ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης

στον-αέρα-εργαζόμενοι-μερικής-απασχό-605448

«Οι part timers είναι η πλειονότητα στον κλάδο της εστίασης και οδηγούνται σε αδιέξοδο», τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού Γ. Χότζογλου

Στον αέρα βρίσκονται για τον μήνα Μάιο εκατοντάδες εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης στη Μαγνησία και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, μετά την τροπολογία για τη μη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους δεν επέστρεψαν με το άνοιγμα της εστίασης στα πόστα τους και είναι δηλωμένοι ως απασχολούμενοι έως 16 ώρες την εβδομάδα.

Τοο άνοιγμα της εστίασης από τη Δευτέρα του Πάσχα δεν βρήκε όλους τους εργαζόμενους στα πόστα τους. Τα καταστήματα άνοιξαν μόνο στους εξωτερικούς χώρους και μπορούν να δουλέψουν μόνο με το 50% της δυναμικότητάς τους. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερο προσωπικό από αυτό που οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων είχαν προσλάβει πριν τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και κλείδωσε το «λουκέτο» στον κλάδο για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού

Ωστόσο, σε καθεστώς αναστολής δεν μπορούν να τεθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δεν θα απασχοληθούν. Τροπολογία που πέρασε την Μεγάλη Εβδομάδα εξαιρεί από την αποζημίωση ειδικού σκοπού όσους είχαν προσληφθεί ως μερικώς απασχολούμενοι, κάτω από 16 ώρες δηλαδή την εβδομάδα.

«Η τροπολογία κόβει τους part timers από την επιδότηση. Ουσιαστικά χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα στον κλάδο της εστίασης βρίσκονται σε αδιέξοδο. Κι αυτό γιατί η πλειονότητα των εργαζομένων είναι δηλωμένοι part time άσχετα αν εργάζονται οκτάωρο», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου.

Η τροπολογία δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους ίδιους τους εργοδότες τόσο των κλειστών όσο και των πληττόμενων επιχειρήσεων, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορές για προσωπικό το οποίο δεν χρειάζονται υπό τις παρούσες συνθήκες στις επιχειρήσεις τους. Δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις, καθώς θα χάσουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Η μόνη λύση για τους εργοδότες είναι να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι που δεν απασχολούνται, αυτό όμως θα έχει επιπτώσεις για τους δεύτερους οι οποίοι σε περίπτωση παραίτησης δεν θα μπορούν να λάβουν ούτε καν επίδομα ανεργίας.

«Πρόκειται για μία απαράδεκτη τροπολογία. Ηδη έχουμε θέσει το πρόβλημα που δημιουργείται στο Υπουργείο Εργασίας και θα έχουμε εκ νέου συνάντηση με στελέχη του υπουργείου αύριο (σ.σ. σήμερα) προκειμένου να βρεθεί λύση», σημείωσε ο κ. Χότζογλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου