ΤΟΠΙΚΑ

Στο τραπέζι η αύξηση του κατώτατου μισθού

στο-τραπέζι-η-αύξηση-του-κατώτατου-μισ-601046

Την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 159 ευρώ μηνιαίως σε δεκατετράμηνη βάση θέτουν ως πρωταρχικό στόχο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

«Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα βοηθήσει ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων και να μειωθεί η ανασφάλεια και η επισφάλεια που διακρίνει σήμερα την αγορά εργασίας αλλά και να ενισχυθεί η οικονομική και η κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη», όπως τονίζουν.

Χρήσιμο «εργαλείο» στη διεκδίκηση αυτή αποτελεί η πρόταση που καταρτίστηκε από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα στην επόμενη τηλεσυνεδρίαση της ολομέλειας του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Οπως επισημαίνεται, μετά από έναν και πλέον χρόνο υγειονομικής κρίσης και των ειδικών συνθηκών που επιβλήθηκαν η αγορά εργασίας είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση σε θέσεις εργασίας, εισοδήματα και επίπεδα επισφάλειας και αβεβαιότητας.

«Η κρίση έπληξε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλά ειδικευμένοι εργαζόμενοι. Στο πλαίσιο αυτό, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να ανακουφίσει», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σχετικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ, καθώς καταργήθηκε ο υποκατώτατος και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ.

Οπως τονίζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, για να είναι επαρκές το επίπεδο του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αντιστοιχεί στο ύψος του μισθού αξιοπρεπούς διαβίωσης, καθώς επίσης και βάσει προτεινόμενης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κριτήριο αξιολόγησης της επάρκειας του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αποτελεί η πραγματική αγοραστική δύναμή του.

Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής έρευνας η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ.

Επιπλέον, η χώρα μας είναι το μόνο κράτος-μέλος το οποίο υπέστη απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού σε σχέση με το επίπεδο του 2010 (-9,45%), όταν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση.

Κατά συνέπεια, παρατηρείται απόκλιση του κατώτατου μισθού της Ελλάδας από τον μισθό αξιοπρεπούς διαβίωσης και επιδείνωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμής του στην ΕΕ», όπως αναφέρεται στη μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέλαση της πανδημίας έχει οδηγήσει στην αναβολή για τέταρτη φορά της διαδικασίας για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Τώρα όμως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούν αδικαιολόγητη κάθε νέα καθυστέρηση.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα θα συμβάλει θετικά στη συνοχή της αγοράς εργασίας και της ελληνικής κοινωνίας, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό απασχολουμένων που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει η μεταβολή του κατώτατου μισθού», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημόπουλος, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες από τα συνδικάτα, ώστε άμεσα το υπουργείο Εργασίας να υλοποιήσει το σχετικό μέτρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου