ΤΟΠΙΚΑ

Φιλί της ζωής έδωσε η εστίαση στην τοπική οικονομία

φιλί-της-ζωής-έδωσε-η-εστίαση-στην-τοπι-604748

Σταδιακή αύξηση της κίνησης και στους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου

Τονωτική ένεση για την οικονομία και τους κλάδους του λιανεμπορίου το άνοιγμα της εστίασης, με την ελπίδα ότι η επιστροφή στην κανονικότητα και η επαναλειτουργία και των υπόλοιπων κλάδων θα «ζεστάνει» ακόμη περισσότερο την αγορά. Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και περίσκεψη αντιμετωπίζουν την κατάσταση επαγγελματίες που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι το άνοιγμα του τουρισμού θα λειτουργήσει καθοριστικά.

Με το άνοιγμα της εστίασης να δίνει το «φιλί της ζωής» στην τοπική αγορά, εκπρόσωποι διαφέρων κλάδων, προσβλέπουν στην συνολική άρση των περιοριστικών μέτρων, για να πάρουν τα πάνω τους όλοι οι κλάδοι του εμπορίου.

«Ηταν αναμενόμενο να σημειωθεί αύξηση στην κίνηση, διότι τα καταστήματα της εστίασης έπρεπε να εφοδιαστούν με προϊόντα διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης. Δεν υπάρχει σαφής εικόνα ακόμη σχετικά με το ποσοστό της αύξησης στην κίνηση. Αυτό θα φανεί μετά. Στο δεύτερο γέμισμα προσδοκούμε σε καλύτερη εικόνα», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βασίλης Τσιβίκης, ιδιοκτήτης οπωροπωλείου.

Αυξημένη κίνηση και στα κρεοπωλεία λόγω της επαναλειτουργίας της εστίασης, με τον Τρύφωνα Κόγια, ιδιοκτήτη κρεοπωλείου, να επισημαίνει ότι «μέχρι τώρα είναι ικανοποιητική η κίνηση. Υπήρχε ζήτηση το Πάσχα και την δεύτερη μέρα ο κόσμος ξεχύθηκε στα καταστήματα εστίασης, τα οποία είχαμε τροφοδοτήσει και εμείς». Υπέρμαχος της άποψης που θέλει όλους τους τομείς της οικονομίας να λειτουργούν αλληλένδετα, ο κ. Κόγιας τόνισε ότι «όλα είναι μια αλυσίδα και εύχομαι να ανοίξουν όλα μέσα σε αυτό το μήνα, για να πάμε όλοι καλά, οπότε ο ένας στηρίζει τον άλλο».

Αισιόδοξος δηλώνει, παράλληλα, ο Βασίλης Τζελέπης, ιδιοκτήτης καφέ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «η κατάσταση είναι η ίδια για εμάς. Δουλεύουμε ακόμη με delivery και take away και μπορώ να πω ότι είναι λίγο καλύτερα, γιατί υπάρχει η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, να κάθονται στο σαλόνι, στον εξωτερικό χώρο». Ο κόσμος είναι διστακτικός, προσεκτικός, τηρεί τα μέτρα και όπως παρατήρησε ο ίδιος, όλοι λειτουργούν σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Θετικές προσδοκίες

Θετικός ο αντίκτυπος από το άνοιγμα της εστίασης και στα τοπικά αρτοποιεία, που προσβλέπουν σε μια ανάσα μετά την μακρά υποτονική περίοδο που προηγήθηκε. «Σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση, όχι στον επιθυμητό βαθμό, αλλά υπάρχει σχετική κίνηση, οπότε γίνεται προσπάθεια αλλαγής ψυχολογίας, θα έλεγα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τσουράπας, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας. Παράλληλα εκτιμά ότι υπάρχουν προοπτικές και δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση της κίνησης και της κατανάλωσης. «Εχουμε προοπτική, αλλά πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη, μέχρι να πάμε στην κανονικότητα. Αφού δεν έχουν ανοίξει όλες οι δραστηριότητες ακόμα, δεν αλλάζει εύκολα η ψυχολογία του κόσμου, θέλει χρόνο», είπε.

Σε σταθερά επίπεδα η ζήτηση στα ιχθυοπωλεία, με την χονδρική να παρουσιάζει, ωστόσο, αυξητική τάση μετά το άνοιγμα των τσιπουράδικων. «Περιορισμένη είναι ακόμη η κίνηση στην εστίαση, γιατί δεν έχουν ανοίξει ακόμη ο τουρισμός, και οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών. Πιο πολύ ντόπιος κόσμος πηγαίνει στα καταστήματα της εστίασης, διότι δεν υπάρχουν ακόμη επισκέπτες από άλλες περιοχές», δήλωσε ο Λευτέρης Ξηρακιάς, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου. Στη διάρκεια της νηστείας καταγράφηκε αυξημένη κίνηση, με τον ίδιο επαγγελματία να υπογραμμίζει ότι «τώρα επανήλθαμε στα κανονικά επίπεδα», προσδοκώντας, ωστόσο, ότι θα φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα η κίνηση σε όλους τους κλάδους της αγοράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου