ΤΟΠΙΚΑ

Σχεδόν πλήρης η λειτουργία των δικαστηρίων από τη Δευτέρα

σχεδόν-πλήρης-η-λειτουργία-των-δικαστ-604681

Ικανοποίηση στον δικηγορικό κόσμο – Υπό μερική κανονικότητα τα ποινικά δικαστήρια

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τον δικηγορικό κόσμο η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σχεδόν πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων από μεθαύριο Δευτέρα μετά την πολύμηνη αναστολή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, που δημοσιεύτηκε πριν από τρεις μέρες, από μεθαύριο 10 Μαΐου ανοίγουν όλα τα πολιτικά και τα διοικητικά δικαστήρια, ενώ τα ποινικά θα διεξάγονται υπό περιορισμούς.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, τόνισε ότι η απόφαση κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Όπως εξηγεί, η αναγκαιότητα αδιάλειπτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης δεν προκύπτει μόνο από την ανάγκη συνέχισης της δικαστικής επίλυσης των διαφορών (οι οποίες δεν έπαυσαν να υφίστανται και να αναπαράγονται, ακόμα και εν μέσω πανδημίας) και ικανοποίησης του θεμελιώδους δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών σε αυτήν (Δικαιοσύνη). «Προκύπτει κυρίως διότι οποιαδήποτε αναστολή της λειτουργίας της, συνεπάγεται – αυτόματα και αυτοτελώς – κρίσιμη ανισορροπία στην εν γένει οργάνωση της Πολιτείας, καθώς η Δικαιοσύνη αποτελεί το αναγκαίο από την αρχιτεκτονική του πολιτεύματος διαρκές θεσμικό αντίβαρο στη λειτουργία της νομοθετικής (Κοινοβούλιο) και της εκτελεστικής εξουσίας (δημόσια Διοίκηση).

Η από 05.05.2021 ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επικείμενη ικανή διεύρυνση της λειτουργίας των Δικαστηρίων κινείται σε θετική κατεύθυνση, στο μέτρο που αφενός αποκαθίσταται, σε ικανό βαθμό, το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία, αφετέρου (μέσω της έγκαιρης ανακοίνωσης του νέου πλαισίου δικαστικής λειτουργίας) αποφεύγεται ο κίνδυνος αιφνιδιασμού των παραγόντων της δίκης και της απώλειας δικαιωμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο μετάβασης στο υπό διαμόρφωση νέο τοπίο απονομής της, η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης – με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας – θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από τη στάση όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.

«Ολοι λειτουργοί και συλλειτουργοί οφείλουν να επαναξιολογήσουν αυτοκριτικά τις θέσεις τους στα χρόνια προβλήματα και παθογένειες που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της, να εμπεδώσουν με επάρκεια τις αλλαγές και προσαρμογές στη νέα καθημερινότητα, εν τέλει δε να στηρίξουν (με πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού) τη λειτουργηματική ενότητα που οφείλει να χαρακτηρίζει το σύνολο των λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, με κοινό στόχο την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της τελευταίας υπέρ των πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι από μεθαύριο Δευτέρα προβλέπονται επιπλέον:

– τα κακουργήματα για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης),

– τα πλημμελήματα για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023,

– οι εφέσεις κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους, οι οποίοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας και

– οι υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Τέλος, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να εκδοθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου