ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Να έχουν προνόμια οι εμβολιασμένοι

χρ-χατζηχριστοδούλου-να-έχουν-προνόμ-599099

«Λαθρεπιβάτες της ζωής όσοι περιμένουν από τους άλλους να δημιουργήσουν το τείχος ανοσίας», λέει ο καθηγητής για τους αρνητές

Θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει αναφορικά με το αν θα πρέπει να έχουν ή όχι προνόμια όσοι εμβολιάζονται παίρνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, απαντώντας καταφατικά.

«Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, ασφαλώς και θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να έχουν προνόμια. Δεν πρόκειται για άνιση μεταχείριση, αλλά για επιβράβευση. Επέλεξαν συνειδητά να θωρακιστούν, άρα και να θωρακίσουν και το περιβάλλον τους από τον κορονοϊό, προστατεύοντας έτσι ουσιαστικά τη δημόσια υγεία», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Αναγκαστικά θα έχουν διαφορετική μεταχείριση οι εμβολιασμένοι από τους μη εμβολιασμένους, ωστόσο δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις τώρα που δεν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αυτές έχουν συνέπειες» αναφέρει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

«Η κάθε επιλογή έχει τις συνέπειές της» προσθέτει ο ίδιος και δεν διστάζει να μεμφθεί εκείνους που θέτουν διάφορα προσχήματα προκειμένου να αποφύγουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Ελευθερία».

«Δεν μπορεί να έχουν ίση μεταχείριση εκείνοι, που, για παράδειγμα, σκεπτόμενοι πονηρά λένε «άσε, τα άλλα παιδιά θα κάνουν τα εμβόλια και θα επωφεληθώ εγώ την ανοσία της αγέλης που θα δημιουργηθεί σταδιακά. Αυτοί είναι λαθρεπιβάτες της ζωής. Αυτό δεν είναι ηθικό ως στάση ζωής. Είναι στάση ζωής εγωκεντρική».

Καλύτερο το φετινό καλοκαίρι

Ο καθηγητής εκτιμά ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περυσινό, αν και δεν σταματά να επισημαίνει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των πολιτών και κατά πόσο θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

«Το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό. Αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία. Θα είμαστε περισσότεροι οι εμβολιασμένοι και θα έχουν δημιουργηθεί άμυνες απέναντι στον ιό. Τα μέτρα όμως προστασίας είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τα τηρούμε με ευλάβεια, ειδικά δε τις μάσκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο τη μάσκα σε συγκεκριμένους χώρους θα περάσει πολύς καιρός για να την αποχωριστούμε, όπως για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους γραφείων.

Τέλος, αναφορικά με την άρση και των άλλων περιορισμών, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Τετάρτη, ο καθηγητής Επιδημιολογίας εκφράζει την άποψη ότι η έξοδος προς την «Ελευθερία» πρέπει να είναι σταδιακή, διότι, όπως επισημαίνει, δεν αποκλείεται να προκύψει πισωγύρισμα με νέα αύξηση κρουσμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου