ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Γουργουλιάνης:Τέλος Ιουνίου καλό ποσοστό ανοσίας

κων-γουργουλιάνηςτέλος-ιουνίου-καλό-594179

Tέλος Ιουνίου το ποσοστό ανοσίας θα είναι καλό, ικανό να αντιμετωπίσει την πανδημία

Από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής έχουν ανασταλεί τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα του lockdown και έχουν απελευθερωθεί οι μετακινήσεις. Ομως, οι επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο ενδεχόμενο οι πολίτες να θεωρήσουν ότι τελειώσαμε με τον κορονοιό και απευθύνουν έκκληση για τήρηση των μέτρων αφενός, αφετέρου για τον εμβολιασμό. Το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη στον νομό Μαγνησίας έχει προσεγγίσει το 33% ανοίγει διάπλατα το «παράθυρο» της ανοσίας απέναντι στον ιό.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Την αισιόδοξη εκτίμηση πως η πορεία της πανδημίας βαίνει σταδιακά σε φθίνουσα πορεία, άρα θα είναι πλέον διαχειρίσιμη, εκφράζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής πνευμονολογίας του Παν. Θεσσαλίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο καλοκαίρι ο καθηγητής εκτιμά ότι σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς τα «πολύ δύσκολα πέρασαν».

Δεν παραλείπει όμως να επισημάνει ότι η άρση των περιορισμών δεν σημαίνει και μη τήρηση των μέτρων, τονίζοντας ότι όπου χρειάζεται η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους πολίτες προκειμένου να αποφεύγεται η διασπορά.

Ο ιός είναι εδώ και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό και όλοι πρέπει οι πολίτες να πειθαρχούν στα μέτρα προστασίας, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται τεράστια προσοχή, μάσκες, εμβολιασμοί το συντομότερο, αποφυγή συγχρωτισμών, κοινωνική ευθύνη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γουργουλιάνης για να προσθέσει: «Ο μαζικός συγχρωτισμός είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επιβάλλεται να είμαστε προσεκτικοί στους χώρους που κινούμαστε, ειδικά αν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους».

Ο κ. Γουργουλιάνης πιστεύει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου η ανοσία της αγέλης θα έχει φτάσει σε ένα σημαντικό επίπεδο που θα εγγυάται ένα ασφαλές καλοκαίρι για τους έλληνες, αλλά και για τους τουρίστες που η χώρα θα υποδεχτεί.

«Βρισκόμαστε σε καλό ποσοστό εμβολιασμένων, έχουν φτάσει τα 4 εκ. και αν σε αυτόν το αριθμό προσθέσουμε και όσους έχουν περάσει τη νόσο, νομίζω ότι το αργότερο σε ένα μήνα θα έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας», προέβλεψε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς αν φοβάται «πισωγύρισμα» μονολεκτικά απάντησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «όχι», συνδυάζοντας την απάντηση αυτή με την εκτίμηση πως «κρούσματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όχι όμως με την ένταση που καταγράφονταν στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα».

Eπικίνδυνες οι μεταλλάξεις

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που χρειάζεται προσοχή και θα κρίνει εν πολλοίς την «επόμενη μέρα» της πανδημίας είναι οι μεταλλάξεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες διότι παρουσιάζουν υψηλή μεταδοτικότητα.

Σχολιάζοντας εξάλλου το γεγονός ότι καταγράφονται αρκετοί θάνατοι νεότερων ανθρώπων στο τρίτο κύμα που μάλιστα δεν αντιμετώπιζαν υποκείμενα νοσήματα, ο κ. Γουργουλιάνης διατυπώνει την εξής άποψη: «Σήμερα, έχουμε τις μισές νοσηλείες από όσες είχαμε τον Νοέμβριο, τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές και νοσούν κυρίως νεαρά άτομα, που δεν έχουν εμβολιαστεί και με ηπιότερα συμπτώματα. Φυσικά, υπάρχουν και τα πιο βαριά περιστατικά, αλλά όταν προσβάλλεται μεγάλος αριθμός είναι στατιστικά βέβαιο ότι και κάποιοι θα κάνουν βαριά νόσο και ορισμένοι θα χαθούν. Όμως, μπορούμε πλέον να φροντίσουμε πολύ καλύτερα αυτά τα περιστατικά, αφού δεν υπάρχει η πίεση που είχαμε τον Νοέμβριο».

Τέλος, σχολιάζοντας το τέλος του lockdown, ο καθηγητής επανέλαβε την άποψή του ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο έπρεπε να υπάρχει σταδιακή απελευθέρωση δραστηριοτήτων, ώστε να μην «μπουκώσει» η κοινωνία.

«Έχω πει ότι θα έπρεπε σταδιακά από τον Φεβρουάριο να άρχιζαν να απελευθερώνονται οι δραστηριότητες και όχι όλες μαζί όπως γίνεται τώρα. Ωστόσο, μας βοηθάει ο καλός καιρός με την έννοια ότι πλέον οι περισσότερες δραστηριότητες μεταφέρονται σε ανοιχτούς χώρους, φεύγουμε από τους κλειστούς όπου κυρίως γίνεται η μετάδοση του ιού», σημειώνει.

70.953 εμβολιασμοί στη Μαγνησία

Ο νομός Μαγνησίας προχωρεί με γοργούς ρυθμούς εμβολιαστικά. Από 7-5-21, ανήλθε στην 12η θέση αναφορικά με την εμβολιαστική κατάταξη πανελλαδικά.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού βάσει της απογραφής του 2011, υπερβαίνει το 33,00% στη χερσαία Μαγνησία. Στις Σποράδες αγγίζει το 56%. Ειδικότερα, στο σύνολο του νομού έχουν διενεργηθεί 70.953 εμβολιασμοί (34,99%).

Το Νοσοκομείο Βόλου ηγείται των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής στο Αχιλλοπούλειο έχουν διενεργηθεί 20.863 εμβολιασμοί. Προχθές, Παρασκευή σημειώθηκε νέο ρεκόρ με 2.097 εμβολιασμούς.

Με το εμβόλιο της Pfizer έχουν πραγματοποιηθεί 17.717 εμβολιασμοί, με το εμβόλιο της AstraZeneca 2.711 και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson 435.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου