ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τους αρνητές τεστ ζητεί ο δάσκαλος Φίλιππος Κωνσταντινίδης

παρέμβαση-εισαγγελέα-για-τους-αρνητέ-594921

Γονείς αποστέλλουν εξώδικα, ενώ σχολεία και τμήματα κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού – Μπαράζ… αναστολών πριν τη συμπλήρωση μίας εβδομάδας μαθημάτων

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Βόλου για τους γονείς – αρνητές των self tests, οι οποίοι κινούνται με εξώδικα εναντίον διευθυντών και συλλόγων διδασκόντων δημοτικών σχολείων, αλλά και γυμνασίων και λυκείων της Μαγνησίας, ζητεί ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ και μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Φίλιππος Κωνσταντινίδης. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 30 εξώδικα έχουν κοινοποιηθεί σε διευθύνσεις σχολείων από γονείς που αρνούνται να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε self test κι ενώ τα κρούσματα που διαπιστώνονται μέσω της αυτοδιάγνωσης, κλείδωσαν χθες, τέσσερις ολόκληρες σχολικές μονάδες και εννέα τμήματα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, με την επαναλειτουργία των σχολείων, μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης, αρκετοί ήταν οι γονείς που καταφέρθηκαν με εξώδικα εναντίον διευθυντών και συλλόγων διδασκόντων. Επικαλούνται συνταγματικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες και αρνούνται τα παιδιά τους να κάνουν το self test, ενώ ζητούν να γίνουν δεκτά από το σχολείο προκειμένου να συνεχίσουν να παρακολουθούν μαθήματα.

Συνολικά 17 περιστατικά μαθητών σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και περίπου δέκα σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας, παρουσιάζονται ως αρνητές των τεστ, σύμφωνα με στοιχεία των δύο διευθύνσεων, από την έναρξη της πρώτης εβδομάδας των μαθημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, οι ελάχιστοι αυτοί γονείς, που καταφέρονται με εξώδικα εναντίον διευθυντών και συλλόγων διδασκόντων, δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία. «Τα σχολεία είναι χώρος που χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης. Οι σχέσεις αυτές δεν μπορούν να χτιστούν με εξώδικα», σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους έγγραφα. Τρέμουν. Και η αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι μεγάλη. Ούτε μπορούν να γίνονται αποδέκτες επιθετικότητας γονέων εκπαιδευτικοί που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εφαρμόζουν τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας. Οι δεσμεύσεις περί κάλυψης των νομικών εξόδων για την υπεράσπιση εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας, δεν λέει κάτι. Σκοπός είναι να μην βρεθούν υπόλογοι ι εκπαιδευτικοί επειδή εφαρμόζουν τους νόμους και τις εγκυκλίους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντινίδης ζητεί από την Εισαγγελία να συγκεντρώσει τα εξώδικα και τις έγγραφες διαμαρτυρίες των γονέων και, να ζητήσει στοιχεία από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και να κινήσει τις διαδικασίες. «Οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέξουν τι θα κάνουν και να διαμαρτυρηθούν. Όμως ο εκπαιδευτικός εφαρμόζει τους νόμους κι αν δεν το κάνει διώκεται πειθαρχικά και ποινικά. Κάθε εκπαιδευτικός δεν συμπεριφέρεται ως πρόσωπο, αλλά ως δημόσιος λειτουργός», υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Εργαλείο τα selftests

Γονείς αντιδρούν αναιτιολόγητα στα self test, ενώ αυτά αποδεικνύονται πολύτιμα εργαλεία για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Με το δεύτερο τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα μαθητές και εκπαιδευτικοί διαπιστώθηκαν επιπλέον 7 κρούσματα στην πρωτοβάθμια και 21 στη δευτεροβάθμια.

Συνολικά από την έναρξη της εβδομάδας έχουν καταγραφτεί συνολικά 61 κρούσματα, που αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα σε μαθητές που είναι ασυμπτωματικοί.

Μπαράζ… λουκέτων πριν συμπληρωθεί εβδομάδα μαθημάτων

Χθες στη Μαγνησία, συγκεκριμένα σε Βόλο και Ν. Ιωνία, καταγράφτηκε μπαράζ… λουκέτων σε σχολικές μονάδες και τμήματα λόγω θετικών κρουσμάτων κορονοϊού.

Πριν καν συμπληρωθεί μία εβδομάδα μαθημάτων, σχολεία και τμήματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους για 14 ολόκληρες ημέρες και οι μαθητές επιστρέφουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από χθες έχει ανασταλεί η διά ζώσης λειτουργία για το 16ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας και το 31ο Νηπιαγωγείο Βόλου και για δύο επιπλέον τμήματα στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου και στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας.

Εξάλλου, με απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αναστέλλεται η λειτουργία στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ενώ στην τηλεκπαίδευση επιστρέφουν οι μαθητές των τμημάτων Πλοιάρχων και Γ4 του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Β3 του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, Β1 του 5ου ΓΕΛ Βόλου, Α1 και Β1 του Γυμνασίου Ευξεινούπολης και του Β1 του Γυμνασίου Ιωλκού.

«Τα self test αποδεικνύονται πολύτιμα εργαλεία για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Σκεφθείτε τι διασπορά θα είχαμε αν δεν υπήρχαν τα self test και δεδομένου ότι οι μαθητές είναι ασυμπτωματικοί», σχολιάζουν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Πολύζος και Χαρ. Σταχτέας αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου