ΤΟΠΙΚΑ

Ασπίδα κατά της έμφυλης βίας ~ Δίκτυο πρόληψης στη Θεσσαλία

ασπίδα-κατά-της-έμφυλης-βίας-δίκτυο-πρ-597953

Προγράμματα στήριξης από τον ΟΑΕΔ σε γυναίκες, με 60% επιπλέον επιδότηση σε θύματα κακοποίησης – Υψηλό το ποσοστό άνεργων γυναικών

Δίχτυ προστασίας κατά της έμφυλης βίας έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας, με τον ΟΑΕΔ να προωθεί προγράμματα στήριξης σε άνεργες γυναίκες, με 60% επιπλέον μοριοδότηση για τα θύματα κακοποίησης. Σε μια περίοδο που τα περιστατικά κακοποίησης παρατηρούνται σε όλα τα κοινωνικά πεδία, με τις άνεργες γυναίκες να είναι διπλάσιες σε σύγκριση με τους άνδρες, και το ποσοστό να ξεπερνά το 60%, εντείνονται οι προσπάθειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί διεξοδικά η έμφυλη βία κατά των γυναικών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε στο επίκεντρο της ανοιχτής διαδικτυακής εκδήλωσης για τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακή βίας, που πραγματοποιήθηκε προχθές με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλία, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ισότητας των Δήμων, και θέμα «Ας γνωριστούμε… Δεν είσαι μόνη».

Η διαδικτυακή εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλαίσιο δράσης και το δίχτυ προστασίας που έχει δημιουργηθεί, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω της επιτροπής ισότητας, χαρακτηρίζοντας «ανάσα ελπίδας» τις δράσεις που αναπτύσσονται. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δομές που έχουν δημιουργηθεί, τα προγράμματα ύψους 250 εκατομμυρίων που προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την στήριξη δομών που απευθύνονται στο κοινωνικό σύνολο, καθιστώντας σαφή την πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλεται, για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Παίρνοντας τον λόγο η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, αναφέρθηκε στο δυναμικό δίκτυο της Θεσσαλίας, με τον χαρακτηρισμό «μια από τις καλύτερες δομές», για να προσθέσει ότι «η βία είναι καθημερινό φαινόμενο, που λαμβάνει διάφορες μορφές». Με τη γραμμή άμεσης βοήθειας 15900 στη διάθεση των κακοποιημένων γυναικών, έχουν θεσπιστεί ολοκληρωμένες δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης, φιλοξενίας και φιλοξενίας για τα θύματα της έμφυλης βίας, «με σεβασμό στα θύματα», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.

Χέρι βοήθειας στις γυναίκες

Ευρύ το πλαίσιο δράσης που αναπτύσσει η πολιτεία, με τη Γιάννα Χορμόβα, γενική γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, να επισημαίνει από την πλευρά της, ότι κάθε προσπάθεια έχει αποτέλεσμα, όταν συγκεντρώνει το 100% του κοινωνικού συνόλου, ενώ υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο των κέντρων λήψης αποφάσεων, για την αντιμετώπιση ενός τεράστιου ζητήματος. Παράλληλα αναφέρθηκε σε δράσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να μην έχουν την αίσθηση ότι είναι μόνες τους, οι γυναίκες – θύματα βίας».

Με τους εισηγητές της διαδικτυακής ημερίδας και τους εκπροσώπους της πολιτείας να υπογραμμίζουν την δυνατή παρουσία της Θεσσαλίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κακοποίησης των γυναικών, η Λία Ρογγανάκη, πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Θεσσαλίας, γενική οικογενειακή γιατρός, ανέφερε από την πλευρά της ότι είναι συλλογική η δράση που αναπτύσσεται, εξαίροντας το έργο της πολιτείας. Με ισχυρή την πεποίθηση ότι «η γνώση είναι το εργαλείο για να λύσουμε το πρόβλημα», αναφέρθηκε στο πλαίσιο στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, με την προτροπή, να λύσουν τη σιωπή τους.

Υψηλά ποσοστά ανεργίας

Γροθιά στο στομάχι τα στοιχεία της ανεργίας, με την Ολγα Τσιούρβα, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, να παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για άνεργες γυναίκες-θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Κατ’ αρχάς αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των γυναικών, σε μεγαλύτερο ποσοστό, στις θέσεις ευθύνης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι σε σύνολο 1.086.533 εγγεγραμμένων ανέργων, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 36,5%, με τις γυναίκες στο 63,45%.

Στόχος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν να γνωρίσει το ευρύ κοινό την δουλειά των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να ενημερωθεί σχετικά με το πώς και πού μπορεί να βοηθηθεί και να στηριχθεί μια γυναίκα που έχει ανάγκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για άνεργες γυναίκες-θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Συγκεκριμένα, η κ. Τσιούρβα παρουσίασε τα δύο νέα προγράμματα στήριξης άνεργων γυναικών ηλικίας 18 έως 29 ετών, υπογραμμίζοντας την επιπλέον μοριοδότηση 60% για γυναίκες που έχουν υποστεί βία.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα προγράμματα επιπλέον παροχών για την μητρότητα, που επίσης προωθεί ο ΟΑΕΔ.

Πολύπλευρη στήριξη

Μεταξύ των ομιλητών στη διαδικτυακή εκδήλωση η Θεοδώρα Πεσσιάνη, κοινωνική λειτουργός, εισηγήτρια Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου, η οποία ανέφερε ότι από το 2013 μέχρι σήμερα, φιλοξενήθηκαν 182 άτομα, κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους.

Στη συνέχεια ανέπτυξε το πλαίσιο των παροχών στις κακοποιημένες γυναίκες, την ψυχολογική στήριξη, τις δημιουργικές δραστηριότητες, τις πρωτοβουλίες προσωπικής ενδυνάμωσης και την ομάδα γνωριμίας με την ελληνική γλώσσα.

Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη εξωτερίκευσης του προβλήματος όταν μια γυναίκα υφίσταται κακοποίηση, υπενθυμίζοντας τις υπηρεσίες που βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος.

Την εμπειρία τους μετέφεραν οι Αικατερίνη Βελεσιώτου, διευθύντρια Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας, Ασπασία Τσολάκη, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος M.Sc. Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Λαρισαίων, Φανή Μουστάκα, ψυχολόγος Συμβουλευτικού Κέντρου Λάρισας και Πέτρος Αυξέντης, κοινωνιολόγος, σύμβουλος υποδοχής, εργασιακός σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Τρικκαίων.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπανάτσας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου