ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτό «πανεπιστήμιο» από την τοπική Εκκλησία

ανοιχτό-πανεπιστήμιο-από-την-τοπικ-573493

Κέντρο διά βίου μάθησης ενηλίκων από τη Μητρόπολη Δημητριάδος – Θα λειτουργεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Ενα ακόμη καινοτόμα βήμα στην, ούτως ή άλλως, πρωτοποριακή δράση της Μητρόπολης Δημητριάδος αποτελεί το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης «Αγιος Απόστολος ο Νέος» που θα λειτουργεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στον χώρο των πρώην εκπαιδευτηρίων, στην περιοχή Αλιβερίου. Μικρό «ανοιχτό πανεπιστήμιο» για ενήλικες δημιουργεί η Μητρόπολη Δημητριάδος, προωθώντας την επιμόρφωση, παράλληλα με το πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εχοντας ήδη δώσει δείγματα εκπαιδευτικής γραφής, μέσω της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, η τοπική Εκκλησία διευρύνει και εξελίσσει το συγκεκριμένο κεφάλαιο, με την προσθήκη μιας ακόμη σπουδαίας ενότητας.

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, συστήνεται για να αποτελέσει φορέα παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης που θα παρέχει σε ενηλίκους, 18 ετών και άνω, με στόχο την συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, γενική εκπαίδευση ενηλίκων, επαγγελματικό προσανατολισμό και επαγγελματική συμβουλευτική. Όλα τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων οφείλουν να είναι πιστοποιημένα αποκλειστικά από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Με αφορμή το νέο, μεγάλο βήμα, που επιχειρεί η Μητρόπολη Δημητριάδος, o ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι μια προσπάθεια να κατοχυρώσουμε τα πολλά σεμινάρια που λειτουργούν τόσο η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών όσο και η «Μαγνήτων Κιβωτός», με την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού. Οσοι τα έχουν παρακολουθήσει, έχουν τη δυνατότητα, πλέον, να έχουν και πιστοποίηση παρακολούθησης. Είναι μια κατοχύρωση των προσπαθειών που μέχρι τώρα γίνονται στο επίπεδο των σεμιναρίων, που όλα έχουν Πανεπιστημιακή μορφή».

Ουσιαστικός στόχος της νέας προσπάθειας είναι η ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, η δια βίου εκπαίδευση, η εκπόνηση προγραμμάτων για τη νεολαία, την Τρίτη ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, που αφορούν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό.

Ένα μικρό «ανοιχτό Πανεπιστήμιο» ή καλύτερα, επιμορφωτική δομή για ενήλικες δημιουργεί η Μητρόπολη Δημητριάδος, με τον κ. Ιγνάτιο να υπογραμμίζει την έμφαση που δίνεται στην δια βίου εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι «θα δώσει την δυνατότητα σε ενήλικες να αποκτήσουν δια βίου γνώσεις πολύ σημαντικές, διότι πολλοί αναγκάζονται να αλλάξουν επαγγέλματα. Οι παραπάνω δραστηριότητες προστίθενται, επίσης, στα βιογραφικά τους και αποτελούν στοιχεία για την πανεπιστημιακή τους επιμόρφωση».

Βήμα στη γνώση

Πολλά τα επιμέρους οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την συγκεκριμένη επιμορφωτική δραστηριότητα της τοπικής Εκκλησίας, που εξελίσσει διαρκώς το κεφάλαιο προσφορά στον άνθρωπο, προσθέτοντας νέες δράσεις και προοπτικές.

Με τις κτιριακές εργασίες στον χώρο να βρίσκονται σε εξέλιξη, «οργανώνονται, παράλληλα, οι θεσμικές διαδικασίες, προκειμένου να πάρει και νομική μορφή, ως Κέντρο Δια Βίου Εκπαίδευσης τύπου 2», όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας της Μαγνήτων Κιβωτού και επιστημονικός υπεύθυνος της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και τοπικής ιστορίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Αγιος Απόστολος ο Νέος», θα λειτουργεί σε συνάρτηση και σε συνεργασία με τις άλλες δύο εκπαιδευτικές δομές που λειτουργούν από την Μητρόπολη Δημητριάδος, τόσο την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, όσο και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, υλοποιώντας επιμορφωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και διακεκριμένους επιστήμονες, ενώ θα παρέχει βεβαίωση στους συμμετέχοντες.

Μέσω της νέας δομής για ενήλικες, θα δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. «Δεν δίνει πτυχίο, αλλά πιστοποιητικό» διευκρινίζει ο κ. Καπανιάρης, για να προσθέσει ότι «στόχος της νέας προσπάθειας είναι να μάθουν καινούργια πράγματα οι συμμετέχοντες, να εξελίξουν τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους και στον χώρο εργασίας, αλλά και γιατί δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέτοιες ενότητες, και όλα αυτά, δωρεάν».

Οι θεματικές στις οποίες προσανατολίζονται οι εμπνευστές της προσπάθειας είναι η τοπική ιστορία, ο λαϊκός πολιτισμός, η αρχειακή εθνογραφία, η τοπική ιστορία και η μετανάστευση, με τα μαθήματα να πραγματοποιούνται δια ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως, ανάλογα με τον σχεδιασμό τους.

Εκπαίδευση για όλους

Μεταξύ των στόχων της νέας επιμορφωτικής δομής, εξάλλου, είναι η ανάπτυξη και προώθηση της επιστημονικής, τεχνολογικής, κοινωνιολογικής, οικονομικής και πολιτιστικής γνώσης όλων των μορφών και όλων των επιπέδων. Η παραγωγή και διάδοση πρότυπου εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού υλικού, η εκτέλεση σχετικών ερευνητικών προγραμμάτων, η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκτέλεση προγραμμάτων εκπαίδευσης και γενικότερα η δραστηριότητα στους τομείς της παιδείας, των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών.

Τα προγράμματα, που βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού, απευθύνονται, όπως προαναφέρθηκε, σε ενήλικες, με τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Μητρόπολη Δημητριάδος να αφορούν ανέργους, απόφοιτους ΑΕΙ, ΤΕΙ, μεταπτυχιακούς, ερευνητές, ενήλικες που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, δια βίου μάθησης, γενικότερα.

Στο μεταξύ, στις 7 Ιουλίου προγραμματίζεται η διαδικτυακή τελετή αποφοίτησης του τριετούς προγράμματος της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, με τίτλο «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού», που ξεκίνησε το 2018 και είχε φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Τελειώνουμε και τον πρώτο και τον δεύτερο κύκλο», ανέφερε ο κ. Καπανιάρης, ενώ υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο νέος σχεδιασμός της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας θα είναι συνυφασμένος, πλέον, με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, από το οποίο οι συμμετέχοντες θα παίρνουν βεβαίωση», τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου