες και την ενημέρωση των πολιτών για τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής στην οποία μπορούν να απευθύνονται για τις ζημιές που υπέστησαν οι ιδιοκτησίες του.

Ο «Ιόλαος» προβλέπει αναλυτικά τις συντονισμένες ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την ενημέρωση του κοινού για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την ενεργοποίηση ειδικού σχεδίου ανθρώπινων απωλειών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου