ΤΟΠΙΚΑ

Όλα τα είχε η επανέναρξη των μαθημάτων στη Μαγνησία

όλα-τα-είχε-η-επανέναρξη-των-μαθημάτων-601849

Σε κλίμα ενθουσιασμού, με θετικούς μαθητές και εκπαιδευτικούς στον κορονοϊό βάσει των αποτελεσμάτων των self tests, προβλήματα στην πλατφόρμα καταχώρησης των αποτελεσμάτων, απουσίες, αλλά και… αρνητές άρχισαν χθες τα διά ζώσης μαθήματα για περίπου 25.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς στη Μαγνησία. Στα σχολικά προαύλια, όπου συναντήθηκαν μετά από σχεδόν δύο μήνες, ακούστηκε η ευχή για «καλή χρονιά» για… τρίτη φορά κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Πρώτη ημέρα, μετά τις 16 Μαρτίου, χθες για 1.375 εκπαιδευτικούς και 12.500 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τον διευθυντή Γιώργο Πολύζο, ο οποίος περιόδευσε σε σχολεία της περιοχής, «δεν ξαναείδα τόσο χαρούμενους μαθητές να επιστρέφουν στο σχολείο, ούτε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν έχοντας υποβληθεί σε self tests και η τήρηση των μέτρων εντός και εκτός σχολικών αιθουσών ήταν υποδειγματική», ανέφερε ο κ. Πολύζος.

Ενθουσιασμό διαπίστωσε και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας, ο οποίος επισκέφθηκε τα Γυμνάσια, οι μαθητές των οποίων επέστρεψαν στις τάξεις μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης.

Το «παρών» στις σχολικές μονάδες, κατά την πρώτη ημέρα των μαθημάτων, έδωσε και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

36 θετικά self tests

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας από το σύνολο των μαθητών και καθηγητών που επρόκειτο χθες να επιστρέψουν στις τάξεις, διαπιστώθηκαν 21 μαθητές θετικοί στον κορονοϊό και πέντε καθηγητές. Τα θετικά αποτελέσματα των self tests καταχωρήθηκαν στην πλατφόρμα και θα διενεργηθεί δωρεάν έλεγχος για την επιβεβαίωση της αυτοδιάγνωσης.

Σε περίπου δέκα θετικά υπολογίζονται εξάλλου και τα self tests στην Πρωτοβάθμια, ακριβή στοιχεία όμως θα γίνουν γνωστά σήμερα.

«Ηταν ασυμπτωματικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί και τα self tests αποδείχθηκαν πολύτιμο εργαλείο για την αποτροπή της διασποράς του ιού στην εκπαιδευτική κοινότητα», σχολίασε ο κ. Πολύζος.

Με το τεστ ανά χείρας… στο σχολείο

Την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώθηκε πρόβλημα με τους ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών, ιδίως στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν δωρεάν τεστ από το φαρμακείο. Το πρόβλημα επιλύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο η επόμενη πρόκληση ήταν η καταχώρηση του αποτελέσματος στην πλατφόρμα για την έκδοση του πιστοποιητικού υγείας, με βάση το οποίο έπρεπε να επιστρέψουν στο σχολείο.

Η πλατφόρμα «κρέμασε» λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορέσουν να καταχωρήσουν το αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας εξέδωσε οδηγία, σύμφωνα με την οποία «στην περίπτωση που υπάρχει αδυναμία λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης του αποτελέσματος του self test, στο οποίο υποχρεωτικά υποβάλλονται μαθητές και εκπαιδευτικοί Γυμνασίων και Λυκείων και μέχρι να επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα, από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς συμπληρώνεται υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναγράφεται ότι πραγματοποιήθηκε το τεστ και αναγράφεται, επίσης, το αποτέλεσμα του τεστ».

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας σχεδόν οι μισοί καθηγητές και πολλοί μαθητές πήγαν στο σχολείο με αυτές τις υπεύθυνες δηλώσεις, ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.

Στην Πρωτοβάθμια και για να μη χάσουν την έναρξη των μαθημάτων υπήρχε ακόμη και περίπτωση ατόμου, που ανήκει στο βοηθητικό προσωπικό του σχολείου, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλη Μούσιο, μετέβη στο σχολείο με το self test στο χέρι για να του επιτραπεί η είσοδος.

Καθυστερήσεις και απουσίες

Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, επίσης λόγω προβλημάτων καταχώρησης των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα, πολλοί μαθητές προσήλθαν με μικρή καθυστέρηση, για παράδειγμα από τη δεύτερη διδακτική ώρα και μετά, υπήρχε όμως κατανόηση.

Σε γενικές γραμμές, όπως παρατήρησε ο κ. Μούσιος, η συμμετοχή των μαθητών ήταν υψηλή.

Ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις Γυμνασίων, στα οποία σύμφωνα με τον κ. Σταχτέα καταγράφηκαν απουσίες μαθητών. «Η ερμηνεία που δίνουμε είναι ότι πρόκειται για μαθητές που είτε δεν προμηθεύτηκαν τεστ, είτε δεν μπορούσαν να τα καταχωρήσουν στο σύστημα και επέλεξαν να παραμείνουν σπίτι κατά την πρώτη ημέρα», ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Παραφωνία… με αρνητές και εξώδικα

Παραφωνία στη χθεσινή πανηγυρική έναρξη των διά ζώσης μαθημάτων αποτέλεσαν οι αρνητές των τεστ και τα εξώδικα που παρέλαβαν διευθυντές σχολείων από… διαμαρτυρόμενους γονείς που επικαλούνται συνταγματικές και ατομικές ελευθερίες και δηλώνουν αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα των τεστ και σε διαφορετική περίπτωση στον αποκλεισμό των παιδιών τους από σχολείο.

Σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσιάστηκαν επτά μαθητές – αρνητές των τεστ. Μάλιστα ο ένας μετέβη κανονικά χθες το πρωί στο σχολείο, συνοδεία του γονέα του, ο οποίος απαιτούσε να μπει το παιδί του στο μάθημα. Καθηγητές του εξήγησαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και λίγο αργότερα αποχώρησε.

Επιπλέον, πέντε τουλάχιστον διευθυντές Γυμνασίων παρέλαβαν εξώδικα από γονείς, ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Χαράλαμπος Σταχτέας, ισχύουν οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, βάσει των οποίων θα παρασχεθεί κάθε στήριξη στους εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας.

Εξώδικα παραλήφθηκαν και από διευθυντές Δημοτικών Σχολείων, όπως διαπίστωσε ο κ. Πολύζος, ο οποίος όμως επεσήμανε ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις ανά σχολείο.

Την ερχόμενη Δευτέρα οι σταθμοί

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου, μία εβδομάδα μετά τα υπόλοιπα σχολεία και δεδομένου ότι στις συγκεκριμένες δομές είναι δύσκολη η τήρηση των μέτρων.

Επίσης, από τις 17 Μαΐου αρχίζουν διά ζώσης τα εργαστηριακά μαθήματα και οι πρακτικές ασκήσεις στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) μια φορά την εβδομάδα, τόσο για τους καταρτιζόμενους, όσο και για τους εκπαιδευτές. Την ίδια ημέρα και με την ίδια ακριβώς διαδικασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα υλοποιείται και το προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ και τέλος επανεκκινεί και η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία του Α’ και Β’ κύκλου των σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με self test εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών, μια φορά την εβδομάδα.

Το σχολικό έτος παρατείνεται έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου