ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση του Χρήστου Μπουκώρου με τον Κωστή Χατζηδάκη για το εργασιακό νομοσχέδιο

συνάντηση-του-χρήστου-μπουκώρου-με-το-604847

Σε μια άκρως παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη συμμετείχε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον βουλευτή του Β΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη.

Ο υπουργός ανέλυσε προς τους βουλευτές όλη τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή και απάντησε στο σύνολο των διευκρινιστικών ερωτήσεων που του έθεσαν οι βουλευτές.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση όπως και άλλα κόμματα, διαστρεβλώνουν τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και κάνουν χρήση fake news, αναζητώντας προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης, χωρίς όμως να πείθουν. Τα έργα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό ζήτημα είναι γνωστά και έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό, αφού εκείνες οι επιλογές, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου επέφεραν καίριο πλήγμα στη μισθωτή εργασία.

Επιπλέον, συμβάσεις κλαδικές και άλλες που υπογράφηκαν επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης έδιναν μονομερώς στην εργοδοσία το δικαίωμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει και σήμερα δεν άλλαξε ούτε το ζήτημα της υπεργεργασίας (9η ώρα) ούτε αυτό της 10ης ώρας υπερωριακής απασχόλησης. Αυτό για την αντιπολίτευση που παριστάνει τη φιλεργατική δύναμη εσχάτως. Βέβαια όλα αυτά κρίθηκαν στις εθνικές εκλογές του 2019, αλλά και η αξιοπιστία είναι σημαντικό ζήτημα στην πολιτική.

Από εκεί και πέρα η αλήθεια είναι ότι με το νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, η οποιαδήποτε διευθέτηση χρόνου εργασίας απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη σωματείων και εργαζομένων. Η άρνηση διευθέτησης δεν αποτελεί αιτία απόλυσης και μάλιστα σε περίπτωση απόλυσης το βάρος απόδειξης ότι δεν συνδέεται με την άρνηση διευθέτησης βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την πλευρά του εργοδότη με ότι αυτό συνεπάγεται. Σημαντική πρόβλεψη είναι και η αύξηση της υπερωριακής απασχόλησης. Πηχυαίοι τίτλοι και συνθήματα που κάνουν λόγο για κατάργηση του οχταώρου και άλλα παρόμοια, είναι μακράν της πραγματικότητας, απέχουν από τη διάταξη του νομοσχεδίου και αγνοούν ακόμη και το σημερινό εργασιακό περιβάλλον.

Συνοψίζοντας, το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να δώσει τη δύναμη της επιλογής και της διαπραγμάτευσης στους ίδιους τους εργαζόμενους, γιατί είναι οι μόνοι που γνωρίζουν καλύτερα τα πραγματικά τους συμφέροντα και κλείνουν τα αυτιά τους στα πλαστά και απαξιωμένα συνθήματα. Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη διαβούλευση, στις αρμόδιες επιτροπές και στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, συνομιλώντας με τους τρεις βουλευτές, άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα για βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου που θα προτείνουν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και όχι οι μικροκομματικές επιδιώξεις και οι αυταπάτες των αντιπολιτευομένων. Υπουργός και βουλευτές συμφώνησαν να συνεχίσουν την πολύ γόνιμη συνεργασία τους και για άλλα σημαντικά ζητήματα όπως, η ραγδαία επιτάχυνση απονομής συντάξεων και η καλύτερη λειτουργία του φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προς όφελος των εργαζομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου