ΤΟΠΙΚΑ

Δυσαρέσκεια στον πολιτισμό για το πλάνο της κυβέρνησης

δυσαρέσκεια-στον-πολιτισμό-για-το-πλά-601936

Δυσαρέσκεια προκαλεί στους καλλιτέχνες του Βόλου τα πλάνο της κυβέρνησης για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου πιστεύει ότι αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η υγειονομική κρίση θα έχει δραματική πορεία. Φοβάται ότι οι καλλιτέχνες θα βρεθούν σε ακόμη χειρότερη θέση από τη σημερινή με ήδη πολλούς καλλιτέχνες να βρίσκονται στον αέρα.

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου, Κώστας Βλαχούτσος, λέει ότι το πρώτο θέμα που μπαίνει για τον κλάδο του είναι το άνοιγμα του τουρισμού με τον τρόπο τον οποίο γίνεται εν μέσω πανδημίας, αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού και πολλών θανάτων.

«Αυτή η απόφαση δείχνει την υποκριτική στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχοντας σαν βασικό της κριτήριο το κέρδος των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι την υγεία του κόσμου», σημειώνει.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου έλεγαν εξαρχής ότι με τα κατάλληλα μέτρα, με μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας, αντισηπτικά, μπορεί να λειτουργήσουν πολλά πράγματα.

«Αντίθετα η κυβέρνηση πήρε άλλες αποφάσεις. Στον τομέα του πολιτισμού, έκοψε τα καλλιτεχνικά μαθήματα, τόσο στα σχολεία και τα ωδεία όσο και στις σχολές χορού, τις θεατρικές σχολές, είτε αυτές είναι δημόσιες είτε ιδιωτικές και δεν πήρε το αναγκαίο προσωπικό», επισημαίνει.

Η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου πιστεύει ότι για τη διαχείριση της πανδημίας θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών κλινικών και όχι με μετάθεση της ευθύνης στον εργαζόμενο.

«Εμείς δεν θα έχουμε δουλειά το καλοκαίρι με τους όρους και τις προϋποθέσεις που γίνεται η επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις ούτε μέσω της αναστολής ούτε μέσω των καλλιτεχνών για όλους τους κλάδους του πολιτισμού, τους μουσικούς, τους ηθοποιούς, τους τραγουδιστές», σημειώνει.

Ο πολιτισμός επηρεάζεται άμεσα από τους άλλους κλάδους όπως για παράδειγμα την εστίαση.

«Τι μεροκάματα θα υπάρχουν σε μία ταβέρνα ή στο θέατρο, όταν θα υπάρχουν περιορισμοί στις θέσεις άρα και στα κέρδη; Πόσες επιχειρήσεις θα απασχολήσουν μουσικούς, όταν απαγορεύεται η μουσική;», διερωτάται.

Η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου λέει ότι πρέπει να στηριχθούν οικονομικά όλοι οι καλλιτέχνες που δεν έχουν μεροκάματο για να ζήσουν όλο αυτό το διάστημα που η πανδημία είναι εδώ.

Δεύτερον, ζητεί να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να υπάρχουν επαναλαμβανόμενα τεστ στους μεγάλους εργασιακούς χώρους με ευθύνη του κράτους.

«Δεν δουλεύουμε από τον περασμένο Νοέμβριο και το επίδομα των καλλιτεχνών που χορηγήθηκε από τον Σεπτέμβριο δεν έχει δοθεί ακόμη για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Η αναστολή τελείωσε και τον Μάιο θα μπορούν να είναι σε αυτό το καθεστώς μόνο όσοι δουλεύουν 16 ώρες την εβδομάδα, όταν ήδη πολλοί συνάδελφοι έχουν βγει από αυτόν τον τρόπο απασχόλησης», σημειώνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου