ΤΟΠΙΚΑ

Συνεργασία ΝΑΜ και ΤΕΕ

συνεργασία-ναμ-και-τεε-851206

Ρυθμιστικό σχέδιο, αυθαίρετη δόμηση, προστασία περιβάλλοντος, Πολεοδομικά Γραφεία και μεγάλα έργα αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν στην ατζέντα της χθεσινής σύσκεψης στη Νομαρχία ανάμεσα στο νομάρχη και τον αντινομάρχη Απ. Παπατόλια και Ηλία Ξηρακιά και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Σωκ. Αναγνώστου καθώς και μελών της Διοικούσας.
Σε όλα συμφώνησαν, εκτός –όπως φάνηκε- από την ανάθεση μελετών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η νομαρχιακή αρχή διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ανάθεση μελέτης κτιριολογικού προγράμματος, αλλά για ερευνητικό έργο που θα διερευνήσει την αξιοποίηση του κτιρίου Καπνού και τη χωροθέτηση του νέου Διοικητηρίου. «Στην περίπτωση που πρέπει να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση του Πανεπιστημίου, θα είναι μόνο για τη διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων», δήλωσε ο νομάρχης.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός και, παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, επισήμανε ότι το ΤΕΕ θα αναμένει το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΝΑΜ και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε να τοποθετηθεί στη συνέχεια.
Στη χθεσινή σύσκεψη επικαιροποιήθηκαν τα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ ΝΑΜ και ΤΕΕ τον περασμένο Φεβρουάριο.
Για το ρυθμιστικό σχέδιο η Νομαρχία ζήτηση να συμπεριληφθεί ολόκληρη η χερσαία Μαγνησία και να μην περιοριστεί σε πιο περιορισμένα οικιστικά σύνολα. Το ΤΕΕ επιφυλάχθηκε και θα συζητήσει το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Αναγνώστου.
Επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τον νομάρχη, η κοινή θέληση για συντονισμένες ενέργειες, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα της αυθαίρετης δόμησης και να υπάρξει συστηματική αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών.
Συμπαραστάτης σε κάθε ενέργεια που θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της οικιστικής ρύπανσης του περιβάλλοντος δήλωσε το ΤΕΕ.
Θετική κρίθηκε από το ΤΕΕ η πρωτοβουλία της Νομαρχίας για ανάθεση μελέτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σχετικά με την αέρια ρύπανση, προτείνοντας μάλιστα την επέκταση του αντικειμένου της μελέτης, ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, με διεύρυνση της χρηματοδότησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ και από τους δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας.
Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα έργα, αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ, έμφαση δόθηκε στον περιφερειακό με τις δύο πλευρές να συμφωνούν γύρω από πρωτοβουλίες που θα δώσουν προτεραιότητα στο θέμα στερέωσης του θολωτού τάφου.
Η Νομαρχία συνεχάρη το ΤΕΕ για τις πρωτοβουλίες σχετικά με το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου και την ανακίνηση του θέματος των οδικών συνδέσεων του αεροδρομίου.
Εκτός από τις οδικές συνδέσεις, το ΤΕΕ επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα να επιλυθεί η σύνδεση του αεροδρομίου με βιολογικό καθαρισμό.
Νομάρχης και πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσαν ότι το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου αποτελεί έργο εθνικής σημασίας, γι’ αυτό και οι οδικές του συνδέσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το κόστος να μην επιβαρύνει λοιπές οδικές συνδέσεις του νομού.
Για το αεροδρόμιο ο κ. Αναγνώστου κατέθεσε την πρόταση φορείς και τουριστικοί παράγοντες να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες για την αύξηση της κίνησής του.
Πρόβλημα με την ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων ανασύστασης της λίμνης Κάρλας αποτέλεσε κοινή διαπίστωση. Συζητήθηκε η πρωτοβουλία της ΝΑΜ για εργολαβία-σκούπα των εκκρεμοτήτων της πρώτης φάσης της εργολαβίας και ο κ. Παπατόλιας υπενθύμισε ότι παραμένει ανεκπλήρωτη η υπόσχεση του Γ.Γ. του ΥΠΕΧΩΔΕ Δημ. Κατσιγιάννη ότι θα επισκεφθεί το Βόλο και θα δεσμευτεί για την εξέλιξη του έργου της Κάρλας.
Για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ενταχθεί ως πρώτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση του έργου από Λατομείο έως Λάρισα, καθώς πληροφορίες να είναι εκτός των άμεσων σχεδίων του ΟΣΕ.
Οι ανακοινώσεις από επίσημα κυβερνητικά χείλη –Θαν. Νάκου και Φ. Γκούπα- ότι για τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλμυρού με το υπάρχον δίκτυο δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, εντείνει τις προσπάθειες των δύο πλευρών, που θεωρούν ότι το έργο πρέπει να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Σιδηρόδρομοι» στο 4ο ΚΠΣ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς του ΤΕΕ Μαγνησίας η γραμματέας κ. Κατερίνα Καλτσ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου