ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από απόβλητα στη Β΄ ΒΙΠΕ

κίνδυνος-για-τη-δημόσια-υγεία-από-απόβ-851206

Τα υγρά απόβλητα υψηλού οργανικού φορτίου που διοχετεύτηκαν ανεπεξέργαστα από εγκατεστημένο στη Β΄ ΒΙ.ΠΕ. εργοστάσιο, συνεχίζουν να λιμνάζουν σε έκταση 2.000 τ.μ. στην τάφρο απαγωγής ομβρίων υδάτων της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου.
Τα απόβλητα συνεχίζουν να δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Από το τμήμα της τάφρου, όπου λιμνάζουν, αναδίδουν έντονη χαρακτηριστική οσμή, η οποία επηρεάζει τον οικισμό του Ριζομύλου και τους εργαζόμενους σε μονάδες που λειτουργούν κοντά. Άμεσος είναι ο κίνδυνος ρύπανσης του υπόγειου υδροφορέα, ενώ η παραμένει η πιθανότητα διοχέτευσης των αποβλήτων μέσω της περιφερειακής τάφρου στη σήραγγα της Κάρλας, με κατάληξή τους στον Παγασητικό κόλπο.
Την δραματική εικόνα μεταφέρει με επιστολή του στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ζητώντας οικονομική στήριξη για την αποκατάσταση της τάφρου απαγωγής ομβρίων υδάτων της Β’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου.
Ο νομάρχης ενημερώνει τον Γ. Σουφλιά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή των δήμων Κάρλας και Βελεστίνου και θέτει το αίτημα της ουσιαστικής οικονομικής στήριξης της ΝΑΜ, μέσω του ΕΤΕΡΠΣ για την αποκατάσταση, αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος.
Η χρηματοδότηση που ζητείται αφορά στην εκτέλεση εργασιών σε τμήμα μήκους 2.000 τ.μ. της τάφρου απαγωγής ομβρίων υδάτων της Β’ ΒΙΠΕ, όπου διοχετεύτηκαν ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα εργοστασίου που βρίσκεται εγκατεστημένο στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου.
Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, όπως επισημαίνει ο κ. Παπατόλιας, προκλήθηκε έντονη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με ενδεχόμενες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΜ απαιτείται ποσό 296.350 ευρώ για την εκτέλεση των εργασιών. Οι εργασίες έχουν καθοριστεί με απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου