ΤΟΠΙΚΑ

Γίνε κι’ εσύ διεφθαρμένος, συμφέρει

γίνε-κι-εσύ-διεφθαρμένος-συμφέρει-851206

«Ποινή φυλάκισης δυο ετών και τεσσάρων μηνών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ανά ημέρα, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε δυο εφοριακούς της ΔΟΥ Φορολογίας Aνωνύμων Εταιριών (ΦΑΕ) της Θεσσαλονίκης, που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. να χρηματίζονται, προκειμένου να επιστρέψουν σε επιχειρηματία χρήματα που δικαιούταν από ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δυο καταδικασθέντες ζήτησαν «φακελάκι» 30.000 ευρώ, ώστε να αποδώσουν χωρίς χρονοτριβή στον επιχειρηματία τον ΦΠΑ, συνολικού ύψους 480.000 ευρώ».
Όταν τέτοιου είδους «κρατικοί λειτουργοί» για να αποδώσουν εγκαίρως σε κάποιον φορολογούμενο εκείνα που δικαιούται, εκείνα που του ανήκουν, θεωρούν εύλογο να ζητήσουν φακελάκι τριάντα χιλιάδων ευρώ, σκεφθείτε τι αξιώσεις θα έχουν σε περίπτωση που ανακαλύψουν κάποιο τυπικό λάθος στά λογιστικά του, που επιφέρει πρόστιμο και άλλες κυρώσεις.
Και γιατί να μην το ρισκάρουν δηλαδή; Πέντε ευρώπουλα την ημέρα είναι η εξαγορά. Σιγά τα λάχανα δηλαδή. Για την ποινή των δυο ετών και τεσσάρων μηνών αυτό σημαίνει μια συνολική εκταμίευση 4.250 ευρώ, αν δεν πέσει παρακάτω η ποινή στο εφετείο. Συμφέρει ή δεν συμφέρει;

Να γιατί οι πολίτες δεν παίρνουν ποτέ στά σοβαρά τις στομφώδεις και πομπώδεις εξαγγελίες των πολιτικών για «πάταξη της διαφθοράς». Με λιγότερο από πέντε χιλιαρικάκια «καθάρισαν» οι δύο ερίφηδες. Γιατί να φοβηθούν οι υπόλοιποι; Μήπως ειναι βέβαιο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους; Την απάντηση την έχουν ήδη δώσει με τις εκθέσεις τους και ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα υπηρεσιακά συμβούλια επιβάλλουν κωμικές «ποινές», όπως κάποια ολιγόμηνη -αν όχι και ολιγοήμερη- αργία ή ακόμη και κάποια… επίπληξη. Σε εφαρμογή του αξιώματος «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει».

Φτιάξε και συ μια περιουσία με ακίνητα και καταθέσεις, με πολυτελή αυτοκίνητα, αξιώνοντας φακελάκια. Και όταν καμιά φορά πέσεις επάνω σε κανέναν ζόρικο και σε πιάσουν, ε, δε χάλασε κι ο κόσμος. Με πέντε ευρώπουλα την ημέρα… καθάρισες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου