ΤΟΠΙΚΑ

Απλοποιούνται οι διαδικασίες

απλοποιούνται-οι-διαδικασίες-851206

Κοινοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας από το υπουργείο Ανάπτυξης η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία απλουστεύονται οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Πρόκειται για μία απόφαση που έρχεται να ικανοποιήσει ένα αίτημα που είχε θέσει κατ’ επανάληψη το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γ. Σπηλιόπουλος που είχε αποστείλει και σχετικές επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκδοση της σχετικής απόφασης, με την οποία θεσπίζονται συγκεκριμένα χρονικά όρια για την έκδοση των σχετικών αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και των Νομαρχιών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε επιχειρηματία να μπορεί να προγραμματίζει τη δραστηριότητα, καθώς και το χρόνο έναρξης λειτουργίας της επιχείρησής του.
Επιπλέον, σημειώνει ο κ. Σπηλιόπουλος, με την κατάργηση των διαδικασιών επανέκδοσης της άδειας στις περιπτώσεις μεταβολής προσώπων, διευκολύνεται ουσιαστικά η μίσθωση ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και η μεταβίβαση της υφιστάμενης άδειας και έτσι διευκολύνεται η δραστηριότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, που μπορούν τώρα να αποφύγουν περιττές καθυστερήσεις, ταλαιπωρία και κόστη.
Με την κοινή υπουργική απόφαση ορίζονται:
* Σαφή και δεσμευτικά όρια για την έκδοση αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και των Νομαρχιών. Εάν η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ή της Νομαρχίας δεν έχει εκδώσει σχετική απόφαση εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας, τότε θεωρείται αυτομάτως ότι η άδεια έχει χορηγηθεί.
* Η προέγκριση ίδρυσης χορηγείται πλέον το πολύ σε ένα μήνα.
* Η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χορηγείται πλέον το πολύ σε 65 ημέρες.
* Σε περίπτωση δημιουργίας νέου τμήματος ή δραστηριότητας εντός καταστήματος που ήδη έχει σχετική άδεια, η άδεια αντικαθίσταται με νέα εντός 15 ημερών.
Σε περίπτωση κατάργησης τμήματος δεν απαιτείται αντικατάσταση άδειας.
* Η πολεοδομία υποχρεούται να βεβαιώνει αυθημερόν τη νομιμότητα του κτιρίου, με βάση το σχεδιάγραμμά του.
*Καταργούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες επανέκδοσης άδειας, σε περιπτώσεις μεταβολής προσώπων. Η άδεια συνοδεύει πλέον το κατάστημα και όχι τον κάτοχο ως πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτούνται πλέον από την αρχή οι διαδικασίες για την έκδοση νέας άδειας σε όλες τις περιπτώσεις μεταβολής προσώπων, αλλά απλά η αντικατάσταση της άδειας με τα στοιχεία του νέου κατόχου.
*Στις περιπτώσεις μεταβίβασης του καταστήματος σε νέο πρόσωπο, μίσθωσης – υπεκμίσθωσης, αντικατάστασης του νομίμου εκπροσώπου, αντικατάστασης του υγειονομικού και αγορανομικού υπευθύνου και αλλαγής των εταίρων, το μόνο που χρειάζεται για την αντικατάσταση της άδειας είναι μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει ουσιώδης τροποποίηση των όρων λειτουργίας του καταστήματος, καθώς και τα ατομικά στοιχεία του νέου κατόχου. Μαζί με το κατάστημα μεταβιβάζεται αυτόματα και η άδεια μουσικών οργάνων.
Ακόμη με τη νέα υπουργική απόφαση:
– Δίνεται η δυνατότητα να διοριστεί ως υγειονομικός ή αγορανομικός υπεύθυνος στέλεχος της επιχείρησης.
– Για την έναρξη επιτηδεύματος στην οικεία ΔΟΥ, αρκεί μόνο η χορήγηση της προέγκρισης.
-Το αντίγραφο του ποινικού μητρώου αντικαθίσταται με υπεύθυνη δήλωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου