ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντικές προτάσεις για ασφάλεια στις ποδηλατικές διαδρομές στον νομό

σημαντικές-προτάσεις-για-ασφάλεια-στ-601909

Προτάσεις για να υπάρχει ασφάλεια στις ποδηλατικές διαδρομές καταθέτει ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Στάθης Χαλαστάρας, με αφορμή τη θανατηφόρα παράσυρση του 50χρονου ποδηλάτη σε παράδρομο της Λαρίσης το Σάββατο.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Χαλαστάρας, επισημαίνει ότι οι ποδηλάτες κινούνται στον δρόμο, όμως είναι ευάλωτοι στη μηχανοκίνητη πορεία. Δηλώνει συγκλονισμένος από το πρόσφατο θανατηφόρο και τονίζει ότι επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των ευάλωτων χρηστών, που είναι εκτός των πεζών και οι ποδηλάτες.

«Καμιά σήμανση δεν προειδοποιεί για την ύπαρξη ποδηλατιστών κατά μήκος του δρόμου προς Αγριά- Λεχώνια και πέρα ή προς Νέα Αγχίαλο, Πήλιο και Λάρισα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Μέσα από την κινηματική του εμπειρία αλλά και την εργασιακή του ενασχόληση σε αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου Βόλου, ως ελάχιστα μέτρα και άμεσα υλοποιήσιμα ενόψει και των καλών καιρικών συνθηκών που ευνοούν τις ποδηλατικές διαδρομές είναι τα εξής:

Α. Συνεχόμενη φωσφορίζουσα γραμμή σε μικρή απόσταση από το άκρο του δρόμου σε μήκος και πέραν των Καλών Νερών.

Β. Στην αρχή της εξόδου π.χ. από Βόλο προς Αγριά – Λεχώνια, τοποθέτηση φωτεινής και κάθετης σήμανσης (Ελληνικά-Αγγλικά), η οποία να επισημαίνει την συνάντηση των οχημάτων – οδηγών με ποδηλάτες και δρομείς. Ανάλογη σήμανση τοποθετείται στον κυκλικό κόμβο μετά την ΑΓΕΤ, στην είσοδο της Αγριάς, Λεχωνίων κ.λπ.

Γ. Αντίστοιχη σήμανση και στην επιστροφή, ως ελάχιστη συμβολή στην ασφάλεια των τόσων ανθρώπων που αθλούνται στους δρόμους και με δεδομένη την ουτοπία κατασκευής ποδηλατοδρόμων εκτός πόλης έχοντας και το παράδειγμα για το τι γίνεται σχετικά με τους ποδηλατοδρόμους εντός των πόλεων.

Δ. Μέγιστο όριο ταχύτητας τα 30 Km/h

«Ας μην ξεχνάμε τις προβλεπόμενες σημάνσεις για την ύπαρξη ζώων σε συγκεκριμένες περιοχές που προειδοποιούν τους οδηγούς για τον κίνδυνο, κάτι ανάλογο λοιπόν συμβαίνει και στην περίπτωσή μας… απλό είναι.

Τα δεδομένα στη ζωή αλλάζουν όπως και οι συνήθειες. Oι καλές συνήθειες όπως ο αθλητισμός πρέπει να ενισχύονται και να παρέχουν ασφάλεια. Η σημαντικότητα της ασφάλειας είναι συνυφασμένη με τη ζωή και αυτό αφορά τους αρμόδιους αλλά και τους ποδηλάτες (τον καθ΄ ένα και κάθε μια) όπως για παράδειγμα το πίσω φωτάκι του ποδηλάτου πρέπει να είναι αναμμένο και την ημέρα και το κράνος να είναι πάντα φορεμένο όταν βρίσκονται στο ποδήλατο.

Φυσικά πέραν των εμπλεκομένων στην υλοποίηση ενδεχομένως και άλλων χρήσιμων για την ασφάλεια μέτρων, λόγο έχουν και οι ποδηλατικοί σύλλογοι, αλλά σύντομα γιατί έχουμε αργήσει», προσθέτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου