ΤΟΠΙΚΑ

Οι πεζόδρομοι… στους πεζούς

οι-πεζόδρομοι-στους-πεζούς-851206

Η απαράδεκτη κατάσταση που ισχύει στους πεζόδρομους και την παραλία του Βόλου, με την στάθμευση των οχημάτων πάνω σε αυτούς, αλλά και τα παράπονα των πολιτών, οδήγησαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέα Ζήση στην έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας, με την οποία ζητούνται εντατικοί έλεγχοι και επιβολή των προβλεπόμενων ποινών από το νόμο, από τις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και το Λιμεναρχείο Βόλου.
Με την ίδια παραγγελία ο Εισαγγελέας ζητά την μέγιστη δυνατή δραστηριοποίηση και ευαισθητοποίηση από τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς και την μηνιαία υποβολή στην Εισαγγελία καταστάσεων με τους ελέγχους και τις βεβαιωθείσες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της νομοθεσίας προβλέπεται ακόμη και η κατάσχεση των οχημάτων από υπότροπους.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου ζητά να επικεντρωθούν οι συστηματικοί έλεγχοι στους πεζοδρόμους που περιλαμβάνονται μεταξύ των δρόμων Ερμού (από Σπυρίδη μέχρι Γαμβέτα), Κονταράτου (από Γκλαβάνη μέχρι Γαμβέτα), Αγίου Νικολάου (από 28ης Οκτωβρίου μέχρι Ερμού), αλλά και στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού Αγίου Νικολάου. Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που αποστέλλει στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο (για την παραλιακή ζώνη) επιβάλλεται εντατική αστυνόμευση και περιπολίες στους προαναφερόμενους δρόμους προς αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων και ιδίως σε παιδιά μικρής ηλικίας που συνήθως παρευρίσκονται στον χώρο γύρω από τον Άγιο Νικόλαο.
Ειδικότερα, η εισαγγελική παραγγελία αναφέρει πως «η διέλευση και στάθμευση ΙΧ αυτοκινήτων και δικύκλων παρατηρείται και σε άλλα σημεία της πόλης όπου κυκλοφορούν ανυποψίαστοι πολίτες χάριν αναψυχής και διατρέχουν κίνδυνο ατυχήματος. Επιπρόσθετα δυσχεραίνεται το έργο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας που καλείται εκτάκτως για περιστατικά πυρκαγιάς, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για έκτακτη παροχή ιατρικής βοήθειας, αλλά και λοιπά σωστικά συνεργεία για παροχή βοήθειας. Οι συμπεριφορές αυτές δεν συνιστούν μόνο διοικητικές παραβάσεις, αλλά ενδεχομένως συντρεχόντων και των λοιπών όρων καταφάσκουν και το αδίκημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, που ανήκει στην κατηγορία των εγκλημάτων αφηρημένης διακινδύνευσης, όπου αρκεί δηλαδή και η δημιουργία δυνατότητας κινδύνου για άνθρωπο. Εν όψει όλων αυτών σε ορισμένες χαρακτηριστικές και προκλητικές περιπτώσεις επιβάλλεται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ αν συντρέχουν και οι όροι της υποτροπής τηρουμένης και της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας επιβάλλεται και η κατάσχεση του μέσου (ΙΧ, δικύκλου) που χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση του αδικήματος».
Σημειώνεται ότι στον κ. Ζήση έχουν εκφρασθεί πολλά παράπονα πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί, τα περισσότερα δε για τους πεζόδρομους γύρω από την περιοχή του Αγίου Νικολάου, όπου κυκλοφορούν πολλά οχήματα.
Επίσης και στο χώρο της Παραλίας, όπου μετά την ανάπλασή της έχουν δημιουργηθεί δρόμοι κυκλοφορίας πεζών, αυτοί έχουν μετατραπεί σε χώροι πάρκινγκ δικύκλων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου