ΤΟΠΙΚΑ

Νέα ρύπανση του Παγασητικού

νέα-ρύπανση-του-παγασητικού-851206

Σοβαρότατο περιστατικό μόλυνσης του περιβάλλοντος διερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Μαγνησίας. Άγνωστης σύνθεσης λύματα, η επικινδυνότητα των οποίων, αλλά και η πηγή προέλευσής τους ερευνώνται με εξειδικευμένες αναλύσεις, εντοπίστηκαν στον Ξηριά και σε άλλους δύο χειμάρρους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Έντονο είναι το πρόβλημα ρύπανσης στο σημείο εκβολής των χειμάρρων στη θάλασσα.
Δίνοντας ελάχιστα στοιχεία στη δημοσιότητα για τη σοβαρή, όπως όλα δείχνουν, υπόθεση υποβάθμισης του περιβάλλοντος, με ενδεχόμενες επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία, ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας ανακοίνωσε χθες τη διερεύνηση του θέματος, διευκρινίζοντας ότι λιγοστά μπορούν να ειπωθούν στην παρούσα φάση. Και αυτό διότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουμε τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, δίνοντας κάποια άλλη πληροφορία που μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα», όπως εξήγησε.
Η έκταση του προβλήματος –κατά κύριο λόγο εντοπίζεται στους χειμάρρους του πολεοδομικού συγκροτήματος και ιδίως στο σημείο της εκβολής προς τη θάλασσα- οι πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ο τρόπος της αποκατάστασης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, ο εντοπισμός της πηγής πρόκλησης της ρύπανσης είναι σημεία υπό διερεύνηση.
Διαπιστευμένα εργαστήρια αναλύουν δείγματα που έχουν ληφθεί από διάφορα σημεία και σύμφωνα με τον νομάρχη, επειδή πρόκειται για ανάλυση εξειδικευμένων παραμέτρων, τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε 1,5 μήνα περίπου.
Τα δείγματα λήφθηκαν κυρίως από τους χειμάρρους. Στην παρούσα φάση γίνεται διασταύρωση των πρώτων δειγμάτων, ενώ η δειγματοληψία έχει επεκταθεί σε περιοχές πέραν των χειμάρρων, ώστε να γίνει δυνατός ο εντοπισμός της πηγής του προβλήματος.
Όπως τόνισε ο κ. Παπατόλιας, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διερεύνηση του βαθμού της επικινδυνότητας που συνεπάγονται αυτές οι ουσίες, που αφορά τη διασπορά και τον εντοπισμό της πηγής της μόλυνσης.
Επισήμανε παράλληλα ότι οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, θα προχωρήσουν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
«Θεωρήσαμε σκόπιμο να ενημερώσουμε για τη διερεύνηση που γίνεται από πλευράς της νομαρχιακής αρχής, γιατί σε αυτά τα θέματα πρέπει να υπάρχει απόλυτο φως και διαφάνεια», κατέληξε ο νομάρχης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου