ΤΟΠΙΚΑ

Μόνιμη πυροσβεστική κάλυψη ζητούν δημοτική αρχή και κάτοικοι σε Ζαγορά – Μούρεσι

μόνιμη-πυροσβεστική-κάλυψη-ζητούν-δη-593392

Ο πυροσβεστικός σταθμός λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι

Αρχές Ιουνίου αναμένεται να εγκατασταθεί πυροσβεστικό κλιμάκιο στον σταθμό Τσαγκαράδας. Πρόσφατα ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου ενέκρινε τριετή παραχώρηση του κτιρίου που φιλοξενούσε έως και πριν μία δεκαετία περίπου τον Πυροσβεστικό Σταθμό Τσαγκαράδας.

Ωστόσο, το πυροσβεστικό κλιμάκιο θα βρίσκεται στην περιοχή μόνο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Κάτοικοι και δημοτική αρχή ζητούν να υπάρχει μόνιμα στην περιοχή τους πυροσβεστική δύναμη προκειμένου να επεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

Η διεκδίκηση δημιουργίας πυροσβεστικούς σταθμού είχε ξεκινήσει με συντονισμένες ενέργειες πριν από δύο χρόνια περίπου. Μάλιστα, πέρυσι το Φεβρουάριο, το θέμα είχε απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς –Μουρεσίου, που τότε είχε αποφασίσει να πάρει την τύχη της περιοχής στα χέρια του, εγκρίνοντας τη σύσταση εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου.

Αυτό γιατί από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2019 τρία σπίτια, σε Μούρεσι, Ανήλιο και Αγία Παρασκευή, χάθηκαν στις φλόγες, με τους ιδιοκτήτες να μένουν ουσιαστικά αβοήθητοι. Κάτοικοι των χωριών έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια για να γλιτώσουν από τις φλόγες τις περιουσίες συγχωριανών τους και να μη θρηνήσουν ανθρώπινες ζωές.

Από την πρώτη στιγμή τέθηκε επισήμως ζήτημα χωροθέτησης και λειτουργίας πυροσβεστικού σταθμού στην έδρα του Δήμου για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών πυρκαγιάς.

Το αίτημα ικανοποιήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά, με τη διαφορά ότι το πυροσβεστικό κλιμάκιο παραμένει στην περιοχή μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τους υπόλοιπους, μία ολόκληρη περιοχή καλύπτεται από πυροσβεστικά οχήματα από τον Βόλο και το Νεοχώρι, και δεδομένης της κατάστασης του οδικού δικτύου του Πηλίου, χρειάζονται τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να φθάσουν στον τόπο του συμβάντος. Από θαύμα η περιοχή δεν έχει θρηνήσει θύματα.

«Η επέμβαση σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι άμεση. Σε περιπτώσεις έκτακτων συμβάντων η άμεση βοήθεια προέρχεται από μηχανήματα του Δήμου και κατοίκους που κάθε φορά προστρέχουν σε βοήθεια. Θέλουμε να λειτουργεί πυροσβεστικός σταθμός σε μόνιμη βάση στην περιοχή μας», ανέφερε ο αντιδήμαρχος, Αποστόλης Κοντογιώργος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου