ΤΟΠΙΚΑ

Μαζικές αποχωρήσεις καθηγητών αναμένονται από πειραματικά και πρότυπα

μαζικές-αποχωρήσεις-καθηγητών-αναμέ-596587

Μαζικές αναμένεται να είναι οι αποχωρήσεις εκπαιδευτικών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που θα λειτουργούν ως πειραματικά και πρότυπα από το νέο σχολικό έτος. Ηδη στις διευθύνσεις των συγκεκριμένων σχολείων έχει εκφραστεί πρόθεση καθηγητών να υποβάλουν αίτηση παραίτησης, ενώ ήδη ορισμένοι έχουν αρχίσει να αναζητούν σε άλλες σχολικές μονάδες εκπαιδευτική στέγη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, απ’ όπου, όπως κατέθεσε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η διευθύντρια Βάσσα Παρασκευά, οι μισοί σχεδόν εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει την πρόθεση να φύγουν από το σχολείο. Αν αυτό θα μεταφραστεί και σε αίτηση θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Εντός δεκαημέρου εκπαιδευτικοί των 1ου Γυμνασίου – 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας και 2ου Γυμνασίου – 2ου Γενικού Λυκείου Βόλου, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν. «Εάν οι εκπαιδευτικοί αποφασίσουν να φύγουν θα τοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις άλλων σχολείων της επιλογής τους. Οι τοποθετήσεις τους θα γίνουν κατά προτεραιότητα», ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι η λειτουργία πειραματικών και πρότυπων σχολείων μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς θα αναβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

«Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δέκα ημέρες, προκειμένου να προχωρήσουμε στην κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οι εγγραφές των μαθητών, προς το παρόν, θα γίνονται με βάση τη χωροταξική κατανομή κι αν δεν επιλεγούν στην κλήρωση που θα γίνει θα πάρουν μετεγγραφή στο πλησιέστερο στον τόπο κατοικίας τους σχολείο ή σε σχολείο της επιλογής τους. Ακόμη περιμένουμε διευκρινίσεις για αρκετά ζητήματα. Πρόκειται για κάτι νέο και δεν έχουμε ακόμη εμπειρία», σημείωσε ο κ. Σταχτέας.

Σε αποχή οι μαθητές

Οι αντιδράσεις για τη μετατροπή του σχολείου τους σε πειραματικό συνεχίζονται στο σχολικό συγκρότημα της Ν. Ιωνίας.

Χθες, περίπου στις δέκα το πρωί και μετά από έκτακτη συνεδρίαση του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποχή από τα μαθήματά τους διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή που θα ισχύει από το νέο σχολικό έτος.

Οι μαθητές ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα στο σχολικό προαύλιο. «Το σχολείο μας είναι ιστορικό και δεν θέλουμε να αλλάξει. Προσωπικά, εμείς ως μεγαλύτεροι μαθητές θα φύγουμε από το σχολείο. Εχουμε όμως μικρότερα αδέρφια που θέλουμε να φοιτήσουν σε αυτό το σχολείο, όπως φοίτησαν οι μεγαλύτεροι από εμάς και οι γονείς μας. Υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο των οικογενειών μας με το σχολείο», ανέφερε ο πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, Κωνσταντίνος Τσαπουρνιώτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου