ΤΟΠΙΚΑ

Βάζουμε τα ποδήλατα στην πόλη…

βάζουμε-τα-ποδήλατα-στην-πόλη-851206

Με σύνθημα “Βάζουμε το ποδήλατο στην πόλη. Βγάζουμε το αυτοκίνητο” οι Φίλοι του Κραυσίδωνα” τάσσονται υπέρ της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο συνδυασμός “Νέα Ιωνία – Ανθρώπινη Πόλη” αύριο Σάββατο. Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του περιβαλλοντικού σωματείου σημειώνονται τα ακόλουθα:
«Ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε αστικά κέντρα ή χωριά οργανωμένα για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου και όχι του αυτοκινήτου, τα οποία να διαθέτουν υποδομή προσιτή στους πεζούς και στους ποδηλάτες». Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από τον Χάρτη για τα δικαιώματα των πεζών που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη ψηφίσματα, εκθέσεις και αποτελέσματα πρωτοβουλιών τον συνέταξε και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. C 290/53 την Τετάρτη,12 Οκτωβρίου 1988.

Πολλά από αυτά που περιλαμβάνει ο Χάρτης στις χώρες της Ευρώπης αποτελούν το αυτονόητο, ενώ για τη χώρα μας-πλην ελάχιστων εξαιρέσεων-τα δικαιώματα των πεζών και ποδηλατιστών βρίσκονται στο περιθώριο της σκέψης όσων έχουν την ευθύνη για την προώθησή τους.

Είναι γνωστό ότι το αυτοκίνητο έχει καλύψει κάθε δρόμο, ακόμη και πεζοδρόμια και φέρει σημαντική ευθύνη για την κάθε είδους ρύπανση (θόρυβο, μόλυνση, επικινδυνότητα), με επιπτώσεις στους κατοίκους κυρίως των αστικών κέντρων, όπως είναι και η πόλη μας.

Όλα αυτά διατηρούνται εξαιτίας των ανύπαρκτων υποδομών εναλλακτικής μετακίνησης, που είναι ευθύνη της τοπικής και όχι μόνο εξουσίας, αλλά και από εμάς τους ίδιους, που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμπεριφορά η δική μας επηρεάζει τη συμπεριφορά και την ζωή του διπλανού μας.

Η «Νέα Ιωνία Ανθρώπινη Πόλη» πήρε την πρωτοβουλία για μια ποδηλατοδιαδρομή μέσα στην πόλη της Νέας Ιωνίας αύριο Σάββατο, 23 Ιουνίου, με ξεκίνημα από την πλατεία Ευαγγελιστρίας στις 10 το πρωί και κατάληξη στην Πλατεία Ειρήνης (Καραμπατζάκη με λεωφόρο Ειρήνης).
Σκοπός η ανάδειξη του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης στην πόλη.
Οι Φίλοι του Κραυσίδωνα, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως και όσοι αγαπούν την πόλη και το περιβάλλον, συμμετέχουν και στηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες.
Ας πάρουμε λοιπόν το ποδήλατό μας και ας βοηθήσουμε όλοι για να γίνει η πόλη μας πιο φιλική, πιο ανθρώπινη, πιο καθαρή, με λιγότερους ρύπους, με ήρεμους ανθρώπους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου