ΤΟΠΙΚΑ

Γονείς ζητούν βοήθεια από την Εισαγγελία Βόλου

γονείς-ζητούν-βοήθεια-από-την-εισαγγε-605282

Απελπισμένοι γονείς, που φοβούνται για τα παιδιά τους, θέλουν καθημερινά ακρόαση

Βλέπουν τα παιδιά τους να αποκτούν περίεργες συμπεριφορές και φοβούνται τυχόν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μαθαίνουν για παρέες που ενδέχεται να παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά και να διαπράττουν κλοπές. Το φυλλοκάρδι τους τρέμει και δεν γνωρίζουν τι να κάνουν.

Στην Εισαγγελία Βόλου απευθύνονται απελπισμένοι Βολιώτες που θέλουν βοήθεια για τα παιδιά τους και δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Πρόκειται για γονείς παιδιών που διανύουν την εφηβεία, συνήθως είναι ηλικίας 15-16 ετών, και παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Χρειάζονται οδηγίες για να διαχειριστούν την κατάσταση. Απευθύνονται στην Αστυνομία, η οποία δεν μπορεί να κάνει κάτι αν δεν υπάρχει καταγγελία. Απευθύνονται και στην Εισαγγελία, η οποία εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Μόνο χθες η Εισαγγελία Βόλου δέχτηκε για ακρόαση έξι πολίτες, πατεράδες και μανούλες, που ζητούσαν να υπάρξει κάποια παρέμβαση. Κανένας όμως δεν μπορεί να υποχρεώσει ένα άτομο, εάν δεν το επιθυμεί να παρακολουθήσει πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Κανένας δεν μπορεί να παίξει μεγαλύτερη επίδραση σε έναν νέο από τους φίλους του.

Οι ταλαιπωρημένοι γονείς βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Η εφηβεία είναι η μεταβατική περίοδος που το παιδί γίνεται ενήλικος και σχεδόν πάντα παρουσιάζονται κάποιες δυσκολίες τόσο για τον έφηβο, όσο και για τους γονείς του. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους:

  1. Ο έφηβος θέλει να καθιερώσει την ανεξαρτησία του και το δικαίωμα να έχει τη δική του γνώμη. Αναπόφευκτα λοιπόν δημιουργούνται εντάσεις και διαφωνίες, που μπορεί να τον απομακρύνουν συναισθηματικά από την οικογένεια.
  2. Επηρεάζεται πολύ πιο εύκολα από τους φίλους του απ’ όσο το μικρότερο παιδί. Αυτό σημαίνει πως η επίδραση των γονιών μειώνεται. Ο έφηβος υιοθετεί διαφορετικές και, καμιά φορά, αντίθετες στάσεις και ενδιαφέροντα από εκείνα της οικογένειας του. Συνηθισμένο παράδειγμα αποτελεί η μοντέρνα γραμμή στα ρούχα, το χτένισμα και τη μουσική.
  3. Ο έφηβος βιώνει έντονες σωματικές αλλαγές, τόσο από πλευράς ανάπτυξης, όσο και από πλευράς σεξουαλικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ευτυχώς, οι περισσότεροι έφηβοι περνούν αυτή την περίοδο χωρίς να τους αφήσει μεγάλα τραύματα. Μάλλον οι γονείς είναι εκείνοι που συνήθως υποφέρουν περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, η ηλικία αυτή έχει αρκετές δυσκολίες, μερικές από τις οποίες, όσο και να κουράζουν τους ίδιους τους έφηβους και τους γονείς τους, στην πραγματικότητα αποτελούν φυσιολογικά γνωρίσματα της περιόδου. Άλλες όμως, που ξεφεύγουν από το φυσιολογικό, εκτιμάται ότι θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν όσο γίνεται γρηγορότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου