ΤΟΠΙΚΑ

Αλαλούμ με τα self tests στο δημόσιο-Από μεθαύριο Πέμπτη θα αρχίσει η διανομή

αλαλούμ-με-τα-self-tests-στο-δημόσιο-από-μεθαύρ-601059

Σύγχυση επικράτησε χθες από το πρωί με τη διανομή των δωρεάν self test από τα φαρμακεία, τα οποία διατίθεντο μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αποτέλεσμα τούτου είναι να μην έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στην εστίαση, το λιανεμπόριο, τις τράπεζες, τις υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια κτλ.

Οι συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων είχαν το δικαίωμα παραλαβής των δύο πρώτων δωρεάν τεστ τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η ισχύς των αποτελεσμάτων τους ήταν μέχρι προχθές Κυριακή 9 Μαΐου.

Χθες Δευτέρα έπρεπε να προμηθευτούν τα δύο νέα self test.Οποίος πήγαινε χθες στο φαρμακείο, ενημερώνονταν από τους φαρμακοποιούς ότι θα λάβει τα τεστ από την Πέμπτη.

Σε μήνυμα που εστάλη από τον φαρμακευτικό σύλλογο στα μέλη του, αναφέρονταν τα εξής:

«Συνάδελφοι ότι σήμερα και μέχρι και τη Τετάρτη μπορείτε να χορηγείτε 2 self tests μόνο σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Από την Πέμπτη 13-5 έως και την Τετάρτη 19-5 θα χορηγείτε 2 self tests, μόνο σε δικαιούχους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα…».

Στον αντίποδα αυτών η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας με χθεσινή ημερομηνία (αρ. πρωτ. 2178 – 10/5/21), όριζε ότι «από σήμερα 10 Μαΐου και μέχρι μα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα διενεργούν αυτό διαγνωστικό έλεγχο υποχρεωτικά δυο φορές την εβδομάδα».

Κάτι τέτοιο φυσικά ήταν αδύνατον, αφού οι φαρμακοποιοί δεν είχαν τις απαραίτητες ποσότητες, αφού πρέπει πλέον τις μισές ημέρες της εβδομάδας να δίνουν self test μόνο σε εκπαιδευτικούς – μαθητές και τις άλλες μισές σε εργαζόμενους – εργοδότες.

«Δεν έχουμε ευθύνη»

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του προέδρου των εργαζομένων στο 304 ΠΕΒ. «Μετά το μπέρδεμα που προκλήθηκε αφού η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ήταν συγκεκριμένη αποφασίστηκε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο ορισμένων ημερών. Έτσι ενημερωθήκαμε ότι τελικά θα προμηθευτούμε τα δωρεάν self test την Πέμπτη», εξήγησε ο Γιώργος Φωτόπουλος.

«Αυτή την στιγμή είμαστε εκτεθειμένοι, όχι μόνο σε υγειονομικό κίνδυνο, αλλά και στον κίνδυνο να χάσουμε τη δουλειά μας. Πάμε στο φαρμακείο να πάρουμε το δωρεάν τεστ που πρέπει να κάνουμε και οι φαρμακοποιοί μας λένε να ξαναπεράσουμε από Πέμπτη. Εμείς, από τώρα έως την Πέμπτη τι θα δηλώσουμε εάν μας γίνει έλεγχος;», αναρωτήθηκε ωστόσο εργαζόμενος στην εστίαση που επικοινώνησε με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Είναι παράδοξο να φαινόμαστε εμείς παράνομοι από τη στιγμή που θέλουμε να κάνουμε τεστ, αλλά επειδή τα έχουν για τους εκπαιδευτικούς δεν μπορούν να τα δώσουν σε εμάς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του Σώματος Επιθεωρητών Υγιεινής και Ασφάλειας στον Βόλο που ρωτήθηκαν χθες από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, διευκρίνιζαν ότι μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη διάθεση των self test, οι έλεγχοι θα είναι ενημερωτικοί και δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου