ΤΟΠΙΚΑ

Ξεμπλοκάρουν έργα 2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

ξεμπλοκάρουν-έργα-2-εκατ-ευρώ-στον-δήμο-608931

Λύση μέσω του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη βρήκε ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου για να ξεμπλοκάρει έργα ύψους σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται σε σημείο μηδέν. Πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας στην περιοχή καθώς αφορούν σε επιδιορθώσεις ζημιών από τις κατολισθήσεις του 2018 και μολονότι υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα και εγκατεστημένοι εργολάβοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν ελλείψει επιβλεπόντων μηχανικών.

Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου έχει χτυπήσει όλες τις πόρτες σε αναζήτηση επιβλεπόντων μηχανικών: του Δήμου Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ακόμη και των Υπουργείων, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μηχανικούς που θα επιβλέψουν την κατασκευή των έργων.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Αποστόλη Κοντογιώργο, η λύση βρέθηκε μέσω του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη. Πρόκειται για μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία είκοσι τριών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα που ενίσχυσαν οικονομικά το Δίκτυο κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του και πλέον περιλαμβάνει μια σειρά από τοπικούς φορείς από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υποδομές και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των πολιτών, παρέχοντας καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη.

Μέσα από το συγκεκριμένο Δίκτυο Πόλεων, ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου θα εξασφαλίσει τρεις επιβλέποντες μηχανικούς για τα τρία πρώτα μεγάλα έργα του που είναι σε εκκρεμότητα πάνω από έναν χρόνο.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΠΑΝ. Ο Δήμος θα καταβάλλει ως συνδρομή ποσό 5.000 ευρώ και θα πληρώσει από ίδιους πόρους τους επιβλέποντες. «Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να εγκατασταθούν οι επιβλέποντες και να ξεκινήσουν επιτέλους τα έργα. Είναι έργα σημαντικά, έργα υποδομών, που αφορούν σε επιδιορθώσεις των ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες και που σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες, έχουν βγει ανάδοχοι και έχουν εγκατασταθεί αλλά δεν μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες », ανέφερε ο κ. Κοντογιώργος.

Τα έργα είναι τα εξής: «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία στην τοπική κοινότητα Τσαγκαράδας» προϋπολογισμού 849.000 ευρώ, «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία στην τοπική κοινότητα Αγίου Δημητρίου» προϋπολογισμού 311.000 ευρώ και «Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία στην τοπική κοινότητα Ανηλίου», προϋπολογισμού 645.000 ευρώ.

Για το πρώτο έργο, ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί και περιμένει 13 ολόκληρους μήνες(!) μέχρι να οριστεί επιβλέπων μηχανικός για να ξεκινήσει εργασίες. Από έξι μήνες περιμένουν οι άλλοι δύο εργολάβοι.

Ξεμπλοκάρουν και οι παιδικές χαρές

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι δέκα παιδικές χαρές σε εννέα χωριά του Δήμου.

Ηδη έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις και μετά τις γιορτές θα τοποθετηθούν τα παιχνίδια και στις δέκα παιδικές χαρές. Στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου πρόκειται να κατασκευαστούν συνολικά δέκα παιδικές χαρές: δύο στη Ζαγορά και από μία στο Πουρί, στον Αγιο Δημήτριο, στο Ανήλιο, στη Μακρυράχη, στην Τσαγκαράδα, στο Ξουρίχτι, στο Μούρεσι και στον Αη Γιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου